Skip to content

Zdravstveni problemi kod malih pasmina pasa

  • by

Uzroci učestalih zdravstvenih problema kod malih pasmina pasa

Mali psi su skloni raznim zdravstvenim problemima, a uzroci ovih problema mogu biti raznoliki. Prvo, jedan od glavnih uzroka je nasljedna predispozicija određenih bolesti kod pojedinih pasmina. Na primjer, neke male pasmine pasa imaju veću vjerojatnost da razviju probleme sa srcem, očima ili kostima. Ova genetska predispozicija stavlja ih u veći rizik od raznih zdravstvenih problema tijekom njihovog života.

Drugi važan uzrok je neprikladna . Za održavanje zdravlja malih pasmina pasa, važno je pružiti im uravnoteženu prehranu koja odgovara njihovim posebnim potrebama. Loša prehrana može dovesti do problema s probavom, slabim imunološkim sustavom i nedostatkom hranjivih tvari potrebnih za održavanje zdravog tijela. Stoga je važno odabrati visokokvalitetnu hranu koja je prilagođena potrebama malih pasa i konzultirati se s veterinarom kako biste osigurali pravilnu prehranu za vašeg ljubimca.

Problemi s kožom i dlakom kod malih pasmina pasa

Dlaka i koža su ključni aspekti zdravlja malih pasmina pasa. Često se suočavaju s brojnim problemima vezanim uz kožu i dlaku, koji mogu uzrokovati nelagodu i smanjenu kvalitetu života. Jedan od najčešćih problema je alergija. malih pasmina mogu biti skloni alergijskim reakcijama koje se manifestiraju kao svrbež, crvenilo kože i topljenje dlake. Ovi simptomi često zahtijevaju veterinarsku intervenciju kako bi se upravljalo alergenima i pružila olakšica od neugodnih simptoma.

Drugi čest problem koji se javlja kod malih pasmina je seboreja, koja rezultira masnom ili suhom kožom te perutanjem. Seboreja može biti nasljedna ili uzrokovana nepravilnom njegom kože i dlake. Liječenje seboreje obično uključuje primjenu posebnih šampona i nježnu njegu kože kako bi se održala ravnoteža ulja i vlažnosti. Osim alergija i seboreje, mali psi mogu također biti podložni drugim kožnim infekcijama poput gljivica ili bakterija. Pravovremeno djelovanje u slučaju takvih infekcija može spriječiti daljnje širenje i pogoršanje problema. Za održavanje zdrave kože i dlake svog malog psa, redovito četkanje i kupanje, pravilna prehrana i posjeta veterinaru za rutinske provjere su od suštinske važnosti.

Zdravstveni problemi povezani s očima kod malih pasmina pasa

Zdravlje očiju kod malih pasmina pasa može biti izloženo brojnim problemima i bolestima. Jedan od najčešćih problema koji utječu na oči ovih pasa je keratitis, upala rožnice. Keratitis može biti uzrokovan različitim faktorima kao što su trauma, infekcija ili izloženost štetnim kemikalijama. Simptomi ovog stanja uključuju crvenilo očiju, suzenje, osjetljivost na svjetlost i gubitak rožničnog epitela. Osim keratisa, mali psi također mogu patiti od drugih očnih problema poput katarakte, distichiasisa ili glaukoma. Važno je pravilno paziti na oči ovih pasa kako bi se otkrili i riješili potencijalni problemi što je prije moguće.

Problemi s disanjem kod malih pasmina pasa

Disanje je vitalna funkcija svakog organizma, uključujući i male pasmine pasa. Međutim, zbog svojih specifičnih anatomskih karakteristika, ove pasmine često susreću probleme s disanjem. Jedan od najčešćih uzroka je suženje dišnih putova, koje može biti uzrokovano nasljednim faktorima ili prevelikom veličinom krajnika. Ovo suženje otežava protok zraka kroz dišne putove, rezultirajući poteškoćama pri disanju. Neki psi mogu razviti i teži oblik suženja dišnih putova koji zahtijeva medicinsku intervenciju, uključujući kirurški zahvat kako bi se proširili dišni putevi i omogućilo lakše disanje.

Osim suženja dišnih putova, male pasmine pasa također su podložne drugim problemima s disanjem. Primjerice, neki psi mogu imati prolaps traheje, što dovodi do suženja dišnog kanala i poteškoća pri normalnom disanju. Prolaps traheje može uzrokovati kašalj, šištanje ili piskanje tijekom disanja, kao i nedostatak daha. Ovo stanje može biti izuzetno neugodno za psa i zahtijeva veterinarsku brigu. U nekim slučajevima, kirurški zahvat može biti potreban kako bi se popravila prolaps traheje i olakšao disanje psu.

pexels josh sorenson 1750378 1 1

Urođene zdravstvene mane kod malih pasmina pasa

U svijetu pasa, posebno među malim pasminama, urođene zdravstvene mane mogu biti prilično česte. Ti problemi mogu uključivati genetske nedostatke ili deformacije koje se prenose s generacije na generaciju. Jedna od najčešćih urođenih mana kod malih pasmina pasa je patellar dislokacija, poznata i kao “skočni zglob izvan mjesta”. Ovo stanje uzrokuje nestabilnost koljena, što rezultira hromosti i nelagodom kod psa. Također, neke male pasmine imaju veću predispoziciju za srčane mane kao što su otvoreni kanali srca ili defekti u zalistcima. Ovi problemi mogu ozbiljno utjecati na zdravlje pasa i zahtijevaju redovito praćenje i potencijalno liječenje od strane veterinara.

