Skip to content

Sphynx – Fascinantna Pasmina Mačaka Bez Dlake

 • by

Sphynx je pasmina mačaka koja se ističe svojim potpuno goliim tijelom, velikim ušima i živahnim karakterom. Njihov unikatan izgled i osobnost privlače pažnju ljubitelja mačaka diljem svijeta. U ovom članku istražit ćemo dublje ovu neobičnu pasminu, njezinu povijest, karakteristike i načine njege.

Povijest i Podrijetlo

Povijest pasmine i njezin nastanak

Sphynx , iako izgledaju potpuno nago, nisu potpuno bez dlake. Njihova koža ima fini sloj kratke, mekane i gotovo neprimjetne dlačice koja ih čini mekanima na dodir. Sphynx su rezultat pažljivog uzgoja i selekcije kako bi se postigao taj jedinstveni izgled.

Podrijetlo pasmine i njezina prvobitna namjena

Sphynx mačke su porijeklom iz Kanade i prvi put su se počele pojavljivati u 1960-ima. Prvobitno su uzgajane kako bi se istraživala genetika gubitka dlake. Iako se često misli da su Sphynx potpuno bez dlake, njihova koža ima blagu teksturu koja se može usporediti s površinom breskve.

Važne točke u razvoju pasmine

Tijekom razvoja pasmine, uzgajivači su se trudili očuvati zdravlje i dobrobit Sphynx mačaka. Kroz pažljiv odabir parova za uzgoj, postignute su životinje s odličnim temperamentom i zdravljem.

Karakteristike Pasmine

Opis fizičkih karakteristika pasmine

Sphynx mačke su srednje veličine, mišićave građe s potpuno golim tijelom. Njihova koža je prekrivena finim dlačicama koje su vidljive tek kad se pažljivo promotre. Imaju veće uši i široke oči koje izražavaju znatiželju i živahnost.

Temperament i osobine pasmine

Sphynx mačke su poznate po svojoj razigranoj i druželjubivoj naravi. Vole biti u centru pažnje i često će tražiti kontakt s ljudima. Inteligentne su i sklone učenju trikova te se brzo povezuju s vlasnicima.

Posebne karakteristike koje razlikuju ovu pasminu od drugih

Nedvojbeno, ono što najviše ističe Sphynx mačke je njihova potpuno gola koža. Njihova posebna pojava i ljubazan temperament čine ih izuzetno voljenim ljubimcima među ljudima koji cijene njihov jedinstveni izgled.

Njega i Briga

Njega kože: Kako pravilno održavati kožu

Iako su Sphynx mačke potpuno bez dlake, njihova koža zahtijeva posebnu njegu. Redovito tuširanje blagim šamponima pomaže u održavanju čistoće kože i uklanjanju viška masnoće.

Hranjenje: Preporučena i količine hrane

Sphynx mačke trebaju uravnoteženu i kvalitetnu prehranu kako bi održale svoje zdravlje. Preporučuje se konzultacija s veterinarom kako bi se odabrala hrana koja odgovara njihovim potrebama.

Vježbanje: Koliko i kakvo vježbanje pasmina zahtijeva

Iako su živahne, Sphynx mačke ne zahtijevaju intenzivno vježbanje. Redovite interaktivne igre i igračke dovoljne su da ih održe aktivnima i zadovoljnima.

Zdravstveni aspekti: Tipične zdravstvene potrebe i potencijalne bolesti

Sphynx mačke su obično zdrave, ali njihova koža je osjetljiva i može zahtijevati posebnu pozornost. Također su osjetljive na ekstremne temperature, stoga treba paziti na njihovu izloženost suncu i hladnoći.

Treniranje i Socijalizacija

Treniranje: Kako pravilno trenirati pasminu (poslušnost, osnovne naredbe)

Sphynx mačke su inteligentne i sklone učenju, pa je moguće naučiti ih osnovnim naredbama i trikovima. Nagradite ih poslasticama i pažnjom kako biste potaknuli njihovu suradnju.

Socijalizacija: Važnost socijalizacije i interakcije s drugim mačkama i ljudima

Socijalizacija je ključna kako bi se osiguralo da Sphynx mačke budu udobne u različitim situacijama i okruženjima. Izlaganje različitim ljudima, životinjama i iskustvima trebalo bi se događati postepeno i pozitivno.

Tko bi trebao razmisliti o posjedovanju ove pasmine

Sphynx mačke idealne su za ljude koji cijene njihov unikatan izgled i ljubaznu osobnost. Oni koji su spremni pružiti dodatnu njegu njihovoj koži i pružiti im puno ljubavi i pažnje, uživat će u društvu ove neobične pasmine.

Prednosti i izazovi posjedovanja ove pasmine

Prednosti posjedovanja Sphynx mačke uključuju nevjerojatan izgled, ljubazan karakter i privrženost vlasniku. Izazovi se mogu sastojati od potrebe za posebnom njegom kože i osjetljivošću na temperaturu.

Kako se pripremiti za dovođenje mačke te pasmine u dom

Priprema za dovođenje Sphynx mačke u dom uključuje osiguranje sigurnog okruženja i nabavku potrebne opreme, kao i edukaciju o njihovim potrebama.

Zaključak

Sphynx mačke su jedinstvene i nevjerojatno ljubazne životinje koje će brzo osvojiti vaše srce. Njihova koža bez dlake i temperament čine ih jednim od najomiljenijih ljubimaca među ljubiteljima mačaka.

Sažetak ključnih informacija o pasmini

Sphynx mačke su poznate po svom potpuno golom tijelu i razigranom karakteru.

FAQ: Najčešća pitanja vezana za pasminu

 1. Je li koža Sphynx mačaka zaista potpuno gola?
  • Iako se često smatraju potpuno golim, Sphynx mačke imaju fini sloj mekane dlačice koja ih prekriva.
 2. Trebaju li Sphynx mačke posebnu njegu kože?
  • Da, njihova koža zahtijeva posebnu njegu kako bi ostala čista i zdrava.
 3. Kako se Sphynx mačke slažu s drugim kućnim ljubimcima?
  • Sphynx mačke su druželjubive i obično se dobro slažu s drugim mačkama i kućnim ljubimcima.
 4. Jesu li Sphynx mačke sklone alergijama?
  • Njihova koža je osjetljiva, ali alergije nisu česte. Osobe sklone alergijama trebaju provjeriti svoju reakciju prije posjedovanja.
 5. Koliko često treba tuširati Sphynx mačke?
  • Preporučuje se tuširanje svaka 2 do 4 tjedna kako bi se održala higijena kože.