Skip to content

Basset Hound – Basset Hound

  • by

Povijest pasmine

Basset Hound je pasmina koja potječe iz Francuske, a njezina povijest seže daleko unatrag, sve do 16. stoljeća. Ovi psi su prvobitno uzgajani za lov na zečeve, a njihov niski profil i iznimno razvijen osjet mirisa čine ih prvoklasnim lovcima. Ime “basset” dolazi od francuske riječi koja znači “nizak”, što se odnosi na njihov karakterističan izgled sa skraćenim nogama i dugim tijelom.

Tijekom godina, basseti su postali popularni i kao obiteljski ljubimci, zahvaljujući svom blagom temperamentu i izražajnom izgledu. U 19. stoljeću, basset hound je uvezen u Englesku, gdje je pasmina dalje razvijena i standardizirana. Danas su basseti poznati širom svijeta i uživaju u ljubavi i pažnji svojih vlasnika, bilo da su u ulozi lovačkih pasa ili kao dragocjeni dodatak obitelji.

Fizičke karakteristike

Baset hound je pasmina s izrazito prepoznatljivim fizičkim karakteristikama. Njegova tijelo je nisko prizemljeno i dugo, s jakim kostima i puno mišića. Imaju velike, padajuće uši koje su karakteristične za ovu pasminu, što pomaže u praćenju mirisa i dodaje im šarmantan izgled. Također imaju široku i duboku prsnu kost, što doprinosi njihovoj izdržljivosti, ali istovremeno može biti i izvor određenih zdravstvenih problema.

Jedna od najprepoznatljivijih značajki basseta je njegova duguljasta i niska građa. S njihovim kratkim nogama i tijelom koje je gotovo paralelno s tlom, nema sumnje da su oni jedna od najsporijih pasmina pasa. Unatoč tome, bassethoundi su izuzetno snažni i izdržljivi . Njihovo tijelo s kratkom i gustom dlakom štiti ih od hladnoće i vlage, čineći ih idealnim psima za pretraživanje i lov u različitim vremenskim uvjetima. S prepoznatljivim izgledom i prelijepim očima, basseti su definitivno pasmina koja plijeni pažnju gdje god se pojave.

Basset Hound Basset Hound 4

Temperament i osobnost

Basset hound je pasmina poznata po svom izraženom temperamentu i jedinstvenoj osobnosti. Ovi psi su općenito mirni i prijateljski nastrojeni prema ljudima i drugim životinjama. Njihova prirodna sklonost prema istraživanju i njuhu često čini da se udalje od svojih vlasnika, ali uvijek slijede svoje mirisne tragove. Basset houndovi su također poznati po svom humoru i neodoljivom izgledu koji može razveseliti svakog. Međutim, važno je napomenuti da su ovi psi također tvrdoglavi i mogu biti uporni u svom ponašanju, što zahtijeva dosljedan i strpljiv pristup treningu.

Osobnost basset hounda karakterizira nježnost, privrženost i tolerancija. Oni su isprva malo sramežljivi prema strancima, ali vrlo brzo se otvaraju i postaju društveni. Basset houndovi također mogu biti vrlo intuitivni i osjetljivi na raspoloženja svojih vlasnika, što ih čini izvrsnim kućnim ljubimcima za obitelji. Njihova blaga priroda čini ih odličnim izborom za djecu, jer su strpljivi i nježni, često se ponašajući kao pravi čuvari i zaštitnici. Uz pravilno socijalizaciju i vaspitanje, basset houndovi mogu biti divni, poslušni i vjerni članovi obitelji koji će pružiti mnogo ljubavi i sreće.

Zdravstveni problemi

Basset hound je pasmina koja može imati neke specifične zdravstvene probleme. Jedan od najčešćih problema s kojima se susreću basset houndi su problemi sa zglobovima, posebno displazija kuka i lakta. Ovi problemi mogu uzrokovati bol, smanjenu pokretljivost i invaliditet. Stoga je važno redovito pregledavati i pratiti zdravlje zglobova ovih pasa te pravodobno reagirati ako se primijeti bilo kakva nelagoda ili simptomi.

Osim problema sa zglobovima, basset houndi su također podložni drugim zdravstvenim problemima kao što su pretilost, upala ušiju, očni problemi i alergije. Pretilost je čest problem kod ove pasmine zbog njihove sklonosti prejedanju. Važno je kontrolirati prehranu i pružiti dovoljno tjelesne aktivnosti kako bi se izbjegla pretilost kod basset hounda. Također, redovito čišćenje ušiju i očiju može pomoći u prevenciji upala i očnih problema. Ako primijetite bilo kakve simptome ili promjene u zdravlju svog basset hounda, uvijek se obratite veterinari radi pravovremene dijagnoze i liječenja.