Druga česta urođena mana kod malih pasmina pasa je prirođena gluhoća. Ova anomalija je često povezana s niskom pigmentacijom ušiju i bijelom bojom dlake. Gluhoća može biti prisutna u jednom ili oba uha, a može predstavljati izazov u treningu i komunikaciji s vlasnikom. Osim toga, neke male pasmine imaju predispoziciju za kongenitalne očne probleme poput katarakte ili distihije (izbočenje trepavica). Ovi problemi mogu dovesti do smanjene vidne funkcije ili nelagode kod pasa. Uz pažljivo upravljanje i redovite veterinarske preglede, moguće je nadzirati ove urođene nedostatke i pružiti pomoć i brigu koja je potrebna.

Zdravstveni problemi povezani s probavom kod malih pasmina pasa

Problemi s probavom često se javljaju kod malih pasmina pasa. Jedan od najčešćih zdravstvenih problema povezanih s probavom kod ovih pasa je proljev. Proljev može biti uzrokovan raznim faktorima, kao što su promjene u prehrani, infekcije ili probavne smetnje. Mali psi mogu biti osjetljiviji na promjene u prehrani, stoga je važno uvoditi nove namirnice postupno. Također, moguće je da neke vrste hrane ne odgovaraju određenom psu, pa je važno pratiti njegovu reakciju i prilagoditi mu prehranu kako bi se izbjegli problemi s probavom.

Osim proljeva, zatvor je još jedan zdravstveni problem koji se može javiti kod malih pasmina pasa. Zatvor se događa kada pas ima poteškoće s pražnjenjem crijeva. To može biti uzrokovano nedovoljnom unosom vlakana, dehidracijom ili nedostatkom tjelesne aktivnosti. Ponekad, kod pasa s zatvorom, može biti potrebno promijeniti vrstu hrane kako bi se poboljšala probava i olakšalo pražnjenje crijeva. U svakom slučaju, važno je obratiti pažnju na probavne probleme kod malih pasmina pasa i konzultirati se s veterinarom kako bi se pravilno dijagnosticirao uzrok problema i pružila odgovarajuća terapija.

Problemi s mišićno-koštanim sustavom kod malih pasmina pasa

Kod malih pasmina pasa, mišićno-koštani sustav može biti podložan raznim zdravstvenim problemima. Jedan od najčešćih problema je displazija kuka. Ovaj genetski uvjet može uzrokovati nestabilnost i oticanje kukova, što može dovesti do boli i otežane pokretljivosti. Također, osteoartritis je još jedan uobičajen problem kod malih pasmina pasa. Ovaj degenerativni poremećaj može rezultirati bolnim zglobovima i smanjenom pokretljivošću, što otežava izvršavanje svakodnevnih aktivnosti. Redovito vježbanje i kontrola težine mogu biti od ključne važnosti za očuvanje zdravlja mišićno-koštanog sustava kod malih pasmina pasa.

Osim toga, hernija diskova je još jedan problem s mišićno-koštanim sustavom koji može utjecati na male pasmine pasa. Ova ozbiljna stanja nastaju kada je unutarnji disk između kralježaka oštećen ili se izbočuje prema van, uzrokujući pritisak na kičmenu moždinu. To može rezultirati bolom, slabostima i čak paralizom. Redovite veterinarske preglede i pravilna njega kičme ključni su za sprječavanje i liječenje hernije diskova kod malih pasmina pasa.

pexels sergio souza 3198016

Zdravstveni problemi povezani s reproduktivnim sustavom kod malih pasmina pasa

Reproduktivni sustav malih pasmina pasa može biti izvor različitih zdravstvenih problema. Često se susrećemo s problemima kao što su infekcije mokraćnog sustava kod ženki ili upale mokraćnog mjehura. Ovi problemi mogu uzrokovati nelagodu i bol kod pasa te zahtijevaju pravovremeno veterinarsko liječenje.

Osim toga, male pasmine pasa imaju veću predispoziciju za reproduktivne probleme poput pseudotrudnoće i piometre. Pseudotrudnoća je stanje u kojem ženka iskazuje simptome trudnoće, kao što su povećanje apetita i promjene u ponašanju, iako nije zaista bila oplođena. S druge strane, piometra je ozbiljna infekcija maternice koja može biti smrtonosna ako se ne liječi na vrijeme. Vlasnici malih pasmina pasa trebaju biti svjesni ovih problema te redovito provjeravati reproduktivno zdravlje svojih ljubimaca.

