Zašto pas jede izmet?

Pas jede izmet

Koliko god se gadno činilo, to je prilično uobičajeno pseće ponašanje. Evo što trebate znati o tome zašto vaš pas jede izmet, trebate li se brinuti o tome i što možete učiniti kako biste spriječili da vaš pas jede izmet u budućnosti.

Naši krzneni, najbolji prijatelji dolaze s puno loših navika. Uvaljuju se u đubre. Piju iz wc-a. Ližu svoja stidna mjesta. Namirišu jedni druge. Ali ništa ne muči ljude više od naklonosti njihovih pasa prema jedenju izmeta. Miris je dovoljno loš. Ne usuđujemo se razmišljati o okusu. Ali psi smatraju da su i aroma i okus primamljivi. Možda ne želite razmišljati o koprofagiji, ali vrijedi naučiti više kako biste shvatili što možete učiniti u vezi s tim.

Jedenje kakice je normalno za pse

Nemojte još paničariti jedenje kakice je normalno, prirodno ponašanje za pse. Zapravo, ovo ponašanje počinje rano dok su još štenci. Mame čiste svoje štence ližući ih (uključujući njihov izmet) kako bi njihova zadnjica bila uredna. Štenci jedu vlastiti izmet; sve je to dio istraživanja njihova svijeta. A zašto psi jedu kakicu zimi? Zato što je smrznuti izmet — ili klobuk kako ih neki vlasnici nazivaju — posebna poslastica.

Evo nekoliko specifičnih razloga zašto vaš pas može jesti izmet.

Jede li vaš pas kakicu jer je gladan?

Jako neuhranjen pas pojest će sve što nađe – uključujući izmet. A dobro hranjen pas može biti potpuno opsjednut hranom i jesti sve što mu se sviđa – uključujući izmet, izmet drugog psa, mačji izmet i još mnogo toga.

Vaš pas jede izmet kako bi izbjegao kaznu

Ako kažnjavate svog psa tako što ćete ga zatvoriti u box, on bi mogao pojesti vlastiti izmet kako ga ne biste ponovno grdili.

Vaš pas jede kakicu jer se osjeća ignoriranim

On jede kakicu kako bi dobio reakciju od vas – uostalom, negativna pažnja je bolja nego nikakva.

Vaš pas jede izmet kao naučeno ponašanje

Vidi drugog psa kako jede kakicu i odluči pokušati. I rađa se gadna nova navika.

Vaš pas jede izmetjer se ne osjeća dobro

Ponekad pas jede kakicu ako ima temeljni zdravstveni problem, kao što je dijabetes ili parazitska infekcija. Ako je to slučaj, možete vidjeti dodatne simptome kao što su proljev, pretjerana žeđ, letargija i gubitak težine.

Vaš pas jede izmet za hranjive tvari

Čak i ako vaš pas dobije dva kvadrata dnevno, možda će morati nadoknaditi hranjive tvari koje su izgubljene zbog bolesti crijeva, kaže Radosta. Primjeri uključuju upalnu bolest crijeva (IBD—koja uzrokuje prekomjerni rast bakterija u crijevima) ili egzokrinu insuficijenciju gušterače (EPI—kada pas ne može proizvesti enzim gušterače potreban za probavu hrane).

Može li pas koji jede kakicu biti ozbiljan problem?

Možda vam se koprofagija gadi, ali za psa je jesti vlastiti izmet bezopasno. Jesti izmet drugog psa ili životinje—s druge strane—rizičnije je jer taj izmet može nositi parazite, viruse ili toksine.

Čak i ako niste sigurni da nešto nije u redu, nemojte se ustručavati odvesti svog psa veterinaru. “Izvana se ne može reći da li se pas iznutra osjeća bolesno”.

Što će veterinar učiniti za vašeg psa? U najmanju ruku, ona će vašem psu dati fizički pregled, napraviti fekalni test čiju izmet jede (da provjeri ima li parazita) i intervjuirati vas kako bi prikupila informacije, kaže naš sagovornik. Veterinar će vas pitati jeste li primijetili dodatne gastrointestinalne (GI) simptome kao što su pretjerano lizanje, povraćanje, proljev, podrigivanje i/ili nadutost. Ono što ona otkrije može dovesti do dijagnoze i preporučenih rješenja – ili dodatnih testiranja.

Trebam li spriječiti svog psa da jede kakicu?

Da, ništa se ne može dobiti ako dopustite svom najboljem prijatelju da jede balegu. Faktor fuj – u smislu i vizuala i smrdljivog daha – dovoljan je razlog da skratimo njegovu koprofagiju. I morate voditi računa o vlastitom zdravlju.

