Skip to content

Francuski ovčar – Briard

  • by

Povijest pasmine

Briard je pasmina koja ima bogatu povijest koja seže stoljećima unatrag. Nastao je u regiji Brie u Francuskoj, još u 14. stoljeću. Ova pasmina je bila prvotno uzgajana kao radni pas, pogotovo za čuvanje stada ovaca. Njegova izdržljivost, inteligencija i hrabrost činili su ga idealnim partnerom za pastire. Briardi su također sudjelovali u vojnim operacijama i koristili su se kao glasnici. Njihov izgled privukao je pažnju i francuskog plemstva, a postali su poznati kao kućni ljubimci dvorova.

Briardi su veliki i mišićavi , poznati po svojoj karakterističnoj dvostrukoj dlaci. Imaju široku i glatku glavu s tamnim očima, koje izražavaju inteligenciju i odanost. Njihove uši su srednje veličine, padajuće i prekrivene gustim dlačicama. Njihov vrat je mišićav i srednje duljine, a njihove snažne noge im omogućavaju brzo kretanje. Njihov rep je visoko postavljen i obično je podrezan. Dlaka im je gusta i duga, s mekom poddlakom koja ih štiti od hladnoće i kiše. Boje dlake mogu biti različite, uključujući crnu, sivu, tamno smeđu i tigrastu.

Fizičke karakteristike

Briard je pasmina srednje veličine, koja se odlikuje moćnom i krepkom građom tijela. Ima snažne i mišićave noge, te široke i dobro razvijene leđne mišiće. Briard ima dugu i bujnu dlaku koja ga čini prepoznatljivom pasminom. Njegova najuočljivija karakteristika je gusti kaput koji može biti različitih boja, kao što su crna, siva i tigrasta. Glava mu je snažna, a uši su srednje veličine i spuštene.

Osim svoje fizičke snage, Briard također ima inteligentan izraz i žive oči. Očekivana visina ovih pasa je oko 60-69 cm kod mužjaka i 58-66 cm kod ženki, dok im težina može biti između 27-41 kg. Njihova tjelesna građa omogućuje im da budu izdržljivi i spremni za različite aktivnosti. To ih čini sjajnim radnim psima, ali također i odličnim kućnim ljubimcima. Bez obzira na aktivnosti koje obavljaju, fizičke karakteristike Briarda čine ove pse privlačnima i izdržljivima.

Francuski ovcar Briard 2

Temperament

Briardi su poznati po svom blagom i ljubaznom temperamentu. Ovi psi su često vrlo privrženi svojim vlasnicima i obiteljima te su spremni da učine sve kako bi ih zadovoljili. Oni su također promišljeni i inteligentni, što ih čini vrlo jednostavnima za treniranje.

Briardi su također vrlo zaštitnički nastrojeni, što ih čini izvrsnim kućnim ljubimcima za obitelji. Oni su obično mirni i stabilni, ali mogu postati vrlo hrabri i predani ako se suoče s prijetnjom ili opasnošću. Ovi psi su također poznati po svom strpljenju i suosjećanju, što ih čini izvrsnim terapeutskim psima ili pomagačima u različitim situacijama.

Socijalizacija

Drugi važan aspekt odgoja i treninga Briarda je socijalizacija. Briardi su društveni psi koji su skloni umiranju i izvanredno se slažu s drugim psima i ljudima. Međutim, kako biste osigurali da vaš Briard bude dobro prilagođen i siguran u različitim socijalnim situacijama, važno je započeti s socijalizacijom od najranije dobi.

Socijalizacija uključuje upoznavanje psa s različitim ljudima, djecom, drugim životinjama, različitim okruženjima i situacijama. Budući da Briardi mogu biti malo nepovjerljivi prema strancima, važno je da rano izlažete svog Briarda novim sredinama i ljudima kako bi se osjećao ugodno u njihovoj prisutnosti. Ovo će mu pomoći da se razvije u samopouzdanog psa koji dobro reagira u različitim situacijama i okruženjima.

Socijalizacija će također pomoći u smanjenju straha od nepoznatih situacija, agresivnog ponašanja i anksioznosti. Redoviti susreti s drugim psima i pozitivna iskustva s drugim životinjama doprinose razvoju prijateljskog temperamenta kod Briarda. Važno je da vodite računa o socijalizaciji vašeg Briarda kako biste mu osigurali sretan i uravnotežen život.

Potreba za vježbanjem

Briardi su pasmina koja ima visoku potrebu za vježbanjem kako bi održali svoje tijelo i um zdravim. Ovi psi su prirodno energični i aktivni, te im je potrebna redovna fizička aktivnost kako bi iskoristili svoju energiju. Dnevne šetnje, trčanje i igra u vrtu su neophodni da bi se zadovoljile njihove potrebe za kretanjem.

