Skip to content

Zdravstveni problemi karakteristični za određene pasmine

  • by

U svijetu pasa, različite pasmine donose sa sobom različite osobine, oblike, veličine, ali i različite zdravstvene probleme. Baš kao što svaka pasmina ima svoje posebnosti u pogledu izgleda i temperamenta, tako postoje i specifični zdravstveni problemi koji su češći kod nekih pasmina nego kod drugih. U ovom ćemo članku pogledati neke od najčešćih zdravstvenih problema koji se pojavljuju kod određenih pasmina.

1. Labrador retriver – Displazija kuka

Labrador retriveri su jedna od najpopularnijih pasmina u svijetu. Međutim, skloni su problemima s kukovima, osobito displaziji kuka. To je stanje u kojem zglob kuka ne razvija pravilno, što može dovesti do artritisa i boli.

2. Dalmatinci – Problemi s bubrezima

Dalmatinci imaju genetsku predispoziciju za formiranje uratnih kamenaca u mokraćnom sustavu. To može dovesti do problema s bubrezima i zahtijeva posebnu prehranu i redovitu medicinsku kontrolu.

3. Pugs (Mops) – Problemi s disanjem

Zbog svoje kratke njuške, mopsi često imaju problema s disanjem. Mogu patiti od sindroma brahicefaličnog disanja, što može uzrokovati hrkanje, gušenje ili druge respiratorne probleme.

4. Njemački ovčar – Problemi s kičmom

Ova pasmina često pati od intervertebralne disc degeneracije, što može dovesti do boli, slabosti ili paralize.

5. Bulldog – Problemi s kožom

Bulldog ima mnogo nabora na svojoj koži, što može postati mjesto za bakterijske infekcije. Potrebno je redovito čišćenje i njega kako bi se spriječile infekcije.

6. Boxer – Srčani problemi

Boxeri su poznati po tome što su skloni određenim kardiološkim problemima, posebno aortalnoj stenozi. Aortalna stenoza je stanje u kojem se aortalni ventil sužava, što otežava protok krvi iz srca.

pexels brendan ruhli 7149700

7. Cavalier King Charles Spanieli – Mitralna regurgitacija

Cavalier King Charles Spanieli često pate od mitralne regurgitacije, što je najčešći oblik bolesti srca kod pasa. To je stanje u kojem mitralni ventil ne zatvara pravilno, omogućujući povratak krvi u lijevu pretklijetku.

8. Bichon Frise – Problemi s mokraćnim sustavom

Bichon Frise često ima problema s formiranjem kamenaca u mokraćnom sustavu. Redovita kontrola mokraće i specifična često su potrebni za održavanje zdravlja mokraćnog sustava.

9. Rottweiler – Problemi s kostima

Rottweileri, kao velika pasmina, mogu biti podložni problemima s kostima i zglobovima, uključujući osteosarkomu, agresivnu vrstu kostnog raka.

10. Maine Coon mačka – Kardiomiopatija

Iako je ovaj članak fokusiran na pse, važno je spomenuti i . Maine Coon, najveća pasmina domaćih mačaka, često pati od hipertrofične kardiomiopatije, stanja u kojem se srčani mišić zadebljava.

pexels pixabay 208967

Zaključak

Poznavanje zdravstvenih problema tipičnih za određene pasmine može vam pomoći da bolje razumijete potrebe vašeg ljubimca i osigurate mu najbolju moguću njegu. Međutim, važno je napomenuti da preventivna skrb, redoviti veterinarski pregledi i zdrav način života mogu smanjiti rizik od mnogih zdravstvenih problema. Iako određene pasmine imaju predispozicije za određene zdravstvene probleme, važno je napomenuti da svaki pas, bez obzira na pasminu, može živjeti zdrav i sretan život uz pravilnu njegu, prehranu i redovite veterinarske preglede. Uvijek je najbolje biti informiran o mogućim zdravstvenim problemima kako biste mogli pravilno brinuti o svom četveronožnom prijatelju.

FAQ

1. Kako mogu saznati koje su genetske bolesti tipične za moju pasminu?
Odgovor: Konzultirajte se s veterinarom ili proučite literature o specifičnoj pasmini.

2. Je li moguće da moj pas ne razvije tipične zdravstvene probleme svoje pasmine?
Odgovor: Da, svaki je pas pojedinac, a genetska predispozicija ne znači da će pas sigurno razviti određeni problem.

3. Kako mogu spriječiti zdravstvene probleme kod svog psa?
Odgovor: Redoviti veterinarski pregledi, pravilna prehrana, vježbanje i briga su ključni za održavanje zdravlja vašeg psa.

4. Postoji li liječenje za genetske bolesti?
Odgovor: To ovisi o bolesti. Neki genetski uvjeti mogu se liječiti ili upravljati, dok drugi mogu samo ublažiti simptome.

5. Može li se testiranjem DNK-a mojeg psa odrediti rizik od razvoja određenih bolesti?
Odgovor: Da, postoje DNK testovi koji mogu identificirati nositelje određenih genetskih bolesti ili stanja.

6. Postoji li osiguranje za kućne ljubimce koje pokriva genetske bolesti?
Odgovor: Da, neka osiguranja za kućne ljubimce pokrivaju genetske bolesti, ali važno je pažljivo pročitati uvjete i odredbe prije potpisivanja ugovora.

7. Je li prehrana važna u prevenciji genetskih bolesti?
Odgovor: Iako prehrana sama po sebi ne može spriječiti genetske bolesti, pravilna prehrana može pomoći u održavanju općeg zdravlja vašeg ljubimca i smanjenju rizika od drugih bolesti.

8. Kako mogu pronaći specijaliziranog veterinara za određene zdravstvene probleme?
Odgovor: Upitnici, preporuke i online pretraživači mogu vam pomoći pronaći veterinara specijaliziranog za određene zdravstvene probleme ili pasmine.

9. Postoji li način da se testira koliko je vjerojatno da će štene razviti genetske probleme?
Odgovor: DNK testiranje i genetsko testiranje mogu pružiti informacije o potencijalnom riziku od razvoja određenih genetskih problema.

10. Može li redovito vježbanje pomoći u prevenciji zdravstvenih problema?
Odgovor: Da, redovito vježbanje može pomoći u održavanju zdrave težine i opće kondicije vašeg ljubimca, što može smanjiti rizik od mnogih zdravstvenih problema.