Skip to content

Tibetanski Mastif – Karakteristike, Povijest i Njega

  • by

Tibetanski mastif, snažna i impozantna pasmina, oduvijek je privlačio pozornost ljubitelja pasa zbog svoje veličine, ljepote i temperamenta. Uz svoju raskošnu dlaku i moćan izgled, ova pasmina je postala popularna diljem svijeta, ali nije svatko svjestan duboke povijesti i kulture koja stoji iza ovog plemenitog psa.

Povijest i Podrijetlo

Tibetanski mastif, kao što ime sugerira, potječe iz Tibetanske regije. Korišten je kao čuvar stada i imanja, ali i kao pratilac nomadskih plemena Himalaje. Njegova prvobitna namjena bila je štititi stoku i domaćinstva od predatora poput vukova i leoparda. Kroz stoljeća, pasmina se razvila i adaptirala kako bi preživjela u grubim himalajskim uvjetima, što je rezultiralo njezinom robustnom građom i gustom dlakom.

15665605 1876068359292404 6583844553134587482 n

Karakteristike Pasmine

Fizički, tibetanski mastif je velik pas snažne građe. Njegova dlaka, koja može biti crna, plava, zlatna ili čak crvena, debela je i pruža mu zaštitu od hladnoće. Karakteristične crte uključuju velike glave, duboko postavljene oči i snažne noge. Kada je riječ o temperamentu, ovaj pas je neovisan, hrabar i lojalan, ali može biti i sumnjičav prema strancima, što ga čini izvrsnim čuvarom.

Njega i Briga

Njega dlake tibetanskog mastifa zahtijeva redovito četkanje, posebno tijekom sezona linjanja. Njegova treba biti visokokvalitetna i prilagođena njegovim energetskim potrebama. Iako možda izgleda kao da bi trebao puno vježbe, zapravo je prilično miran pas koji je zadovoljan kratkim šetnjama. Kada su u pitanju zdravstveni aspekti, ova pasmina je generalno zdrava, ali može biti sklona određenim nasljednim bolestima, poput displazije kuka.

0 zolLYUmjTj3cg0ir

Treniranje i Socijalizacija

Kako je riječ o neovisnoj pasmini, tibetanski mastif može biti izazov za treniranje. No, s pravim pristupom i dosljednošću, moguće je postići dobre rezultate. Rano treniranje i socijalizacija od ključne su važnosti, posebno u interakciji s drugim psima i ljudima.

Tko bi trebao razmisliti o posjedovanju ove pasmine

Ova pasmina idealna je za one koji imaju iskustva s psima i mogu osigurati pravilno okruženje i obuku. Važno je naglasiti da tibetanski mastif nije prikladan za život u stanu zbog svoje veličine i potrebe za prostorom.

Zaključak

Tibetanski mastif je impozantna i predivna pasmina s bogatom poviješću. Njegova lojalnost, hrabrost i ljubaznost čine ga izvrsnim obiteljskim ljubimcem za prave vlasnike. Ako razmišljate o dodavanju tibetanskog mastifa u svoju obitelj, važno je temeljito istražiti pasminu i osigurati da možete zadovoljiti sve njegove potrebe.

big splash naslovna

FAQ

  1. Je li tibetanski mastif agresivan? Ne nužno. Iako može biti sumnjičav prema strancima, pravilnom socijalizacijom postaje ljubazan i prijateljski nastrojen.
  2. Koliko živi tibetanski mastif? Prosječni životni vijek je između 10 i 14 godina.
  3. Je li ovaj pas pogodan za obitelji s djecom? Da, ali preporučuje se nadzor prilikom interakcije s vrlo malom djecom.
  4. Koliko često se tibetanski mastif linja? Tipično se linja dvaput godišnje, ali to može varirati ovisno o klimi i okolišu.
  5. Koliko često treba šetati tibetanskog mastifa? Iako je miran, preporučuje se barem jedna solidna šetnja dnevno.