Iako su briardi prirodno aktivni psi, važno je pravilno dozirati njihovu tjelesnu aktivnost i prilagoditi je njihovoj dobi, zdravstvenom stanju i temperamentu. Mlade briarde treba postupno uvoditi u redovite šetnje i vježbu kako bi se njihovi mišići i kosti pravilno razvijali. Odrasli briardi mogu uživati u dužim šetnjama, trčanju ili čak sudjelovanju u različitim sportskim aktivnostima kao što su agility ili poslušnost. Potreba za vježbanjem kod briarda je važan aspekt njihovog zdravlja i sreće, stoga je bitno pružiti im dovoljno mogućnosti za fizičku aktivnost.

Specifični zdravstveni problemi

Briard je pasmina koja je općenito dobro zdravlje, no kao i kod bilo koje druge pasmine, i oni mogu biti podložni određenim zdravstvenim problemima. Jedan od najčešćih problema kod Briarda je displazija kuka, što je genetski uvjetovana bolest koja može uzrokovati bol i otežano kretanje. Također, Briardi su poznati po tome da mogu razviti i problema sa štitnjačom, uključujući hipotireozu i autoimunu tiroiditis.

Pored toga, Briardi su također skloni alergijama, koje mogu biti uzrokovane hranom ili okolinom. Ove alergije mogu se manifestirati kao kožne reakcije ili probavni problemi. Također, kao što je slučaj s mnogim dugodlakim pasminama, Briardi mogu biti podložni bolestima očiju poput katarakte i progresivne atrofije mrežnice.

Važno je napomenuti da ne svi Briardi razviju ove zdravstvene probleme, ali vlasnici trebaju biti svjesni mogućih problema i redovito provjeravati zdravlje svog ljubimca. Redoviti veterinarski pregledi, uravnotežena i adekvatna tjelesna aktivnost ključni su za održavanje Briarda zdravim i sretnim.

Dnevna rutina njege

Jedna od ključnih stvari u pravilnoj njezi Briarda je uspostavljanje redovite dnevne rutine. Ova pasmina zahtijeva odgovarajuću brigu kako bi ostala sretna i zdrava. Dnevna rutina njege obuhvaća redovito četkanje dlake kako bi se spriječilo kvrženje i zapetljanje, čišćenje ušiju i provjeru zuba radi održavanja dentalne higijene. Također je važno osigurati redovite šetnje kako bi Briard dobio dovoljno tjelesne aktivnosti i svježeg zraka.

Pored toga, prema vrsti i duljini dlake, može biti potrebno kupanje jednom svakih nekoliko tjedana kako bi se održala čistoća i zdravlje kože i dlake. Briard treba redovito provjeravati na prisutnost krpelja i drugih nametnika, osobito tijekom toplijih mjeseci. Redovita njega šapica, uključujući rezanje noktiju, također je važan dio dnevne rutine njege. Vlasnici trebaju biti svjesni da je održavanje pravilne dnevne rutine njege ključno za zdravlje i dobrobit Briarda.

Metode treninga i obuka

Prikladna treninga i obuka ključni su elementi u odgoju i razvoju Briarda. Kao inteligentna pasmina, Briardi su skloni brzom učenju i pažljivom izvršavanju naredbi. Postoji nekoliko različitih metoda koje se mogu koristiti za trening i obuku ovih pasa.

Jedna od najčešćih metoda je pozitivno pojačavanje, u kojoj se koristi nagrađivanje ponašanja koje želite da pas ponavlja. Ovo može uključivati upotrebu hrane, igračaka ili pohvale kao nagrade. Važno je biti dosljedan i jasan u komunikaciji s Briardom kako bi razumjeli koje ponašanje se očekuje i kako će biti nagrađeno.

Osim pozitivnog pojačavanja, još jedna metoda koja se može koristiti je struktura i rutina. Briardi se dobro snalaze s redovitim rasporedima i jasnim pravilima. Stvaranje jasnih granica i očekivanja pomaže pasa da shvate što se od njih traži. Uz to, Briardi odlično reagiraju na stalnost i dosljednost u treningu i obuci.

Važno je napomenuti da svaki pas može imati različite potrebe i reagirati na različite metode treninga i obuke. Stoga je važno prilagoditi pristup individualnom psu i biti strpljiv tijekom procesa. Konzultiranje sa stručnjakom za pseće ponašanje također može biti korisno kako bi se osiguralo najbolje rezultate u treningu i obuci Briarda.

Preporučena prehrana za Briarde

Briardi su srednje veliki pas koji ima posebne prehrambene potrebe. Kako bi se osiguralo da Briardi ostanu zdravi i energični, važno je pružiti im adekvatnu prehranu. Preporučuje se hranjenje Briarda visokokvalitetnom hranom koja sadrži sve potrebne hranjive tvari.

Kao pas koji je sklona pretilosti, važno je pridržavati se preporučene količine hrane i rasporeda hranjenja. Prekomjerna težina može negativno utjecati na zdravlje Briarda, posebno na zglobove i srce. Dobar način da se kontrolira težina je kroz uravnoteženu prehranu koja sadrži optimalan omjer proteina, masti i ugljikohidrata. Preporučuje se konzultirati veterinara kako bi se odabrala najbolja prehrana za pojedinog Briarda, uzimajući u obzir njegovu starost, aktivnost i eventualne zdravstvene probleme.