Zdravstveni problemi povezani s dentalnim zdravljem kod malih pasmina pasa

Problemi s dentalnim zdravljem često se javljaju kod malih pasmina pasa. Jedan od najčešćih problema je nakupljanje zubnog plaka i stvaranje zubnog kamena. Ovo se može dogoditi zbog loše oralne higijene i nedovoljnog čišćenja zuba. Ako se ne riješi na vrijeme, zubni kamen može dovesti do upale desni i parodontalne bolesti. Također, može uzrokovati rasklimavanje zubi i gubitak zubi. Važno je redovito čistiti zube malim pasminama pasa, koristeći četkicu za zube i posebne zubne paste za pse, kako bi se spriječilo nakupljanje plaka i stvaranje zubnog kamena.

Dodatno, malene pasmine pasa također mogu patiti od problema sa zubima kao što su karijes i infekcije zubnog mesa. Ove probleme može uzrokovati genetska predispozicija, ali i loša prehrana i prekomjerno konzumiranje slatkih ili kiselih namirnica. Karijes može uzrokovati bol i nelagodu kod pasa, te može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema ako se ne tretira na vrijeme. Redoviti veterinarski pregledi i pravilna prehrana su ključni za održavanje oralnog zdravlja malih pasmina pasa.

Prevencija i briga o zdravlju malih pasmina pasa

Pravilna prevencija i briga o zdravlju malih pasmina pasa ključni su faktori za osiguravanje njihove dugotrajne dobrobiti. Redovni veterinarski pregledi igraju ključnu ulogu u otkrivanju potencijalnih zdravstvenih problema i bolesti u ranim fazama, što omogućuje brže i uspješnije liječenje. Također je važno redovito cijepljenje pasa kako bi se zaštitili od ozbiljnih infekcija i zaraznih bolesti.

Pored toga, pravilna prehrana je od velike važnosti za održavanje zdravlja malih pasmina pasa. Hraniti ih kvalitetnom hranom, prilagođenom njihovim potrebama, pomaže u održavanju optimalne tjelesne težine i pravilnom funkcioniranju probavnog sustava. Također je važno osigurati dovoljno tjelesne aktivnosti kako bi se održala snaga mišića i kostiju, ali s obzirom na njihovu malu veličinu, treba paziti da se izbjegnu ozljede.

pexels alex dolle 2463238

FAQ

Kakvi su uzroci učestalih zdravstvenih problema kod malih pasmina pasa?

Uzroci učestalih zdravstvenih problema kod malih pasmina pasa mogu biti genetska predispozicija, nepravilna prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost ili loša briga o higijeni.

Koje su najčešći problemi s kožom i dlakom kod malih pasmina pasa?

Najčešći problemi s kožom i dlakom kod malih pasmina pasa uključuju alergijske reakcije, dermatitis, perut, gubitak dlake i infekcije kože.

Koji su zdravstveni problemi povezani s očima kod malih pasmina pasa?

Zdravstveni problemi povezani s očima kod malih pasmina pasa mogu uključivati ​​konjuktivitis, suhoću očiju, infekcije, očne ozljede ili nasljedne bolesti oka.

Kako prepoznati probleme s disanjem kod malih pasmina pasa?

Problemi s disanjem kod malih pasmina pasa mogu se manifestirati kao otežano disanje, kašalj, hrkanje ili plitko disanje čak i u mirovanju.

Koje su urođene zdravstvene mane koje mogu utjecati na male pasmine pasa?

Urođene zdravstvene mane kod malih pasmina pasa mogu uključivati ​​probleme s srcem, plućima, zglobovima ili deformacije kostiju.

Koji su zdravstveni problemi povezani s probavom kod malih pasmina pasa?

Zdravstveni problemi povezani s probavom kod malih pasmina pasa mogu uključivati ​​proljev, povraćanje, nadutost ili problema s probavnim sustavom.

Kako se nositi s problemima u mišićno-koštanom sustavu kod malih pasmina pasa?

Problemi u mišićno-koštanom sustavu kod malih pasmina pasa mogu se ublažiti pravilnom prehranom, redovitom tjelesnom aktivnošću, fizikalnom terapijom ili upotrebom dodataka prehrani.

Koje su zdravstveni problemi povezani s reproduktivnim sustavom kod malih pasmina pasa?

Zdravstveni problemi povezani s reproduktivnim sustavom kod malih pasmina pasa mogu uključivati ​​infekcije maternice, poteškoće pri porodu ili hormonalne neravnoteže.

Kako održavati dentalno zdravlje kod malih pasmina pasa?

Za održavanje dentalnog zdravlja kod malih pasmina pasa važno je redovito čišćenje zuba, korištenje posebnih igračaka za žvakanje i redovite posjete veterinaru radi profesionalnog čišćenja zuba.

Kako se može prevencija i briga o zdravlju malih pasmina pasa?

Prevencija i briga o zdravlju malih pasmina pasa uključuje redovite veterinarske preglede, pravilnu prehranu, tjelesnu aktivnost, održavanje higijene, cijepljenje i pravilan odabir uzgajivača pasa.