Skip to content

Shih Tzu – Ši Cu – Kompaktan Ljubimac s Velikim Srcem

 • by

Shih Tzu- Ši Cu, poznat i kao “lavlji pas”, je pasmina koja se ističe svojom prekrasnom dlakom i blagom naravi. Njihova nevjerojatna prisnost i šarmantna pojava čine ih omiljenim izborom među vlasnicima pasa diljem svijeta. U ovom članku dublje ćemo istražiti ovu čarobnu pasminu, njezinu povijest, karakteristike i načine njege.

Povijest i Podrijetlo

Povijest pasmine i njezin nastanak

Shih Tzu potječe iz Kine, a njegova povijest datira unatrag tisućama godina. Pasmina je bila omiljeni izbor među kineskim plemstvom, a smatrana je simbolom ljepote, elegancije i sreće.

Podrijetlo pasmine i njezina prvobitna namjena

Shih Tzu je bio uzgajan kao pratilac i kućni ljubimac, često prisutan u carskim dvorima. Njegova uloga bila je pružiti toplinu i društvo svojim vlasnicima, a njegov blag karakter i nevjerojatna prisnost činili su ga savršenim suputnikom.

Važne točke u razvoju pasmine

Tijekom godina, Shih Tzu je zadržao svoju prepoznatljivu pojavu i karakteristike koje su ga učinile omiljenim kućnim ljubimcem diljem svijeta. Njegova povezanost s kineskom kulturom i poviješću čini ga posebno dragocjenim.

Karakteristike Pasmine

Opis fizičkih karakteristika pasmine

Shih Tzu je mali pas niskog rasta, s dugačkom i gustom dlakom koja može biti različitih boja. Njegova elegantna pojava, s kratkim njuškicom i izražajnim očima, čini ga iznimno šarmantnim.

Temperament i osobine pasmine

Shih Tzu ima blag i prijateljski temperament. Oni su izrazito privrženi svojim vlasnicima i često traže pažnju i nježnost. Njihova igračka narav i vesela narav čine ih sjajnim obiteljskim ljubimcima.

Posebne karakteristike koje razlikuju ovu pasminu od drugih

Ono što izdvaja Shih Tzue od drugih pasmina je njihova prekrasna dlaka koja zahtijeva pažljivu njegu. Također, njihova ljubav prema društvu ljudi i sklonost biti na krilu čine ih posebno bliskim sa svojim vlasnicima.

Njega i Briga

Njega dlake: Kako pravilno četkati i održavati dlaku

Njega dlake Shih Tzua zahtijeva redovito četkanje kako bi se spriječilo zapetljavanje i održala njezina mekoća i sjaj. Dlaku treba češljati svakodnevno i povremeno je voditi kod profesionalnog groomera radi oblikovanja.

Hranjenje: Preporučena i količine hrane

Shih Tzu treba uravnoteženu i kvalitetnu prehranu bogatu hranjivim tvarima. Preporučuje se konzultacija s veterinarom kako biste odabrali pravu hranu i količinu za vašeg ljubimca.

Vježbanje: Koliko i kakvo vježbanje pasmina zahtijeva

Iako su Shih Tzui mali, trebaju svakodnevno vježbanje kako bi održali zdravlje i vitalnost. Šetnje, igre i umne aktivnosti zadovoljavaju njihovu potrebu za kretanjem.

Zdravstveni aspekti: Tipične zdravstvene potrebe i potencijalne bolesti

Shih Tzui mogu biti skloni određenim zdravstvenim problemima, uključujući probleme sa očima i disanjem. Redoviti veterinarski pregledi i briga za higijenu očiju i ušiju važni su kako bi se održalo njihovo zdravlje.

Treniranje i Socijalizacija

Treniranje: Kako pravilno trenirati pasminu

Shih Tzui su inteligentni, ali mogu biti tvrdoglavi, stoga je strpljenje ključno pri treniranju. Koristite pozitivno pojačavanje i nagrade kako biste potaknuli njihovu suradnju. Osnovne naredbe i socijalizacija trebaju biti dio njihovog treninga.

Socijalizacija: Važnost socijalizacije i interakcije s drugim psima i ljudima

Rana socijalizacija je bitna kako bi Shih Tzu postao samopouzdan i pravilno reagirao u različitim situacijama. Uvodiće ga u različite okoline, ljude i životinje kako bi se osjećao sigurno i ugodno.

Tko bi trebao razmisliti o posjedovanju ove pasmine

Shih Tzu je odličan izbor za obitelji, singl osobe i starije ljude koji žele prisnost i veselu narav svog ljubimca.

Prednosti i izazovi posjedovanja ove pasmine

Prednosti uključuju nevjerojatno ljubaznu narav i prisnost Shih Tzua. Izazovi mogu uključivati zahtjevnu njegu dlake i potrebu za aktivnostima kako bi se izbjegla debljina.

Kako se pripremiti za dovođenje psa te pasmine u dom

Priprema za dovođenje Shih Tzua u dom uključuje nabavku potrebne opreme, istraživanje o pasmini i osiguranje sigurnog okruženja za novog člana obitelji.

Zaključak

Shih Tzu je divna pasmina koja će vam svojom prisnošću i šarmom osvojiti srce. Njihova bogata povijest i nevjerojatne osobine čine ih izuzetno dragocjenim kućnim ljubimcem.

Sažetak ključnih informacija o pasmini

Shih Tzui su mali s velikim srcem i nevjerojatnom prisnošću.

FAQ: Najčešća pitanja vezana za pasminu

 1. Kakav je temperament Shih Tzua?
  • Shih Tzui su blagi, prijateljski nastrojeni i privrženi svojim vlasnicima.
 2. Zahtijeva li Shih Tzu puno njege dlake?
  • Da, Shih Tzui imaju dugu dlaku koja zahtijeva svakodnevno četkanje i profesionalnu njegu.
 3. Mogu li Shih Tzui živjeti u stanu?
  • Da, Shih Tzui se dobro prilagođavaju stanu, ali trebaju svakodnevne šetnje i aktivnosti.
 4. Jesu li Shih Tzui dobri s djecom?
  • Da, Shih Tzui su obično dobri s djecom ako su pravilno socijalizirani.
 5. Koliko vježbe treba Shih Tzu?
  • Shih Tzui trebaju umjerenu vježbu, uključujući šetnje i igre.