Važnost odabira odgovarajućeg uzgajivača

Odabir odgovarajućeg uzgajivača za vašeg Briarda od iznimne je važnosti kako biste osigurali sretan i zdrav život svog ljubimca. Kvalitetan uzgajivač trebao bi imati dobro znanje o pasmini, iskustvo u reprodukciji i njegu pasa te posjedovati odgovarajuće kvalifikacije. Uzgajivač koji je strastven i predan svojim psima bit će najbolji izbor za vas i vašeg Briarda.

Kada birate uzgajivača, potrebno je provesti detaljna istraživanja. Razgovarajte sa uzgajivačima, posjetite njihovo uzgajalište i upoznajte se s uvjetima u kojima psi žive. Postavljajte pitanja o zdravlju i pedigreu pasa, te tražite dokaze o testiranju na moguće genetske bolesti. Pouzdan uzgajivač će vam rado ponuditi sve potrebne informacije i dokumentaciju kako bi vam pružio uvjerenje u kvalitetu i ljubav prema svojim psima.

Važno je naglasiti da odabir neodgovarajućeg uzgajivača može dovesti do problema u budućnosti. Neetički uzgajivači često zanemaruju zdravlje i dobrobit pasa, što može rezultirati nasljednim bolestima ili lošim temperamentom. Stoga, obratite pažnju na reputaciju uzgajivača i raspitajte se među vlasnicima pasa o njihovim iskustvima. Izbor dobrog i odgovornog uzgajivača ključan je korak prema sretnom i zdravom ljubimcu koji će biti član vaše obitelji dugi niz godina.

Psi Kviz

1 / 6

Koja pasmina pasa je tradicionalno poznata kao odličan lovački pas za ptice?

2 / 6

Koja je pasmina poznata kao "pas klaun" zbog svog vragolastog ponašanja i izražajnog lica?

3 / 6

Koja pasmina pasa je poznata kao "nasmijani pas" zbog svog prijateljskog izraza lica?

4 / 6

Koji je pasminski standard najveći po broju pasa registriranih u Americi?

5 / 6

Koji je razlog najčešći za to da psi naginju glavu kad im nešto govorimo?

6 / 6

Koja pasmina pasa je poznata po svojoj sposobnosti brzog trčanja?

Your score is

The average score is 75%

0%

FAQ

Kako odabrati odgovarajućeg uzgajivača za svog Briarda?

Pri odabiru uzgajivača za svog Briarda, važno je istražiti njihovu povijest uzgoja, reputaciju i iskustvo. Također je preporučljivo posjetiti uzgajivača, upoznati se s njihovim psima i provjeriti uvjete uzgoja.

Kako mogu provjeriti povijest pasmine Briard pri odabiru uzgajivača?

Možete provjeriti povijest pasmine Briard putem službenih pasminskih klubova ili organizacija. Također je korisno razgovarati s uzgajivačem o njihovom znanju i angažmanu u očuvanju i uzgoju pasmine.

Koje su fizičke karakteristike Briarda?

Briard je srednje do velike veličine pas s gusto dlakavom kaputom, snažnom građom tijela i izraženim obrvama i brkovima. Imaju mišićavo tijelo i dobro proporcionalne udove.

Kakav je temperament Briarda?

Briard je inteligentan, hrabar i odan pas s prirodnim instinktom zaštite. Oni su obično mirni, ali budni i mogu biti vrlo zaštitnički prema svojoj obitelji.

Kako socijalizirati Briarda?

Socijalizacija je ključna za Briarde kako bi se osiguralo da budu dobro prilagođeni i društveni psi. To uključuje izlaganje različitim ljudima, životinjama i situacijama od rane dobi.

Koliko vježbanja treba Briardu?

Briardi su aktivni psi koji trebaju dosta fizičke i mentalne stimulacije. Preporučuje se dnevno vježbanje, uključujući šetnje, trčanje i igre.

Koje su specifične zdravstvene probleme koji se mogu pojaviti kod Briarda?

Briardi mogu biti podložni određenim zdravstvenim problemima kao što su displazija kuka, epilepsija i progresivna atrofija mrežnice. Važno je pravilno odabrati uzgajivača kako bi se smanjio rizik od genetskih bolesti.

Koja je dnevna rutina njege za Briarda?

Briardi imaju gustu dlaku koja zahtijeva redovito četkanje kako bi se spriječilo zapetljavanje i održalo zdravlje kože i dlake. Također je važno redovito provjeravati uši, oči i nokte.

Koje su metode treninga i obuke prikladne za Briarda?

Briardi su inteligentni i skloni učenju, pa su pozitivne metode treninga i obuke najučinkovitije. Koristite pozitivno pojačanje, nagrade i dosljednost kako biste ih motivirali i naučili nove naredbe.

Koja je preporučena prehrana za Briarde?

Preporučuje se uravnotežena prehrana visoke kvalitete koja sadrži sve potrebne hranjive tvari za Briarde. Važno je konzultirati se s veterinarom ili uzgajivačem kako biste odabrali odgovarajući plan prehrane za svog psa.