Dnevna briga i njega

Basset hound zahtijeva odgovarajuću dnevnu brigu i njegu kako bi ostao sretan i zdrav. Jedna od osnovnih briga je redovito četkanje njegove dlake koja je gusta i sklonija mržnjenju. To će pomoći u uklanjanju mrtvih dlačica i sprečavanju zapetljavanja, čime se smanjuje rizik od kožnih iritacija. Također je važno očistiti mu uši i oči kako bi se spriječile infekcije, posebno zbog karakterističnih nabora na licu.

Njihove kratke noge i duga tijela često dovode do problema sa zglobovima i kralježnicom. Vlasnik treba biti svjestan i paziti na znakove boli ili nelagode. Redovite šetnje i vježbanje mogu pomoći u održavanju mišićne mase i jačanju zglobova. Osim toga, pravilna i kontrolirana tjelesna težina također su ključni za očuvanje zdravlja basset hounda.

Basset Hound Basset Hound 1

Pravilan trening i socijalizacija

Pravilan trening i socijalizacija su ključni elementi u odgoju basset hounda. Da bi pas postao dobroćudan, uravnotežen i poslušan član obitelji, važno je od malena započeti s pravilnim treniranjem i socijalizacijom.

Kada je riječ o treningu, basset hound je inteligentna pasmina koja može brzo naučiti nova zapovijedanja. Međutim, s obzirom na njihovu prirodu, mogu biti malo tvrdoglavi pa se preporučuje konzistentnost i strpljenje tijekom obuke. Koristite pozitivno pojačanje i nagrade kako biste motivirali svog psa i ojačali njegovo ponašanje. Redovite vježbe poslušnosti, kao što su sjedenje, ležanje i dolazak, trebaju biti sastavni dio trening rutine.

Socijalizacija je također ključna, posebno s obzirom na prirodu basset hounda kao izrazito društvenih pasa. Izlaganje različitim okolinama, situacijama i ljudima od velike je važnosti kako bi se izbjegao razvoj straha ili agresivnosti. Upoznavanje s drugim psima također je bitno kako bi se osiguralo da basset hound bude dobar u društvu drugih pasa. Socijalizacija je proces koji zahtijeva kontinuirani rad i strpljenje, ali će rezultirati dobro prilagođenim i sretnim psom.

Prehrana i prehrambene potrebe

Prehrana basset hounda igra ključnu ulogu u održavanju njihove zdravlja i vitalnosti. Ova pasmina je poznata po svojoj sklonoj težini i sklonosti pretilosti, stoga je važno pravilno balanceirati njihovu prehranu kako bi se izbjegli prekomjerne kilograme. Preporučuje se hraniti ih kvalitetnom hranom, koja sadrži potrebne hranjive tvari, poput proteina, vlakana i esencijalnih masnih kiselina.

Kada se radi o prehrani basset hounda, treba izbjegavati pretjerano hranjenje i pružiti im umjerene porcije hrane raspoređene tijekom dana. Njihova hrana treba biti ravnotežna i hranjivost kako bi se zadovoljile potrebe njihovog tijela. Redovna kontrola tjelesne težine, u suradnji sa veterinarom, pomoći će u održavanju njihove idealne fizičke kondicije i sprječavanju pretilosti, koja može dovesti do drugih zdravstvenih problema.

Važnost pravilne uzgoje i odabira uzgajivača

Kod odabira basset hounda kao kućnog ljubimca, važno je obratiti pažnju na pravilan uzgoj i odabir uzgajivača. Pravilan uzgoj osigurava zdravlje i dobre genetske predispozicije štenaca, dok odabir kvalitetnog uzgajivača omogućuje sigurnost u dobivanju psa koji odgovara vašim potrebama i temperamentu.

Pravilna uzgojnica je od vitalne važnosti za parenje i podizanje zdravih štenaca. Bitno je da uzgajivač vodi brigu o zdravlju svojih pasa, provodi genetske testove i ima poznavanje pasmine. To osigurava da se parovi biraju s ciljem dobijanja potomaka koji će biti zdravi, stabilni i imati karakteristike koje su tipične za basset houndove. Nadalje, uzgajivač treba pridržavati se visokih standarda u odgajanju štenaca, kao što je pravilna socijalizacija, pravilna prehrana i briga o zdravlju. Pravilan uzgoj i njega osiguravaju da će vaš pas biti sretan, zdrav i dugovječan član vaše obitelji.

za potencijalne vlasnike

Basset hound je pasmina koja zahtijeva odgovornog vlasnika koji je svjestan njihovih posebnih potreba. Prilikom razmišljanja o postanju vlasnikom ovog prekrasnog psa, važno je uzeti u obzir njihovu veličinu i potencijalne zdravstvene probleme. Basset hound je sklon debljanju, stoga je važno pružiti im uravnoteženu prehranu i redovitu tjelovježbu kako bi ostali zdravi i u formi.

