Zašto pas liže metalne predmete ?

Zašto pas liže metalne predmete

Zašto pas liže metalne predmete ? -Psi ponekad ližu najčudnije predmete, od kojih su neki opasniji od drugih. Metal je, na primjer, jedan od materijala koji psi često vole lizati, to može biti znak opasnog stanja zvanog pica. U isto vrijeme, pas liže metal možda ništa više od radoznalosti, što ne opravdava nikakvu zabrinutost. Pa zašto moj pas liže metal?

Budući da određeni psi ližu metal zbog zdravstvenog stanja, važno je doći do dna navike. Ako ne, vaš pas bi se mogao ozbiljno oštetiti ili ozlijediti pred vašim očima. Kako biste saznali više o tome zašto vaš pas liže metalne predmete i trebate li se brinuti ili ne, nastavite čitati.

Zašto moj pas liže metalne predmete? 4 Moguća razloga

Ako uhvatite svog psa kako liže metalne predmete, postoje 4 moguća razloga za takvo ponašanje. Jedan razlog vam ne bi trebao predstavljati razlog za brigu, dok drugi jamče odlazak veterinaru. Pogledajmo sada ove moguće razloge.

Znatiželja

Ako uhvatite svog psa kako povremeno liže komad metala, vjerojatno nije ništa drugo do znatiželja. To je osobito istinito ako vaš pas liže metal samo jednom ili dvaput. Psi doživljavaju svijet kroz usta, slično kao što mi doživljavamo svijet kroz svoje ruke.

Zbog te činjenice, psi će iz znatiželje jednom ili dvaput polizati gotovo svaki predmet. Većinu vremena vaš pas liže metal iz radoznalosti, ništa više. Oni ili mirišu ili okuse nešto što im se sviđa na metalu, ali ih sam metal ne privlači. Možda bi bilo od pomoći pomisliti da vaš pas jednom ili dvaput liže metal kao test okusa.

Ako je znatiželja kriva što vaš pas liže metal, nemate razloga za brigu. Zapravo, radoznalost vašeg psa pokazuje da je zdrav i sretan. Samo dobro pazite na svog psa kako ne bi neprestano lizao metalne predmete, što je znak da je nešto drugo krivo za ponašanje.

Pica

Drugi najčešći razlog zašto psi ližu metal je pseća pica . Pica je ozbiljan poremećaj zbog kojeg psi ližu, žvaču i žude za neprehrambenim artiklima, poput metala. Za razliku od radoznalosti, pica bi trebala izazvati veliku zabrinutost i odmah odvedite psa veterinaru ako mislite da je pica kriva.

Znatiželju i picu možete razlikovati pazeći na to koliko vaš pas liže metal. Psi s picom imaju tendenciju nekontrolirano lizati metal i fascinirani su time. Ne kušaju ga samo da bi vidjeli kakav je. Ako je vaš pas jednostavno fasciniran metalom, možda ćete morati odvesti psa veterinaru.

Još uvijek je nejasno što uzrokuje da psi dobiju piku. Slično je kompulzivnim poremećajima po tome što kompulzivno tjera vašeg psa da proba predmete koji nisu namijenjeni za gutanje. Stvari kao što su anemija, lijekovi i depresija mogu uzrokovati pica.


3.Kompulzivni poremećaji

Nešto drugo što može uzrokovati da vaš pas nekontrolirano liže metal su kompulzivni poremećaji. Pica je vrsta kompulzivnog poremećaja, ali nije jedini. Vaš pas možda nekontrolirano liže metal zbog drugog kompulzivnog poremećaja. Pica i drugi kompulzivni poremećaji će se liječiti na mnoge od istih načina.

Olovna boja

Posljednji mogući razlog zašto je vaš pas opsjednut metalom je taj što sadrži olovo ili je prekriven olovnom bojom. Olovna boja je sada ilegalna zbog svoje ozbiljne opasnosti po zdravlje, iako se još uvijek nalazi na mnogim mjestima. Nažalost, boja ima okus vrlo podsjeća na jagode, zbog čega djeca i psi jedu boju.

