Skip to content

Shar-pei : Sve što trebate znati

  • by

Shar-pei, pasmina koja privlači pažnju svojim jedinstvenim naborima i ozbiljnim izrazom lica, tema je videa “All about the Shar-pei” na YouTube kanalu Dog World. Ova pasmina, poznata po svojoj lojalnosti i neovisnom karakteru, ima bogatu povijest i niz specifičnosti koje biste trebali znati prije nego što odlučite shar-peia učiniti dijelom svoje obitelji.

1. Podrijetlo

Shar-pei potječe iz Kine, gdje je prvotno korišten kao pas za čuvanje, lov i čak borbe. Njegova sposobnost da bude svestran radni pas učinila ga je cijenjenim među kineskim seljacima.

2. Osobnost

Iako može djelovati rezervirano prema strancima, shar-pei je izrazito odan svojoj obitelji. Njegova neovisna narav znači da možda nije toliko željan ugoditi kao neke druge pasmine, ali s pravim pristupom može biti izvrstan kućni ljubimac.

Shar pei Sve sto trebate znati 1
Shar-pei : Sve što trebate znati 5

3. Izgled

Najprepoznatljivija značajka shar-peia su njegovi nabori, koji ga čine jedinstvenim u svijetu pasa. Osim toga, ima karakterističnu “plišanu” dlaku i plavkasti jezik.

4. Dresura

Shar-pei zahtijeva strpljivog i dosljednog vlasnika kada je riječ o dresuri. Njegova inteligencija i neovisnost mogu predstavljati izazov, ali s pravilnim pristupom može naučiti širok spektar naredbi.

Shar pei Sve sto trebate znati 4
Shar-pei : Sve što trebate znati 6

5. Potrebno vrijeme

Ova pasmina zahtijeva određenu razinu angažmana kada je riječ o vježbanju, socijalizaciji i njezi. Redovite šetnje i igra su ključne za održavanje shar-peia sretnim i zdravim.

6. Troškovi vlasništva

Osim početne cijene kupnje, potrebno je uzeti u obzir troškove hrane, veterinarske skrbi, osiguranja i njege. Shar-pei može biti sklon određenim zdravstvenim problemima, što može povećati troškove vlasništva.

Shar pei Sve sto trebate znati 6
Shar-pei : Sve što trebate znati 7

7. Zdravlje

Shar-pei može biti sklon kožnim problemima zbog svojih nabora, kao i drugim zdravstvenim stanjima poput displazije kukova i problema s očima. Redoviti veterinarski pregledi su ključni za održavanje njegovog zdravlja.

8. Najbolji dom

Shar-pei će najbolje prosperirati u domu gdje može dobiti puno ljubavi i pažnje. Idealni vlasnik je onaj koji razumije potrebe pasmine i spreman je posvetiti vrijeme i resurse njegovoj dobrobiti.

Shar-pei je pasmina koja može biti izvrstan kućni ljubimac za pravu osobu ili obitelj. Njegova jedinstvena pojava i lojalna narav čine ga nezaboravnim dodatkom svakom domu. Međutim, potrebno je razumjeti i biti spreman na izazove koje donosi posjedovanje ove posebne pasmine.

Shar pei Sve sto trebate znati 7
Shar-pei : Sve što trebate znati 8