Sibriski Samojed (Samoyed)

Sibirski Samojed je pas srednje veličine koji se odlikuje snagom, izdržljivošću kao i dostojanstvom. Samojed je veoma inteligentan pas ali po nekada zna biti i nestašan.

Izgled samojeda

Generalno, samojed ima elegantan izgled, koji odlikuje hrabrost, samouverenost i stav. Poznati je zabavljač, šarmer i njegov „smešak“, koji je rezultat blago zakrivljenih krajeva usana, prosto osvaja na prvi pogled svakoga bez ikakve dileme.

Samojed ima oblik glave koji mnogo asocira na haskija, kao i vuka. Njuška je vrlo snažna, duboka i dugačka gotovo koliko i lobanja. Ka nosiću se prilično sužava, i gornji deo njuške je dosta ravan.

Oči su manje, koso postavljene i najčešće braonkaste boje, od nijanse lešnika do tamnog kestena. Pogled je prijatan, odaje osmeh i prijateljstvo, što daje i položaj očiju, kao i nešto veći razmak između njih.

Usne su vrlo pune i zbijene, uz izdignute uglove, što upravo daje čuveni osmeh samojeda. Ima snažnu, čvrstu i veliku vilicu, sa isto takvim zubima. Uz pravilan raspored, imaju normalan položaj u vidu makazica.

Rep je dugačak, karakterističan, zanimljiv i daje im lični pečat. Visoko je postavljen i izvijen ka leđima, što uz dugu dlaku čini da prosto bude nakrivljen ka jednoj strani tela. Kada je u stanju mirovanja, samojed obično opusti svoj rep, koji dužinom dohvati čak i njuškicu.

Uši su visoko postavljene na vrhu glave i nešto su manjih dimenzija. Imaju oštar, trouglast oblik. Obložene su debelom dlakom i vrlo su pokretne.

Samojed ima leđa koja su dugačka, uglavnom ravna i puna mišića i snage, sa uočljivim grebenom i uvučenim stomakom.

Vrat je srednje dužine, debeo i čvrst. Kada se radi o udovima, samojed ima prednje i zadnje noge koje su izvor snage i brzine, što se i primećuje u izraženim kostima i mišićima zglobova.

Dok su prednje noge ravne, zadnje su malo zaobljene i daju mu oslonac. Prednje šape su ovalne, fleksibilne i čine ih dugi, malo povijeni prsti, isto kao i zadnje. Prsti i pete se najčešće odstranjuju nekoliko dana po rođenju samojeda. Samojed ima karakterističan, dugačak korak i može snažno da odskoči za manje od sekund.

Leave a Reply

Your email address will not be published.