Kao vlasnik basset hounda, trebali biste biti spremni na izazove u vezi sa socijalizacijom. Ove pse karakterizira miran temperament, ali oni su također vrlo neovisni i mogu biti tvrdoglavi. Stoga je važno započeti s treningom i socijalizacijom još u mladoj dobi kako bi se osiguralo da se razviju u dobro odgojene i društvene ljubimce. Također, budući da basseti imaju izražen njuh, važno je pružiti im mentalne izazove kako bi se zadovoljile njihove prirodne instinkte.

Zaključak i važnost basset hounda kao obiteljskog ljubimca

Basset hound je izuzetno dragocjena pasmina koja ima mnogo toga ponuditi kao obiteljski ljubimac. Njihova povijest, fizičke karakteristike i temperament čine ih iznimno zanimljivim psom za uzgoj i držanje. Osim toga, basset houndi su poznati po svojoj ljubaznosti, strpljenju i suosjećajnosti prema djeci i drugim kućnim ljubimcima. Njihov miran i uravnotežen temperament čini ih idealnim za obitelji koje traže psa koji će biti privržen, ali istovremeno i prilagodljiv.

Važno je napomenuti da basset houndi mogu imati određene zdravstvene probleme koji se povezuju s njihovom tjelesnom građom. Stoga je redovita veterinarska njega i pravilna prehrana ključna kako bi se održao njihov optimalni zdravstveni stan. Uz to, potrebno je pružiti im dovoljno tjelesne aktivnosti i mentalne stimulacije kako bi se spriječilo prekomjerno debljanje i dosada. Uz pravilnu skrb i njegu, basset hound će definitivno cvjetati kao izvrstan obiteljski ljubimac.

Basset Hound Basset Hound 2

Psi Kviz

1 / 6

Koja pasmina pasa je tradicionalno poznata kao odličan lovački pas za ptice?

2 / 6

Koja je pasmina poznata kao "pas klaun" zbog svog vragolastog ponašanja i izražajnog lica?

3 / 6

Koja pasmina pasa je poznata kao "nasmijani pas" zbog svog prijateljskog izraza lica?

4 / 6

Koji je pasminski standard najveći po broju pasa registriranih u Americi?

5 / 6

Koji je razlog najčešći za to da psi naginju glavu kad im nešto govorimo?

6 / 6

Koja pasmina pasa je poznata po svojoj sposobnosti brzog trčanja?

Your score is

The average score is 75%

0%

FAQ

Koja je povijest pasmine basset hound?

Basset hound je potekao iz Francuske i razvijen je za lov na zečeve.

Koji su glavni fizički karakteristike basset hounda?

Basset hound je nizak pas s dugim ušima, velikim njuškama i snažnim tijelom.

Kakav je temperament i osobnost basset hounda?

Basset hound je prijateljski, ljubazan i opušten pas s dobrim nagonom za miris i sklonosti prema istraživanju.

Koje zdravstvene probleme ima basset hound?

Basset hound je podložan nekim zdravstvenim problemima kao što su pretilost, displazija kuka i infekcije ušiju.

Kako se brinuti o basset houndu svakodnevno?

Basset hound zahtijeva dnevno četkanje, redovito čišćenje ušiju i održavanje tjelesne aktivnosti kako bi se spriječila pretilost.

Kako pravilno trenirati i socijalizirati basset hounda?

Basset hound treba dosljedan i pozitivan trening te rani početak socijalizacije kako bi se razvio u dobro prilagođenog psa.

Koja je prehrana i prehrambene potrebe basset hounda?

Basset hound treba uravnoteženu prehranu koja je prilagođena njegovoj veličini, dobi i razini aktivnosti.

Zašto je važno odabrati pravilnog uzgajivača pri kupnji basset hounda?

Kupnja od pouzdanog uzgajivača osigurava da će pas biti zdrav i pravilno socijaliziran.

Kakvi su savjeti za potencijalne vlasnike basset hounda?

Potencijalni vlasnici basset hounda trebaju biti spremni na redovitu njegu, davanje dovoljno vježbe i posvećenost u obuci i socijalizaciji.

Koja je važnost basset hounda kao obiteljskog ljubimca?

Basset hound je izvrstan obiteljski ljubimac zbog svog mirnog temperamenta, ljubaznosti prema djeci i sposobnosti pružanja ljubavi i zabave svojim vlasnicima.