“Razmislite o tome; kao roditelj ljubimca pun ljubavi, vjerojatno dopuštate svom psu da vas liže”, kaže Radosta. “Neki od parazita koje pas pokupi iz kakice mogu se prenijeti na ljude. Stoga čuvajte svog psa od nevolje.”

Pas jede svoj izmet
Pas jede izmet

Do sada ste vjerojatno prešli s pitanja “Zašto moj pas odjednom jede kakicu?” na “Što mogu učiniti da spriječim svog psa da jede kakicu?” Postoje razne mogućnosti liječenja koprofagije.

Upravljajte okolinom svog psa kako biste ga spriječili da jede kakicu

Održavajte njegov dnevni boravak čistim – posebno dvorište – kako ne bi bilo izmeta za jelo. To znači pokupiti se za njim čim se kakica dogodi, a ne čekati dok se snijeg ne otopi ili netko treba pokositi travnjak. Obratite pažnju na svog psa dok šetate kvartom i počistite za njim čim se kaki. (Ovo je također za dobrobit vašeg susjeda; poznato je da psi jedu izmet drugih pasa kao i svoj vlastiti.)

Naučite svog psa da NE jede kakicu

Naporno radite na znakovima “ostavite” (ili “ispustite”) kako biste spriječili progutanje izmeta i “dođite” kako biste svog psa držali podalje od iskušenja. Naučite svog psa da dođe k vama po omiljenu poslasticu čim se kaki. Osjeća se dobro kada slijedi znak, a vama je laknulo što nećete morati mirisati njegov dah nakon što pojede nešto gadno. BTW: Potrudite se da poslastice budu ekstra ukusne, kaže Radosta. “Ako vaš pas misli da je izmet 9 na skali od 10 točaka, morate smisliti poslastice za koje on misli da su 10.”

Isprobajte ovaj pristup ako imate psa koji jede izmet drugog psa kao i svoj. Naučite ga da svaki put kad pronađe kakicu, trči natrag k vama po dragocjenu poslasticu. Drugim riječima, govorite mu: “Nađi kakicu. Upozori me. A ja ću ti velikodušno platiti”, kaže Radosta.

Osposobite svog psa da nosi košarastu brnjicu

Spriječite svog psa da jede kakicu u šetnji tako što ćete ga natjerati da nosi košarastu brnjicu. Odaberite udoban model košare koji ima dobru ventilaciju sa strane, ali je čvrst sprijeda ili dizajniran s dovoljno malim otvorima da vaš pas ne bi čistio, kaže Radosta.

Dodajte naredbu”Prestanite jesti kakicu” u svakodnevnu prehranu vašeg psa

Takva sredstva za odvraćanje bez recepta – koja dolaze u obliku žvakanja, tableta za gutanje ili praha za posipanje hrane – obično sadrže sastojke i probavne enzime koji izmetu daju užasan okus i neprivlačan miris. Mnogi od njih sadrže i osvježivače daha. Neki vlasnici koriste bundevu kako bi spriječili svoje pse da jedu izmet jednostavnim miješanjem s obrokom. Shvatite da što duže vaš kučić jede kakicu, to je teže razbiti duboko ukorijenjenu naviku. Dakle, nemojte se opskrbljivati ​​bilo kakvim sredstvom za odvraćanje od grickanja stolice dok ga ne testirate i utvrdite da djeluje.

Premažite pseći izmet nečim što je lošeg okusa

Vlasnici pasa pokušali su premazati pseći izmet limunovim sokom ili ljutim umakom kako bi spriječili svoje psiće da grickaju. Ovaj pristup ne funkcionira dobro jer je jedenje kakice sama sebi nagrada s Fido gledišta, kaže Radosta. “Teško je nadmašiti sjećanje da jedeš nešto prekrasno”, kaže ona. A čovjeku je teško, kaže ona, jer “morate paziti da svaki komadić kakice bude lošeg okusa.”

Nikada nemojte kažnjavati svog psa jer jede kakicu

“Kazna vam nije najbolja opcija”, kaže Radosta. “Umjesto toga, nagradite svog psa kada nešto učini ispravno.”

Ukratko, nema čarobnog rješenja za sprječavanje pasa da jedu izmet; to je ipak samonagrađujuće ponašanje. Ali sa strpljenjem, pozitivnim metodama treninga i nekim jednostavnim promjenama u životnim aranžmanima vašeg psa, otkrit ćete da je zbližavanje s psomugodnije nego što je bilo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.