Skip to content

Top 10 pasmina pasa za starije osobe: Vodič za pronalaženje savršenog ljubimca

 • by

Tražite savršenog psa za starije osobe? Ne tražite dalje! U ovom blog postu ćemo istražiti 10 najboljih pasmina pasa za seniore, uzimajući u obzir njihov temperament, razinu aktivnosti i potrebe za njegom. Također ćemo vam dati savjete kako odabrati psa koji odgovara vašem načinu života i individualnim potrebama.

Prije nego što se potopimo u pasmine, važno je napomenuti da ne postoji univerzalni “savršeni” pas za starije osobe. Svaka osoba i svaki pas su jedinstveni, a ono što funkcionira za jednu osobu možda neće funkcionirati za drugu. Najbolji način da pronađete savršenog ljubimca je da upoznate različite pasmine i pse i vidite koji se najbolje slaže s vama.

10 najboljih pasmina pasa za starije osobe

 1. Poodle:Poodle su poznati po svojoj inteligenciji, hipoalergenskoj dlaci i lojalnosti. Dolaze u tri veličine: standardni, minijaturni i igračka, tako da možete pronaći veličinu koja odgovara vašem domu i načinu života.
 2. Bichon Frise:Bichon Frise su veseli, nježni koji su savršeni za stanovanje. Zahtijevaju umjerenu tjelesnu aktivnost i relativno su laki za njegu.
 3. Cavalier King Charles Španjol:Cavalier King Charles Španjoli su nježni, nježni psi koji su odlični suputnici. Zahtijevaju umjerenu tjelesnu aktivnost i relativno su laki za njegu.
 4. Shih Tzu:Shih Tzu su mali, nježni psi koji su savršeni za maženje. Zahtijevaju umjerenu tjelesnu aktivnost i relativno su laki za njegu
 5. Mops:Mops su veseli, nježni psi koji su odlični suputnici. Zahtijevaju minimalnu tjelesnu aktivnost i relativno su laki za njegu.
 6. Zlatni retriver:Zlatni retriveri su veseli, prijateljski psi koji su odlični obiteljski ljubimci. Zahtijevaju puno tjelesne aktivnosti i treninga, ali su odani i nježni.
 7. Beagle:Beagle su veseli, radoznali psi koji su odlični lovci. Zahtijevaju puno tjelesne aktivnosti i treninga, ali su inteligentni i lako se treniraju.
 8. Pug:Pogovi su veseli, nježni psi koji su odlični suputnici. Zahtijevaju minimalnu tjelesnu aktivnost i relativno su laki za njegu.
 9. Maltezer: Maltezeri su mali, nježni psi koji su savršeni za maženje. Zahtijevaju umjerenu tjelesnu aktivnost i relativno su laki za njegu.
 10. Francuski buldog:Francuski buldozi su veseli, nježni psi koji su odlični suputnici. Zahtijevaju minimalnu tjelesnu aktivnost i relativno su laki za njegu.
Top 10 pasmina pasa za starije osobe Vodic za pronalazenje savrsenog ljubimca 5
Top 10 pasmina pasa za starije osobe: Vodič za pronalaženje savršenog ljubimca 6

Ključne poruke

 • Prilikom odabira psa za stariju osobu, važno je uzeti u obzir temperament psa, razinu aktivnosti i potrebe za njegom.
 • Neke pasmine pasa koje su dobre za starije osobe uključuju pudle, bichon frise, cavalier King Charles španjole, shih tzu, mopse, zlatne retrivere, beagleove, poge, maltežere i francuske buldoge.
 • Važno je upoznati različite pasmine

Statistike pasmina pasa za seniore

Izbor psa za starije osobe je važna životna odluka. Psi pružaju društvo, emocionalnu potporu i motivaciju za aktivnost, što može značajno poboljšati kvalitet života starijih osoba.

 • Studija objavljena u časopisu “Journal of Aging and Health” pokazala je da su stariji vlasnici pasa manje osamljeni i depresivni [Izvor: University of California, Los Angeles (UCLA) https://journals.sagepub.com/home/jah.
 • Istraživanje Američkog uzdruženja za srce pokazalo je da su vlasnici pasa imali niži krvni tlak i manje rizika od srčanih bolesti [Izvor: American Heart Association https://www.heart.org/.
Top 10 pasmina pasa za starije osobe Vodic za pronalazenje savrsenog ljubimca 6
Top 10 pasmina pasa za starije osobe: Vodič za pronalaženje savršenog ljubimca 7

Prednosti i nedostaci pasmina za seniore

Izbor pasmine psa treba temeljiti na individualnim potrebama i sposobnostima starije osobe. Sljedeća tablica uspoređuje neke od prednosti i nedostataka najčešće preporučenih pasmina za seniore:

Pasmina psaPrednostiNedostatci
PoodleInteligentan, hipoalergenski, odanVeća potreba za šišanje i njegom dlake
Bichon FriseVeseo, nježan, lako prilagodljiv životu u stanuZahtijeva redovito česanje dlake
Cavalier King Charles ŠpanjolNježan, nježan, odličan suputnikMože biti sklon određenim zdravstvenim problemima
Shih TzuMali, nježan, savršen za maženjeDlaka zahtijeva redovito česanje i čišćenje suza
MopsVeseo, nježan, zahtijeva minimalnu aktivnostMoguće problemi s disanjem i pregrihavanjem zbog kratkog nosa
Zlatni retriverVeseo, prijateljski, odanZahtijeva puno vježbe i treninga
BeagleVeseo, radoznao, inteligentanIma jak nagon za lovom koji može otežati šetnju
PugVeseo, nježan, zahtijeva minimalnu aktivnostMoguće probleme s disanjem i pregrihavanjem zbog kratkog nosa
MaltežerMali, nježan, savršen za maženjeDlaka zahtijeva redovito pranje i njegu
Francuski buldogVeseo, nježan, zahtijeva minimalnu aktivnostMoguće probleme s disanjem i pregrihavanjem zbog kratkog nosa
Top 10 pasmina pasa za starije osobe Vodic za pronalazenje savrsenog ljubimca 1
Top 10 pasmina pasa za starije osobe: Vodič za pronalaženje savršenog ljubimca 8

Što većina blogova ne spominje

Većina blogova fokusira se na standardne faktore kao što su temperament, veličina i potrebe za njegom prilikom preporuke pasmina pasa za seniore. Međutim, postoje i drugi važni čimbenici koje treba razmotriti:

 • Životni stil: Živi li starija osoba u stanu ili kući? Koliko su aktivni?
 • Fizička sposobnost: Ima li starija osoba problema s hodanjem ili podizanjem psa?
 • Zdravstveni problemi: Ima li starija osoba zdravstvenih problema koji bi mogli otežati brigu o psu?
 • Životni troškovi: Koliko je starija osoba spremna potrošiti na hranu, veterinarske usluge i druge potrebe za pse?
Top 10 pasmina pasa za starije osobe Vodic za pronalazenje savrsenog ljubimca 2
Top 10 pasmina pasa za starije osobe: Vodič za pronalaženje savršenog ljubimca 9

FAQ – Često postavljana pitanja

 1. Što je najvažnije razmotriti pri izboru psa za stariju osobu?

Najvažnije je razmotriti individualne potrebe i sposobnosti starije osobe. Pasmina psa treba biti kompatibilna s njihovim životnim stilom, fizičkom sposobnošću i zdravstvenim stanjem.

 1. Koje su neke alternative psima za društvo?

Ako starija osoba nije sposobna brinuti se za psa, postoje i druge alternative za društvo, kao što su , ribe ili ptice.

Zaključak

Psi mogu biti neverovatni izvor društva, emocionalne potpore i motivacije za starije osobe. Međutim, izbor prave pasmine je važan. Uzmite u obzir temperament psa, razinu aktivnosti, potrebe za njegom, životni stil starije osobe i njihove individualne potrebe.

za uspješan život psa i starije osobe

 • Upoznajte različite pasmine: Prije nego što donesete kući psa, proveдите vrijeme upoznavajući različite pasmine. Lokalno sklonište za životinje ili uzgajivač pasmina koje vas zanimaju mogu biti dobra mjesta za početak.
 • Izaberite psa odgovarajuće starosti: Štene mogu biti puno energije, dok stariji psi mogu imati manje potrebe za vježbom. Razmotrite temperament i potrebe psa koji odgovara vašem životnom stilu.
 • Razmislite o posvojenoj životinji: Skloništa za životinje su prepunjene divnim psima svih uzrasta i pasmina koji traže dom. Posvajanje psa može pružiti društvo vama i pružiti ljubavom kuću psu koji je potreban.
 • Budite realistični o svojim sposobnostima: Izaberite psa koji se uklapa u vaš životni stil i fizičke sposobnosti. Budite pošteni sa sobom o tome koliko ste aktivni i koliko njege možete pružiti psu.

Uzimati psa u kuću je velika odgovornost, ali za starije osobe које traže društvo i prijateljstvo, psi mogu biti neverovatno bogata nagrada.

Top 10 pasmina pasa za starije osobe Vodic za pronalazenje savrsenog ljubimca 3
Top 10 pasmina pasa za starije osobe: Vodič za pronalaženje savršenog ljubimca 10