Skip to content

Trening i socijalizacija pasa svih dobnih skupina

 • by

Kada donesete psa u svoj dom, bilo da je riječ o štenetu ili odraslom psu, važno je osigurati da je pravilno obučen i socijaliziran. Trening i socijalizacija ključni su za zdrav i sretan život vašeg psa, bez obzira na njegovu dob. U ovom članku razmotrit ćemo važnost treninga i socijalizacije za sve dobi pasa i dati vam savjete kako to najbolje postići.

Trening štenaca

Štenad su poput malih spužvi, spremni upiti sve što im se pruža. Ovo je ključno razdoblje za učenje osnovnih zapovijedi kao što su “sjedi”, “lezi” i “dođi”. Također je važno štene naviknuti na različite zvukove, mirise i situacije kako bi postao dobro prilagođen odrasli pas.

p1xdnr

Trening odraslih pasa

Iako se kaže da ne možete naučiti starog psa novim trikovima, odrasli mogu i dalje učiti i prilagoditi se novim situacijama. Važno je pristupiti s strpljenjem i dosljednošću. Koristite pozitivne metode nagrađivanja kako biste motivirali svog psa.

Trening starijih pasa

Kako psi stare, mogu se pojaviti novi izazovi, poput problema s vidom ili sluhom. Važno je prilagoditi trening njihovim fizičkim sposobnostima i zdravstvenom stanju. Međutim, mentalna stimulacija kroz trening može pomoći u održavanju zdravog uma vašeg psa.

Socijalizacija

Socijalizacija je proces u kojem se psi upoznaju s različitim ljudima, životinjama i situacijama. Važno je započeti s procesom socijalizacije dok je pas još štene, ali i odrasli psi mogu imati koristi od kontinuirane socijalizacije.

qctnpj

Trening pomoću kliker metode

Kliker trening predstavlja pozitivnu metodu obuke koja koristi zvučni signal (klik) za obilježavanje željenog ponašanja psa. Čim pas izvede željenu radnju, kliker se aktivira i pas dobiva poslasticu. Ova metoda omogućuje psu da brzo shvati koja radnja donosi nagradu, čineći trening učinkovitijim.

Značaj socijalizacije sa drugim životinjama

Psi koji se redovito susreću s drugim životinjama, poput mačaka, kunića ili ptica, manje su skloni agresiji ili strahu prema njima. Redovito izlaganje različitim životinjama od malih nogu čini psa tolerantnijim i manje reaktivnim u budućim susretima.

Kako se nositi s problematičnim ponašanjem

Svaki vlasnik psa može se suočiti s izazovima poput pretjeranog lajanja, kopanja ili agresivnosti prema drugim psima. Ključ je u razumijevanju uzroka ponašanja. Često problematično ponašanje proizlazi iz straha, dosade ili nesigurnosti. Rad s trenerom pasa ili etologom može vam pomoći da prepoznate uzrok i pronađete odgovarajuće rješenje.

pexels eda yurtkuran 18184062

FAQ

 1. Kada je najbolje vrijeme za početak treninga mog šteneta?
  • Što prije započnete s treningom, to bolje. Već s nekoliko tjedana možete započeti s osnovnim naredbama.
 2. Kako mogu socijalizirati svog odraslog psa koji se boji drugih pasa?
  • Počnite postupno, prvo s udaljenih susreta s drugim psima. Također, razmislite o pohađanju tečaja socijalizacije.
 3. Moj stariji pas počinje pokazivati agresivno ponašanje. Što da radim?
  • Posavjetujte se s veterinarom ili stručnjakom za ponašanje pasa kako biste utvrdili uzrok i najbolji pristup rješenju problema.
 4. Koliko često bih trebao trenirati svog psa?
  • Kratke, ali redovite sesije treninga (10-15 minuta) nekoliko puta dnevno idealne su za većinu pasa.
 5. Kako mogu motivirati svog psa tijekom treninga?
  • Koristite poslastice, igračke i pohvale kao nagrade. Važno je pronaći ono što vaš pas najviše cijeni.
 1. Koje su prednosti kliker treninga?
  • Kliker trening je brz, učinkovit i temelji se na pozitivnom nagrađivanju. Psima je obično zabavno i lako ga je usvojiti.
 2. Moj pas se boji drugih životinja. Kako ga mogu pomoći?
  • Počnite s kontroliranim susretima na neutralnom terenu i koristite metodu postupne izloženosti, nagrađujući svaki pozitivan odziv.
 3. Kako mogu smanjiti pretjerano lajanje mog psa?
  • Razumijevanje uzroka lajanja ključno je za njegovo rješavanje. Pas može lajati iz dosade, straha ili zbog teritorijalnosti. Trening i promjene u okolini često mogu pomoći.
 4. Da li je za starije pse teže naučiti nove trikove?
  • Iako može biti izazovnije, stariji psi su i dalje sposobni učiti. Ključ je u strpljenju i prilagođavanju metoda njihovim sposobnostima.
 5. Moj pas je agresivan prema strancima. Što da radim?
 • Važno je konzultirati se s profesionalcem koji će vam pomoći da shvatite uzrok agresije i pružiti smjernice za rješenje problema.