Skip to content

Beagle – Karakteristike, Povijest i Njega

 • by

Beagle je šarmantan pas s veselim temperamentom i izražajnim izgledom. Ova pasmina je poznata po svojoj dobrodušnosti i izvrsnom njuhu, što ih čini odličnim tragačima. U ovom članku, istražit ćemo povijest, karakteristike i njegu beaglea kako bismo vam pružili sveobuhvatni uvid u ovu iznimno popularnu pasminu.

Povijest i Podrijetlo

Povijest pasmine i njezin nastanak

Beagle ima bogatu povijest koja seže unatrag stoljećima. Njihov korijen seže do drevnih vremena, a vjeruje se da potječu od malih engleskih hrtova i drugih pasmina tragača. Njihova izvorna svrha bila je lov na sitnu divljač, poput zeca i zečeva, zbog čega su razvili izuzetno osjetljiv njuh.

Podrijetlo pasmine i njezina prvobitna namjena

Beagle je pasmina koja potječe iz Engleske, gdje su ih koristili za lov u packama. Njihova kompaktna veličina i agilnost omogućavali su im da prate mirise sitne divljači kroz različite terene. Ime “beagle” potječe iz starofrancuskog jezika i znači “mali.”

Važne točke u razvoju pasmine

Tijekom povijesti, beaglei su se razvijali kroz selektivno parenje kako bi se poboljšale njihove lovne sposobnosti i karakteristike. Njihov izvanredan mirisni kapacitet i privrženost vlasnicima bili su ključni faktori u očuvanju ove pasmine kroz stoljeća.

Karakteristike Pasmine

Opis fizičkih karakteristika pasmine

Beagle je pas s kompaktnim tijelom, niskom udovima i mišićavim torzom. Njihova glava je proporcionalno velika s izražajnim očima i dugim ušima koje visjele duž obraza. Njihova kratka dlaka dolazi u različitim bojama, uključujući trobojnu kombinaciju (bijela s crnom i smeđom).

Temperament i osobine pasmine

Beagle je poznat po svojoj prijateljskoj naravi i iznimnom veselju. Oni su društveni i odani koji vole biti u društvu ljudi i drugih pasa. Njihov mirisni kapacitet čini ih izvrsnim tragačima, ali to također može dovesti do znatiželje koja ih ponekad može odvesti u avanture.

Posebne karakteristike koje razlikuju ovu pasminu od drugih

Ono što izdvaja beaglea od drugih pasmina je njihov izniman njuh. Njihova sposobnost praćenja mirisa omogućuje im da budu odlični tragači, a isto tako često pronalaze mirise hrane i zanimljive tragove. Također su poznati po svojoj veseloj naravi i ljubavi prema igri.

Njega i Briga

Njega dlake: Kako pravilno četkati i održavati dlaku

Beagle ima kratku i glatku dlaku koja zahtijeva minimalno održavanje. Redovito četkanje pomaže u uklanjanju mrtvih dlaka i održavanju zdrave kože. U vrijeme promjene dlake, četkanje može biti češće kako bi se smanjilo prolijevanje.

Hranjenje: Preporučena i količine hrane

Pravilna prehrana važna je za zdravlje beaglea. Trebaju visokokvalitetnu hranu koja odgovara njihovoj veličini i energijskim potrebama. Važno je pratiti količinu hrane kako bi se izbjegla pretilost, koja može utjecati na njihovu pokretljivost i zdravlje.

Vježbanje: Koliko i kakvo vježbanje pasmina zahtijeva

Beaglei su aktivni psi koji vole vježbati i istraživati. Šetnje, trčanje i interaktivne igre odgovaraju njihovim potrebama. Važno je pružiti im dovoljno tjelesne aktivnosti kako bi se osjećali zadovoljno i izbjegla nepoželjna ponašanja.

Zdravstveni aspekti: Tipične zdravstvene potrebe i potencijalne bolesti

Iako su beaglei općenito zdravi psi, mogu biti skloni određenim zdravstvenim problemima. To uključuje pretilost, problem s ušima i genetske bolesti poput displazije kukova. Redoviti veterinarski pregledi važni su za održavanje njihovog zdravlja.

Treniranje i Socijalizacija

Treniranje: Kako pravilno trenirati pasminu

Beagle je inteligentan pas koji reagira na pozitivno pojačavanje i dosljednost. Temeljito treniranje omogućava im da nauče osnovne naredbe i ponašaju se pristojno. Trening bi trebao biti poticajan i zabavan kako bi se održala njihova pažnja.

Socijalizacija: Važnost socijalizacije i interakcije s drugim psima i ljudima

Socijalizacija je ključna za beaglea kako bi se osjećali udobno u različitim situacijama i okruženjima. Upoznavanje s drugim psima, ljudima i različitim iskustvima pomaže im da razviju povjerenje i smanje anksioznost.

Tko bi trebao razmisliti o posjedovanju ove pasmine

Beaglei su idealni za obitelji i pojedince koji mogu pružiti dovoljno vježbe i pažnje. Njihova prijateljska narav čini ih odličnim pratiteljima za djecu i druge kućne ljubimce.

Prednosti i izazovi posjedovanja ove pasmine

Prednosti posjedovanja beaglea uključuju njihovu ljubaznu narav, inteligenciju i veselje. Međutim, izazovi mogu uključivati njihovu znatiželju koja može dovesti do traženja hrane ili istraživanja okoline.

Kako se pripremiti za dovođenje psa te pasmine u dom

Priprema za dovođenje beaglea u dom uključuje osiguravanje potrebnih resursa, kao što su krevet, posuda za hranu i vodu te igračke. Također je važno educirati se o njihovim potrebama i pravilima njege.

Zaključak

Beagle je pasmina s posebnim karakteristikama koje je čine izuzetno popularnom diljem svijeta. Njihov veseli temperament i izniman njuh čine ih idealnim pratiteljima za obitelji i pojedince koji vole aktivnosti na otvorenom.

Sažetak ključnih informacija o pasmini

Beagle je prijateljski nastrojen pas s iznimnim njuhom i veselim temperamentom. Njihova povijest kao tragača duboko je ukorijenjena u njihovoj pasmini.

FAQ : Najčešća pitanja vezana za pasminu

 1. Koliko često trebam četkati beagleovu dlaku?
  • Preporučuje se četkanje nekoliko puta tjedno kako bi se uklonila mrtva dlaka i održala koža zdravom.
 2. Može li beagle biti dobar kućni ljubimac za obitelji s djecom?
  • Da, beaglei su obično dobri s djecom zbog svoje prijateljske naravi i strpljenja.
 3. Koliko vježbe treba pružiti beagleu svakodnevno?
  • Beaglei trebaju oko 60-90 minuta tjelesne aktivnosti svakodnevno kako bi ostali sretni i zdravi.
 4. Jesu li beaglei skloni debljanju?
  • Da, beaglei imaju sklonost prema debljanju, stoga je važno pratiti njihovu prehranu i pružiti im dovoljno vježbe.
 5. Mogu li beaglei biti ostavljeni sami kod kuće?
  • Beaglei mogu patiti od anksioznosti razdvajanja, pa je važno osigurati im dovoljno mentalne i fizičke stimulacije ako ih ostavljate sami.