Skip to content

Samojed: Snježno bijeli ljepotan s toplim srcem

  • by

Na svijetu postoji mnogo pasmina pasa, no jedna od najljepših i najprivlačnijih je svakako Samojed. Ova fascinantna pasmina, poznata po svom snježno bijelom krznu i razigranim osobinama, uistinu je savršen spoj snage i elegancije.

Samojedi: Iz sjeverne Rusije do naših domova

Samojed se smatra jednom od najstarijih pasmina pasa na svijetu, a svoje podrijetlo vuče iz regije Sibira, gdje su ga stari nomadski narodi Samojedi koristili kao snježnog psa, vučara i čuvara. Ime ove pasmine potječe upravo od Samojeda, naroda koji su ga uzgajali i koristili.

Samojed Snjezno bijeli ljepotan s toplim srcem 1
Samojed: Snježno bijeli ljepotan s toplim srcem 2

Izgled i osobine Samojeda

Samojed je srednje velika pasmina, visine oko 55-60 centimetara i težine 20-30 kilograma. Njegova najupečatljivija karakteristika je njegovo snježno bijelo krzno, koje je gusto i dvostruko, s dugim dlakama na prsima, vratu i repu. Samoyed ima široku glavu s izražajnim smeđim očima i crnim nosom. Njegova njuška je kratka i ravna, a uši su mu male i uspravne.

Samojed je poznat po svojoj razigranim i društvenim osobinama. Ovaj pas voli provoditi vrijeme s ljudima i drugim životinjama, a posebno voli igrati se. Samojedi su također izuzetno inteligentni i lako ih je trenirati.

Zdravlje Samojeda

Samojed je općenito zdrava pasmina, ali kao i kod svih pasmina pasa, postoji nekoliko zdravstvenih problema na koje treba paziti. Neki od najčešćih zdravstvenih problema kod Samojeda uključuju:

  • Displazija kukova: To je stanje u kojem se zglob kuka nepravilno razvija, što može dovesti do boli i problema s kretanjem.
  • Katarakta: To je zamućenje leće oka koje može dovesti do sljepoće.
  • Predispozicija za alergije: Samojedi su skloni alergijama na hranu i okoliš.

Ako ste zainteresirani za nabavku Samojeda, važno je da pronađete odgovornog uzgajivača koji testira svoje pse na ove zdravstvene probleme.

Odgoj i briga o Samojedima

Samojed je pasmina koja zahtijeva puno pažnje i vježbanja. Ovi vole aktivnosti na otvorenom, poput trčanja, igranja i šetnji. Samojedi također trebaju redovitu njegu, uključujući četkanje krzna nekoliko puta tjedno kako bi se spriječilo stvaranje čvorova i zapetljaja.

Zašto bi Samojed bio idealan ljubimac za vas?

Samojed je izvrsna pasmina za obitelji s aktivnim stilom života. Ovi psi su izuzetno inteligentni, privrženi i vole provoditi vrijeme s ljudima. Samojedi su također dobri s djecom i drugim kućnim ljubimcima.

Zaključak

Samojed je savršena pasmina za one koji traže inteligentnog, privrženog i aktivnog psa. Ovi snježno bijeli ljepotani će vas oduševiti svojim razigranim osobinama i toplim srcem.