Trovanje psa insekticidima: simptomi i šta učiniti

Insekticidi trovanje pasa

Trovanje pasa sredstvima za uništavanje insekata događa se svakodnevno. Takva trovanja uglavnom su slučajna i dešavaju se kod kuće. Ukoliko vam se desi trovanje mačke ili psa sa ovim hemikalijama ono što trebate znati jeste:

Podjela insekticida

Prvu grupu čine organofosfati i karbamida, a njih možemo naći skoro u svakom domaćinstvu. Upotrebljavaju se za uništavanje mrava, bubašvaba i sličnih napasti, a neretko ih sami vlasnici posipaju po psu jer su sredstva protiv buva obično skuplja od ovih insekticida.

U drugu grupu insekticida spadaju organoklorini. Danas se vrlo malo upotrebljavaju, a uglavnom su u upotrebi kao sredstvo protiv tzv. žutih mrava. Simptomi trovanja slični su epileptičkim napadima, a između napada životinja može izgledati sasvim normalno. Leči se tako da odstrani odstranimo otrov te se daju sredstva koja će umiriti nadraženi nervni sistem.

Piretrini ( inkseticidi biljnog porekla) su vrlo često upotrebljavani insekticidi, relativno su sigurniji od ostalih, a znakovi trovanja takođe podsećaju na epilepsiju, ali dolazi i do povraćanja, proliva te jakog slinjenja. Uz pravovremenu terapiju, otrovani psi oporave se u roku od 72 sata.

Simptomi trovanja

Simptomi trovanja ovim insekticidima vrlo su uočljivi. Do prvih smetnji dolazi nekoliko sati nakon kontakata sa inscekticidom bilo preko kože ili digestivnog trakta. Javlja se slinjenje, suzenje, proliv, povraćanje pa i nekontrolisano mokrenje. Mišići se nekontrolisano grče, pa izgleda kao da se cela životinja trese. Obično nisu stabilni na nogama, šantaju, a može doći i do paralize nogu. Srećom, trovanja ovom vrstom insekticida uspešno se mogu izlečiti jer za te otrove postoji protivotrov. Važno je što pre doći do veterinara, a dužina lečenja i doza protivotrova zavise od količine polizanog, odnosno našpricanog sredstva. Važno je odstraniti preostale količine insekticida sa kože ili / i iz želuca pa bolesnu životinju treba okupati i isprati joj želudac.

Dakle, sa insekticidima oprezno.

Razlozi trovanja i rješenja

Imajte na umu da se većina trovanja događa zbog nepažnje vlasnika i nepravilne upotrebe sredstava za suzbijanje insekata.

Vlasnici otrovanih životinja prvo potraže prvu pomoć telefonski. Ukoliko je došlo do neobične reakcije nakon tretiranja životinje nekim sredstvom protiv spoljnih parazita (buve, krpelji) veterinari će savetovati vlasniku da odmah okupa psa te da hitno nakon toga dovede u ambulantu. Vlasniku se preporučuje da prilikom kupanja otrovanog psa sebe zaštiti gumenim rukavicama.

Ukoliko vlasnici sumnjaju da je ljubimac pojeo neko toksično sredstvo, preporuka je da svakako sa sobom donesu sumnjivi materijal ili ako je došlo do povraćanja – povraćeni sadržaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.