Šta kada psa muči želudac

stomačni problemi kod psa

Jedan od najizloženijih organskih sistema pasa, koji je stalno u dodiru sa svim mogućim infektima iz spoljašnje sredine je i digestivni trakt. Zato je i njegova odbrana, odnosno zaštita veoma bitna i treba psu da pomognemo u tome.

Sva hrana koja stigne u želudac sadrži, želeli mi to ili ne i štetne reagense, nekad žive, nekad nežive, ali veoma sposobne da u njemu izazovu različite probleme.

Gasto-problemi kod psa

Zapaljenje želuca je veoma često oboljenje pasa svih rasa i različitih uzrasta. Sama bolest može biti primarnog karaktera, što znači da je problem nastao u želucu i tamo nastavio da se razvija, ili sekundarnog karaktera, pri čemu je nastao na drugom mestu, a želudac je nevina žrtva, ili popularno kolateralna šteta.

Uzroci koji direktno oštećuju ovaj organ su višestruki i sve ih treba imati na umu. Mehaničke povrede su one koje fizički oštećuju sluzokožu creva. To mogu da urade oštri predmeti, ali i zaobljena tela, ukoliko ih u igri pas proguta. Dok jedni probadaju ili grebu površinu, drugi stvaraju stalan pritisak na zidove i takođe ga oštećuju. Ako je pas uboden spolja, može da dođe do povrede na želucu.

Termički agensi, od kojih je na prvom mestu zaleđena ili hladna hrana, kao i pretopla, mogu da izazovu mehanička oštećenja površine želuca.

Važno je i ne praviti greške u ishrani, pri čemu se misli na jednolične namirnice, nepravilno sastavljene obroke u dužem vremenskom periodu, prebogate jednom supstancom, a siromašne drugom (na primer ishrana bogata celulozom, a slaba proteinima, ishrana bogata šećerima, proteinska ishrana bez celuloznog dela itd). Previše začina (često hranjenje začinjenim i posoljenim ostacima od jela), kao i hrana koja je pokvarena, duže stajala ili prokisla, takođe mogu da dovedu do želudačnih problema.
Mogu se javiti i promene u apetitu, a razloge treba tražiti u nedostatku mineralnih materija i vitamina u hrani. Duže davanje lekova i različitih preparata oralnim putem, mogu se negativno odraziti na pseći organizam. Takođe, i pojedini paraziti, svojim kretanjem i otpadnim produktima,.mogu mehanički da oštećuju sluzokožu želuca.

S druge strane, postoji i imamo sekundarno izazvan gastritis, kao posledica prenošenja infekcije s jednog mesta na drugo, kao i virusne i bakterijske infekcije koje, pored ostalih organa, napadaju i želudac.

Klinička slika

Prema vremenskom sledu događaja, zapaljenje može biti akutnog karaktera, i razvija se u nekoliko dana, ili hronično koje može biti samostalno ili da se nastavi iz akutnog oblika.

Problem kod kliničke slike je višestruk. Kao prvo, ne reaguju isto odrasli i mladi psi. Dok je kod starijih potrebno da prođe nekoliko dana da bismo uopšte primetili da se nešto događa, mladi padaju kao pokošeni i iz razdraganog i razigranog stanja upadaju u apatiju koja izgleda neizlečiva. Drugo, psi su vesele i komunikativne životinje i svaki oblik bolesti dovodi do neraspoloženja, izbegavanja hrane, visoke temperature i želje za skrivanjem. Ali, i pored toga postoje simptomi koji mogu da ukazuju na oboljenje želuca.

Najtipičniji znak je povraćanje, koje je naročito karakteristično posle uzimanja hrane, kao i uzimanje velikih količina vode, oslabljen apetit, a veoma često i potpuno odbijanje hrane. Životinja je apatična i malaksala. Ne obraća pažnju na okolinu, pa je i to pouzdan znak bolesti. Kad započne oporavak, ako primetimo da je do juče nezainteresovani pas počeo da diže uši, njuška vazduh ili gleda u pravcu odakle je stigla neka zanimljiva informacija. Telesna temperatura može da bude povišena, naročito u akutnom obliku, ali veoma često je i nema. Dijareja je karakteristična za hronični gastritis i gastroenteritis (zajednička upala i želuca i creva) ili gastro-entero-kolitis (kada je zahvaćeno i debelo crevo).
U svim slučajevima oštećenja sluzokože želuca, ne treba biti uporan sa davanjem hrane. Dobro čuvan pas će bez problema izdržati nekoliko dana bez hrane, tako da nije bitan čak ni gubitak težine, ako do njega dođe. Važno je nadoknađivati tečnost, minerale i vitamine, koji se odlivaju takođe povraćanjem i dijarejom.

