Skip to content

Čau čau – Chow Chow

  • by

Povijest pasmine

Chow Chow je pasmina pasa koja ima bogatu i zanimljivu povijest. Smatra se jednom od najstarijih pasmina pasa na svijetu, s korijenima koji sežu tisućama godina unatrag. Ova pasmina potječe iz Kine, gdje je prvobitno korištena za različite svrhe, uključujući lov, čuvanje imovine i vuču tereta. Chow Chowi su često dodjeljivane razne društvene uloge, a kroz povijest su bili cijenjeni zbog svoje hrabrosti, inteligencije i neovisnosti.

Kao pasmina, Chow Chowi imaju nekoliko različitih varijacija koje se razlikuju u boji i teksturi krzna. Crvena, crna, plava, kremasta i cimet boja su samo neke od varijacija koje se mogu pronaći među ovim prepoznatljivim psima. Također, imaju karakteristične pljosnate glave, snažna tijela i blago savijene repove. Njihovo dvostruko krzno, koje je obično gustom i bogatim podslojem, čini ih otpornim na hladnoću i idealnim za hladnije klimatske uvjete. Povijest pasmine Chow Chow je fascinantna i obiluje raznim zanimljivostima koje svjedoče o njihovom značajnom mjestu u svijetu pasa.

Različite vrste Chow Chowa

U svijetu postoji nekoliko različitih varijacija Chow Chowa, koje se razlikuju po boji krzna. Najpoznatija je crvena vrsta, koja se smatra i najčešćom. Ova vrsta Chow Chowa ima karakteristično crveno krzno koje može biti svijetlo ili tamno nijanse crvene boje. Druga popularna vrsta je crna Chow Chowa, koja ima intenzivno crno krzno bez ikakvih drugih oznaka ili mrlja.

Također postoji i plava vrsta Chow Chowa, koja ima sivo-plavo krzno. Ova vrsta može varirati od svijetlije do tamnije nijanse plave boje. Siva varijanta Chow Chowa je također prisutna i ima svjetlije sivo krzno. Postoje i manje poznate vrste, poput bijele i kremaste, ali su rjeđe uočene i manje rasprostranjene. Sve ove različite vrste Chow Chowa imaju svoje jedinstvene osobine i ljepotu koje privlače ljubitelje ove pasmine.

Cau cau Chow Chow 4

Fizičke karakteristike Chow Chowa

Chow Chow je pasmina s izrazitim fizičkim karakteristikama koje je čine lako prepoznatljivom. Ova pasmina je srednje veličine, s mesnatim tijelom i snažnim kostima. Njihova glava je široka i okrugla, s izraženim njuškama i crnim nosom. Ono što je karakteristično za chowe su i njihove tamne, bademaste oči, koje doprinose njihovom izrazu.

Jedna od najupečatljivijih karakteristika chow chowa je njihova dvostruka dlaka. Imaju gustom prekrivačem koji se sastoji od grubih, dugačkih vanjskih dlaka i mekanih i pahuljastih poddlaka. Ova prekrivajuća dlaka pruža im izvrsnu zaštitu od hladnoće i vremenskih uvjeta. Boje dlake variraju, ali najčešće su crvena, crna, plava, krem ili cimet. Njihova kosa je vrlo lijepa, ali zahtijeva redovitu njegu kako bi se održala zdravom i sjajnom.

Tipično ponašanje Chow Chowa

Chow Chow je pasmina koja je poznata po svom mirnom i neovisnom ponašanju. Oni su po prirodi rezervirani prema strancima, ali vrlo posvećeni svojoj obitelji. Ovi često biraju jednog člana obitelji kojem će biti najpribližniji i najodaniji.

Chow Chowi se često pripisuje karakteristika kao što su hladno ponašanje i nedostatak pokornosti. Mogu biti prilično teški za treniranje zbog svoje tvrdoglavosti, ali uz pravilnu obuku i dosljednost, mogu biti izvrsni kućni ljubimci. Također su poznati po svojoj neovisnosti i snažnoj osobnosti.

Zdravstveni problemi koji mogu utjecati na Chow Chow

Chow Chowi su poznati po svojoj tipično plavoj jeziku, no osim toga, ova pasmina može biti sklonija određenim zdravstvenim problemima. Jedan od najčešćih problema kod Chow Chowa je displazija kukova. Ova genetska bolest uzrokuje abnormalan razvoj zgloba kuka, što može dovesti do boli, otežane pokretljivosti i invalidnosti. Stoga je važno redovito provjeravati displaziju kukova kod Chow Chowa i obratiti pažnju na znakove nelagode ili smanjene pokretljivosti.

Još jedan zdravstveni problem koji može utjecati na Chow Chowa je entropija ili ektropija kapaka. Ova stanja karakteriziraju uvijanje ili ispadanje kapaka, što može uzrokovati iritaciju oka, suzenje i infekcije. U težim slučajevima, entropija ili ektropija kapaka mogu dovesti do ozbiljnog oštećenja rožnice. Zbog toga je važno pratiti zdravlje očiju Chow Chowa i savjetovati se s veterinarom ako primijetite bilo kakve promjene u izgledu ili ponašanju pasa.

