Skip to content

Jorkširski terijer – Yorkshire terijer – Kompaktna Ljepota i Živahni Duh

 • by

Jorksirški terijer – Yorkshire terijer, često nazivan “Yorkie”, je pasmina koja se ističe svojom nevjerojatnom kombinacijom elegantnog izgleda i živahnog temperamenta. Njihova minijaturna veličina i izražajan karakter čine ih omiljenim izborom među vlasnicima pasa diljem svijeta. U ovom članku dublje ćemo istražiti ovu šarmantnu pasminu, njen povijesni kontekst, karakteristike i načine njege.

Povijest i Podrijetlo

Povijest pasmine i njezin nastanak

Yorkshire terijer potječe iz okruga Yorkshire u Engleskoj, odakle vuče svoje ime. Njihova povijest seže unatrag u 19. stoljeće, a pasmina je nastala križanjem različitih terijera, uključujući Clydesdale terijera i engleskog crnog i tan terijera.

Podrijetlo pasmine i njezina prvobitna namjena

Originalno su Yorkshire terijeri bili uzgajani kako bi lovili štetočine poput glodavaca u tekstilnim tvornicama i rudnicima, gdje su bili nezamjenjivi čuvari. Njihova sposobnost da se prilagode manjim prostorima i istovremeno ostanu budni i hrabri činila ih je savršenim radnim psima.

Važne točke u razvoju pasmine

Tijekom godina, Yorkshire terijeri su se razvijali kako bi se istaknuli svojim prepoznatljivim izgledom i karakteristikama. Njihova minijaturna veličina, snažan karakter i nevjerojatna inteligencija omogućili su im da postanu omiljeni ljubimci u kućanstvima diljem svijeta.

Karakteristike Pasmine

Opis fizičkih karakteristika pasmine

Yorkshire terijeri su maleni s gustom, svilenkastom dlakom koja može biti plave i zlatne boje. Njihova elegantna građa i izražajne oči daju im neodoljiv izgled. S obzirom na njihovu veličinu, često se smatraju idealnim psima za stanovanje.

Temperament i osobine pasmine

Iza svojeg malenog izgleda, Yorkshire terijeri posjeduju veliko srce i hrabro srce. Oni su energični, znatiželjni i inteligentni psi. Unatoč svojoj malenoj veličini, često pokazuju izražajan karakter i mogu biti izvrsni čuvari.

Posebne karakteristike koje razlikuju ovu pasminu od drugih

Ono što razlikuje Yorkshire terijere je njihova kombinacija ljubavi prema pažnji i samostalnosti. Njihova vjernost vlasniku i spremnost na igru čine ih savršenim družbenicima, dok istovremeno zadržavaju svoj neovisni duh.

Njega i Briga

Njega dlake: Kako pravilno četkati i održavati dlaku

Yorkshire terijeri imaju karakterističnu svilenkastu dlaku koja zahtijeva redovitu njegu. Redovito četkanje pomaže u sprečavanju zapetljavanja i održava njihovu dlaku sjajnom i zdravom. Također, povremeno kupanje i održavanje higijene ušiju i očiju su važni.

Hranjenje: Preporučena i količine hrane

Hranjenje Yorkshire terijera trebalo bi biti prilagođeno njihovoj veličini, dobi i razini aktivnosti. Kvalitetna hrana bogata hranjivim tvarima važna je za očuvanje njihovog zdravlja. Preporučuje se konzultacija s veterinarom kako biste odredili optimalnu prehranu.

Vježbanje: Koliko i kakvo vježbanje pasmina zahtijeva

Iako su mali, Yorkshire terijeri imaju veliku energiju koju treba usmjeriti kroz svakodnevno vježbanje. Šetnje, igre i umne aktivnosti održavaju njihovu vitalnost i sprečavaju dosadu, što može dovesti do destruktivnog ponašanja.

Zdravstveni aspekti: Tipične zdravstvene potrebe i potencijalne bolesti

Yorkshire terijeri imaju predispozicije za određene zdravstvene probleme, uključujući dentalne probleme i bolesti diska. Redoviti veterinarski pregledi i održavanje oralne higijene mogu pomoći u održavanju njihovog zdravlja.

Treniranje i Socijalizacija

Treniranje: Kako pravilno trenirati pasminu

Yorkshire terijeri su inteligentni i brzi učenici, ali mogu biti tvrdoglavi. Pozitivno pojačavanje, kao što su pohvale i poslastice, najbolji je pristup njihovom treniranju. Dosljednost i strpljenje ključni su za postizanje uspješnih rezultata.

Socijalizacija: Važnost socijalizacije i interakcije s drugim psima i ljudima

Rano izlaganje različitim situacijama, ljudima i psima važno je za pravilan razvoj socijalnih vještina Yorkshire terijera. Uz pravilnu socijalizaciju, postat će sigurni i samopouzdani u različitim okruženjima.

Tko bi trebao razmisliti o posjedovanju ove pasmine

Yorkshire terijeri odgovaraju vlasnicima koji su spremni posvetiti se njihovoj njezi, treniranju i pružiti im obilje ljubavi i pažnje. Pogodni su za obitelji, singl osobe i starije ljude.

Prednosti i izazovi posjedovanja ove pasmine

Prednosti posjedovanja Yorkshire terijera uključuju njihovu odanost i živahnu narav. Izazovi mogu uključivati potrebu za redovitom njegom dlake i aktivnostima kako bi se izbjegla dosada.

Kako se pripremiti za dovođenje psa te pasmine u dom

Priprema za dovođenje Yorkshire terijera u dom uključuje nabavku potrebne opreme, istraživanje o pasmini i osiguravanje sigurnog okruženja za novog člana obitelji.

Zaključak

Yorkshire terijer je nevjerojatno šarmantna pasmina koja osvaja srca svojom velikom osobnošću. Njihova minijaturna veličina i nevjerojatan karakter čine ih nevjerojatno omiljenima među ljubiteljima pasa.

Sažetak ključnih informacija o pasmini

Yorkshire terijeri su minijaturni psi s velikim srcem. Njihova povijest i osobine čine ih jedinstvenima u svijetu pasa.

FAQ: Najčešća pitanja vezana za pasminu

 1. Koliko veliki Yorkshire terijeri mogu postati?
  • Yorkshire terijeri obično teže između 2 i 3 kg i dosežu visinu od 15-20 cm.
 2. Trebaju li Yorkshire terijeri puno vježbe?
  • Iako su mali, Yorkshire terijeri imaju veliku energiju i trebaju svakodnevno vježbanje.
 3. Mogu li Yorkshire terijeri živjeti u stanu?
  • Da, Yorkshire terijeri su pogodni za stanovanje, ali trebaju redovite šetnje i igru.
 4. Jesu li Yorkshire terijeri dobri s djecom?
  • Da, dobro su se slagali s djecom ako su pravilno socijalizirani i tretirani s pažnjom.
 5. Koliko često trebam njegovati dlaku svog Yorkshire terijera?
  • Preporučuje se svakodnevno četkanje kako bi se spriječilo zapetljavanje dlake.