Kao rezultat toga, mnogi psi opsesivno ližu predmete prekrivene olovnom bojom, uključujući metal, jer boja ima okus po jagodama. Ne dopustite svom psu da liže olovnu boju jer je to opasno. Znakovi da boja sadrži olovo uključuje teške simptome trovanja olovom, poput problema u GI traktu.

Više o Pici

Od ova tri moguća razloga zašto vaš pas izgleda metalno, pica je najopasnija jer ju je teže uočiti. Važno je razumjeti pseću picu i odvesti svog psa veterinaru ako mislite da je pica kriva za njihovo abnormalno ponašanje.

Dijagnoza Pica

Ako primijetite da je vaš pas fasciniran metalom ili nekom drugom vrstom predmeta koji ne bi trebao jesti, sjajna je ideja odvesti psa veterinaru da isključi picu. Tijekom procesa dijagnoze, vaš će veterinar pitati o povijesti bolesti vašeg psa, kao io trenutnom ponašanju vašeg psa.

Nakon toga, vaš pas će proći standardnu ​​tjelesnu, uključujući slušanje srca i provjeru težine. Veterinar može naručiti i kompletnu krvnu sliku kako bi isključio druge mogućnosti. Nakon što veterinar isključi sva druga fizička stanja, obično su psu dijagnosticirali piku.

Pica Uzroci

Jedna stvar zbog koje je pica teško dijagnosticirati i primijetiti je da ne postoji jedan izvor koji je uzrokuje. Umjesto toga, brojni čimbenici mogu dovesti do opsjednutosti vašeg psa lizanjem metala. Evo najčešćih uzroka opsesije metalom uzrokovane picom:

Naučite svog psa da prestane lizati metal

Ako vaš pas jednostavno liže metal iz radoznalosti, vjerojatno ne morate puno raditi da biste ga uvježbali da se kloni. Nakon što shvate da metal nema baš ukusan okus, vjerojatno će prestati lizati i više se neće vratiti.

Ipak, možda ste zabrinuti da predmet ima olovo u sebi i želite spriječiti svog psa da jednom poliže metal. Ako je to vaš slučaj, većina pasa bez problema s prisilom će odgovoriti na riječ ne. Ako još uvijek trenirate svog psa, postojat će krivulja učenja. Pokušajte nagraditi svog psa tako što ćete ga preusmjeriti dalje od metala.

Za pse s picom ili drugim kompulzivnim problemima, školovanje vašeg psa bit će teže. Vikati na psa je užasna ideja ako ližu iz prisile jer će ih to uplašiti i dodatno stresti. Umjesto toga pokušajte odvratiti pozornost svog psa bacanjem njegove omiljene lopte ili obraćanjem pažnje.

Osim toga, posjetite svog veterinara kako biste utvrdili je li za to kriv pica, kompulzivni poremećaj ili olovo. Dolazak do korijena problema može pomoći u liječenju uzroka, a ne samo odvratiti pozornost od simptoma. Slijedite naredbe veterinara, a istovremeno im odvratite pažnju od metala, može napraviti veliku razliku.

Zaključak Zašto pas liže metalne predmete

Većinu vremena nemate razloga za brigu ako vaš pas liže metal. Vjerojatno su samo znatiželjni i pokušavaju istražiti svijet. Međutim, vaš pas može imati ozbiljnije stanje poput pike ako je opsjednut lizanjem metala.

Ako primijetite da vaš pas neprestano liže metal ili žvače predmete koje ne bi smio, odlična je ideja odvesti psa veterinaru. Utvrdite postoji li ozbiljniji razlog za nepotrebno lizanje. Odatle slijedite naredbe svog veterinara i pokušajte odvratiti psa od metala kako biste osigurali njegovu sigurnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published.