Cau cau Chow Chow 1

Kako pravilno brinuti o krznu Chow Chowa

Važna komponenta brige o Chow Chow pasmini je pravilna njega njihove predivne dlake. Krzno Chow Chowa je njihov najprepoznatljiviji atribut i zahtijeva redovitu pažnju i održavanje kako bi ostalo zdravo i lijepo. Da biste pravilno brinuli o krznu Chow Chowa, potrebno je redovito četkanje kako biste uklonili mrtvu dlaku i smanjili mogućnost zapetljavanja. Preporučuje se koristiti četke i češljeve koji su posebno dizajnirani za duge dlake kako biste izbjegli oštećivanje i nepotrebno kidanje dlake. Uz redovito četkanje, trebali biste ići kod profesionalnog frizera ili groomera barem jednom do dva puta godišnje kako bi obavili potrebno podrezivanje i oblikovanje dlake.

Nadalje, pravilna higijena krzna je također važna. Učestalo kupanje loše može utjecati na prirodnu uljanost dlake, stoga se preporučuje kupanje štenadi tek kad imaju dovoljno razvijeno krzno. Koristite poseban šampon namijenjen dugim i gustim dlakama kako biste očistili krzno i održali njegovu mekoću i sjaj. Nakon kupanja, temeljito osušite krzno kako biste spriječili pojavu iritacija ili infekcija kože. Redovita njega krzna Chow Chowa osigurat će da pas izgleda sjajno i zdravo, ističući njegov prekrasan izgled.

Trening i socijalizacija Chow Chowa

Trening i socijalizacija su ključni aspekti odgoja Chow Chowa, jedne od najstarijih pasmina pasa. Ova pasmina poznata je po svojoj samostalnosti i neovisnosti, ali to ne znači da su trening i socijalizacija manje važni. Naprotiv, pravilni trening će osigurati da Chow Chow postane dobroćudan i poslušan pas.

Kao i kod svih pasa, socijalizacija je ključna za Chow Chowa. Potrebno ih je izložiti raznim ljudima, životinjama, zvukovima i situacijama kako bi se osiguralo da postanu samouvjereni i sigurni u svim okolinama. Ovo je osobito važno za Chow Chow, jer imaju tendenciju biti rezervirani prema strancima. Redovni izleti u parkove, šetnje po gradskim ulicama i organizirane igre s drugim psima pomoći će u razvoju društvenih vještina Chow Chowa.

Tijekom treninga, važno je uspostaviti dosljednost i pozitivno pojačavanje. Chow Chowi najbolje odgovara trening koji se temelji na nagradi, koristeći pohvale, milovanje i male poslastice kao motivaciju. Osim osnovnih naredbi poput “sjedi” i “mjesto”, važno je da Chow Chow bude dobro obučen na povodcu, jer imaju tendenciju vući. Strpljenje i dosljednost bit će ključni za postizanje uspjeha u treningu Chow Chowa.

Preporučena za Chow Chowa

Chow Chow je pasmina koja zahtijeva posebnu prehranu koja zadovoljava njihove specifične prehrambene potrebe. Kao pas s bogatom poviješću, Chow Chowi je potrebna uravnotežena i hranjiva prehrana kako bi ostao zdrav i sretan.

Prilikom odabira hrane za svog Chow Chowa, važno je obratiti pažnju na sastojke i kvalitetu hrane. Preporučuje se odabrati hranu koja je visokog kvaliteta, bogata proteinima i sastojcima poput mesa, ribe, voća i povrća. Također je važno izbjegavati dodatke, poput umjetnih boja i konzervansa, koji mogu negativno utjecati na zdravlje vašeg psa. Uz to, važno je prilagoditi prehranu Chow Chowa njihovoj dobi, veličini i razini aktivnosti, kako bi im pružili optimalnu prehranu koja će im omogućiti da ostanu zdravi i energični.

Kao vlasnik Chow Chowa, upotrebom kvalitetne hrane i pravilne prehrane možete osigurati da vaš pas ima sve hranjive tvari koje mu trebaju. Pravilna prehrana ne samo da će pomoći u održavanju zdravlja vašeg psa, već će također pridonijeti njegovom sjaju krzna, jakim mišićima i ukupnoj tjelesnoj kondiciji. Važno je imati na umu da se preporučena prehrana može razlikovati ovisno o specifičnim potrebama vašeg psa, stoga je uvijek dobro konzultirati se s veterinarom kako bi dobili savjete o prehrani koja odgovara vašem Chow Chowi.

Ključni faktori za sretan i zadovoljan Chow Chow

Ključni faktori za sretan i zadovoljan Chow Chow uključuju adekvatnu tjelesnu aktivnost i mentalnu stimulaciju. Ova pasmina ima tendenciju da bude fizički aktivna i inteligentna, stoga je važno pružiti im dovoljno vremena za igru i vježbu. Redovite šetnje, trčanje i igra u dvorištu mogu pomoći u održavanju njihove fizičke kondicije i smanjenju rizika od prekomjerne težine. Osigurajte da imaju dovoljno prostora za kretanje, ali isto tako budite oprezni da ne preopteretite njihove zglobove i kosti.

