Skip to content

Francuski buldog: Neodoljivi šarmer s bogatom povijesti

  • by

Svojim simpatičnim naboranim licem, okruglim očima i razigranim karakterom, francuski buldog je osvojio srca ljubitelja pasa diljem svijeta. Ova simpatična pasmina sa svojim jedinstvenim izgledom poznata je po svojoj odanosti, inteligenciji i ljubavi prema ljudima.

Francuski buldog Neodoljivi sarmer s bogatom povijesti 2
Francuski buldog: Neodoljivi šarmer s bogatom povijesti 4

Povijest francuskog buldoga

Francuski buldogovi potječu iz Engleske, gdje su ih uzgajali za borbe pasa. U 19. stoljeću, kada su borbe pasa zabranjene, francuski buldozi su postali popularni kao kućni ljubimci među francuskim plemstvom. U 20. stoljeću postali su popularni i u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su danas jedna od najpopularnijih pasmina pasa.

Karakteristike francuskog buldoga

Francuski buldogovi su mali , prosječne visine od 25 do 30 centimetara i težine od 10 do 15 kilograma. Imaju kratku, glatku dlaku koja je jednostavna za održavanje. Najčešća boja dlake je bijela s mrljama, ali mogu biti i tigrasti, smeđi ili crni.

Francuski buldozi su poznati po svom razigranim i ljubaznim karakterom. Vole društvo ljudi i lako se slažu s drugim psima i životinjama. Međutim, mogu biti i tvrdoglavi i zahtijevaju čvrstu i konzistentnu obuku.

Francuski buldog Neodoljivi sarmer s bogatom povijesti 3
Francuski buldog: Neodoljivi šarmer s bogatom povijesti 5

Zdravstveni problemi francuskog buldoga

Francuski buldozi su skloni nekim zdravstvenim problemima, uključujući respiratorne probleme, srčane probleme i displaziju kukova. Također, mogu imati probleme s prehladama i alergijama. Zbog svog spljoštenog lica, francuski buldozi mogu imati poteškoće s disanjem i termoregulacijom.

Francuski buldog Neodoljivi sarmer s bogatom povijesti 4
Francuski buldog: Neodoljivi šarmer s bogatom povijesti 6

Njega francuskog buldoga

Francuski buldozi zahtijevaju minimalnu njegu. Redovito četkanje pomoći će u uklanjanju mrtve dlake i spriječiti nakupljanje prljavštine. Francuski buldozi također trebaju redovito čišćenje nabora na licu kako bi se spriječilo nakupljanje bakterija i mirisa.

Životni vijek francuskog buldoga

Francuski buldozi imaju prosječni životni vijek od 10 do 12 godina. Međutim, uz dobru skrb i pravilnu prehranu mogu živjeti i duže.

Uspješna skrb za francuskog buldoga

Za uspješnu skrb o francuskom buldogu važno je redovito voditi ga veterinaru na preglede i cijepljenja. Također je važno osigurati mu kvalitetnu prehranu i redovite šetnje.

Francuski buldog je divan kućni ljubimac za ljude koji traže odanog, zabavnog i ljubaznog psa. Uz pravilnu brigu, francuski buldogovi mogu biti odani članovi obitelji koji će vas oduševljavati svojom razigranom i srdačnom prirodom.