Uz ove moguće promene na želucu, treba ukratko objasniti i još nekoliko mogućih problema. To su Cardiospasmus, Hypertrophia pylori, hiatus hernia, sindrom DTV i corpora aliena.
Pošto ni kod jednog od ovih problema ne možemo da uradimo mnogo toga sami, ukratko ćemo se upoznati s njima. Zahvaljujući internetu i velikom broju sajtova, mnogo toga može se saznati o ovoj problematici, ali se često možete i pogrešno informisati, ukoliko niste pravilno upućeni u problematiku. Kad se upoređuju pojedini simptomi bolesti, vlasnik se obično zaustavi kod prve bolesti kojoj otprilike odgovara stanje. Čak i ukoliko ne odgovara u potpunosti, simptomi se malo iskrive i dobije se željena slika. U praksi međutim, to nije baš tako. Nisu veterinari izmislili iz dosade gomilu metoda za utvrđivanje pravog stanja stvari, već zato što mnogo bolesti imaju slične simptome i veoma često pravi uzrok ostaje prikriven.

Dakle, spazam kardije je grč koji nastaje iz zasad nepoznatih razloga i verovatno da nije samo jedan uzrok u pitanju. Simptomi su: otežano gutanje, vraćanje hrane i pre nego što uđe u želudac (regurgitacija) i nadutost želuca (meteorizam).

Zadebljanje pilorusa je nasledno oboljenje i javlja se najčešće kod malih brahiocefalnih rasa pasa i nema nekih karakterističnih simptoma osim hroničnog povraćanja i postepenog mršavljenja.
Hiatus hernia je prolazak dela jednjaka i fundusa želuca u grudnu duplju kroz otvor dijafragme. Ovo je sekundarna pojava, posledica prenatrpanosti i proširenja želuca. Javlja se nešto češće kod mlađih kategorija. Od simptoma može se očekivati mučnina, a povremeno i povraćanje, posle čega je životinja mirna.

Lečenje psa sa stomačnim problemima

O lečenju će vas najbolje informisati veterinar koji će potruditi da donese dijagnozu i odvoji bitno od nebitnog. Važno je da vlasnik da kompltnu anamnezu kako bi veterinar, na osnovu priče od nekoliko dana unazad, stvorio što tačniju sliku o bolesti. Uz terapiju, obaveza vlasnika je da prati i ponašanje psa kako bi mogao da signalizira u kom pravcu ide terapija. Iako je subjektivnost veoma često problem, najbolje je da vlasnik piše ono što vidi, kako bi izbegao lični uvid u stanje i što objektivnije obavestio veterinara o razvoju situacije.

Povraćanje kod pasa problemi

Usled čestog povraćanja, sekundarno nastaje i gubitak telesnih tečnosti i elektrolita, pa dolazi do gubitka elasticiteta kože, kao i suvoće usta. Ukoliko je u pitanju povećano lučenje želudačnog soka povraćanje se javlja pre uzimanja hrane, a sadržaj je beličaste do žućkaste boje i penušavog karaktera. Ako se javlja posle uzimanja hrane, ima manje kiseline, a sadržaj je nesvaren.

Gutanje

Česta je pojava kod mladih pasa da sve vole da gurnu u usta, a veoma često i da progutaju. Ovo može i da se javi kod nastranog apetita Od simptoma možemo očekivati oslabljen apetit, koji može i potpuno da izostane, povremeno povraćanje i često štucanje uz pokušaje povraćanja. U težim slučajevima, kada dođe do opstrukcije, javlja se potpun prestanak uzimanja hrane, uporno povraćanje, prekid defekacije i pojačana žeđ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.