Skip to content

Maltezer: Bijelo krzno, zlatno srce

  • by


Svojim pahuljastim bijelim krznom, nježnim očima i privrženom prirodom, maltezer je osvojio srca ljubitelja pasa diljem svijeta. Ova mala pasmina poznata je po svojoj odanosti, inteligenciji i ljubavi prema ljudima.

Povijest maltezera

Malteški potječu s otoka Malte u Sredozemnom moru, gdje su se koristili kao psi pratioci za plemenite obitelji. Njihov elegantni izgled i mirno raspoloženje učinili su ih popularnim kućnim ljubimcima u cijeloj Europi tijekom 16. i 17. stoljeća. Popularnost maltezera se nastavila i u 18. i 19. stoljeću, a danas su jedna od najpopularnijih pasmina pasa u svijetu.

Maltezer Bijelo krzno zlatno srce 3
Maltezer: Bijelo krzno, zlatno srce 3

Karakteristike maltezera

Maltezeri su mali psi, prosječne visine od 20 do 25 centimetara i težine od 3 do 4 kilograma. Imaju dugu, bijelu dlaku koja se ne linja, ali zahtijeva redovitu njegu. Maltezeri imaju dugu, kovrčavu dlaku na glavi koju često nose u punđu. Najčešća boja dlake je bijela, ali mogu biti i krem, svijetlosmeđa ili srebrna.

Maltezeri su poznati po svom nježnom i privrženom karakteru. Vole društvo ljudi i lako se slažu s drugim psima i životinjama. Međutim, mogu biti i malo tvrdoglavi i zahtijevaju čvrstu i konzistentnu obuku.

Zdravstveni problemi maltezera

Maltezeri su skloni nekim zdravstvenim problemima, uključujući gluhoću, očne probleme i probleme s kožom. Zbog svoje dugačke dlake, maltezeri mogu imati poteškoće s termoregulacijom u vrućim klimatskim uvjetima.

Njega maltezera

Maltezeri zahtijevaju svakodnevno četkanje kako bi se spriječilo petljanje dlake. Također, potrebno ih je redovito kupati i šišati. Maltezeri također trebaju redovito čišćenje ušiju kako bi se spriječilo nakupljanje prljavštine i infekcija.

Životni vijek maltezera

Maltezeri imaju prosječni životni vijek od 12 do 15 godina. Međutim, uz dobru skrb i pravilnu prehranu mogu živjeti i duže.

Maltezer Bijelo krzno zlatno srce 1
Maltezer: Bijelo krzno, zlatno srce 4

Uspješna skrb za maltezera

Za uspješnu skrb o maltezeru važno je redovito voditi ga veterinaru na preglede i cijepljenja. Također je važno osigurati mu kvalitetnu prehranu, redovite šetnje i adekvatnu njegu dlake.

Maltezer je divan kućni ljubimac za ljude koji traže nježnog, privrženog i elegantnog psa. Uz pravilnu brigu, maltezeri mogu biti odani članovi obitelji koji će vas oduševljavati svojom mirnom i sretnom prirodom.