Osim fizičke aktivnosti, mentalna stimulacija također igra ključnu ulogu u održavanju sreće i zadovoljstva Chow Chow-a. Ova inteligentna pasmina zahtijeva izazovne zadatke kako bi se zadržala mentalna stimulacija. Razne igračke, interaktivni problemi za rješavanje, kao i trening poslušnosti mogu biti vrlo korisni u održavanju njihovog uma zaposlenim. Također je važno pružiti im dovoljno društva i pažnje, jer su Chow Chowi po prirodi vrlo privrženi i skloni vezanosti sa svojim vlasnicima.

Važnost pravilne selekcije uzgajivača Chow Chowa

Pravilna selekcija uzgajivača Chow Chowa ključna je za osiguravanje visoke kvalitete ove pasmine. Odabir uglednih uzgajivača s dobrim renomeom može osigurati da dobijete štene s poželjnim osobinama, kao i genetski zdravo štene. Dobri uzgajivači posvećeni su cjelokupnom zdravlju i dobrobiti pasa, provodeći testove na različite nasljedne bolesti kako bi minimizirali rizik od njihovog pojavljivanja u njihovim štenadima. Također, pravilna selekcija uzgajivača može vam pružiti pristup informacijama o roditeljima štenadi, što vam omogućuje da steknete uvid u njihove karakteristike i temperament.

Budući da Chow Chowi ima neke specifične zdravstvene probleme povezane s pasminom, kao što su displazija kuka, očne bolesti i alergije, važno je da uzgajivači odabiru roditelje s dobrim zdravstvenim rezultatima kako bi smanjili rizik od ovih bolesti kod štenadi. Pravilan odabir uzgajivača također može pružiti podršku i savjete oko prehrane, treninga i socijalizacije vašeg Chow Chowa, što su ključni faktori za njegovu dobrobit i sretan život. Važno je istražiti i razgovarati s različitim uzgajivačima kako biste osigurali da ste odabrali pouzdanog i odgovornog uzgajivača Chow Chowa koji će vam pružiti zdravog i dobro socijaliziranog šteneta.

Cau cau Chow Chow 3

FAQ

Koja je povijest pasmine Chow Chow?

Chow Chow je drevna pasmina pasa koja potječe iz Kine. Njihova povijest seže tisućama godina unatrag, a koristili su se kao lovački i radni psi te kao pratitelji kineskih plemića.

Koliko vrsta Chow Chowa postoji?

Postoje dvije vrste Chow Chowa: “plavi” chow chow i “crveni” chow chow. Razlikuju se po boji krzna, ali imaju slične karakteristike.

Kako izgleda fizička karakteristika Chow Chowa?

Chow Chow je snažan i mišićav pas s karakterističnom lisičjom glavom, gustim dvostrukim krznom i kratkim, okruglim ušima. Imaju kratak nos i tamne oči.

Kakvo je tipično ponašanje Chow Chowa?

Chow Chowi su poznati po svojoj neovisnosti i distanciranosti prema strancima. Nisu posebno agresivni, ali mogu biti rezervirani prema nepoznatim ljudima. Također su vrlo odani svojim vlasnicima.

Koje zdravstvene probleme može imati Chow Chow?

Chow Chowi su skloni određenim zdravstvenim problemima, uključujući displaziju kukova, očne probleme i kožne alergije. Redoviti veterinarski pregledi su važni kako bi se otkrili i liječili potencijalni problemi na vrijeme.

Kako pravilno brinuti o krznu Chow Chowa?

Krzno Chow Chowa zahtijeva redovitu njegu, uključujući četkanje nekoliko puta tjedno kako bi se spriječilo zapetljavanje i održalo sjajno i zdravo krzno. Također je važno redovito kupanje i čišćenje ušiju i očiju.

Kako trenirati i socijalizirati Chow Chowa?

Chow Chowi su inteligentni, ali istovremeno i tvrdoglavi. Potrebno je koristiti pozitivno pojačanje i dosljednost prilikom treninga. Također je važno socijalizirati ih od ranog doba kako bi se osiguralo da budu sigurni i udobni u društvu drugih ljudi i pasa.

Koje vrste hrane preporučujete za Chow Chowa?

Preporučuje se kvalitetna hrana visoke kvalitete koja zadovoljava nutritivne potrebe Chow Chowa. Obratite se veterinaru kako biste odabrali hranu prilagođenu njihovoj dobi, veličini i aktivnosti.

Koji su ključni faktori za sretan i zadovoljan Chow Chow?

Ključni faktori za sretan i zadovoljan Chow Chow uključuju redovitu tjelesnu aktivnost, mentalnu stimulaciju, pravilnu njegu, ljubav i pažnju od vlasnika te pravilan trening i socijalizacija.

Koliko je važno odabrati pravilnog uzgajivača Chow Chowa?

Odabir pravilnog uzgajivača Chow Chowa iznimno je važan. Pouzdan i odgovoran uzgajivač osigurat će da pas bude zdrav, dobre naravi i da potječe iz kvalitetnih genetskih linija.