Skip to content

Pseći faraoni: Uloga pasa u starom Egiptu

  • by

Pseći bog Anubis: Kako je ovaj pas bio povezan s egipatskom mitologijom i obredima

Kažu da je pas najbolji prijatelj čovjeka, ali u drevnim egipatskim vremenima pas je bio više od toga – bio je simbol, bog, i pratitelj duša u zagrobnom životu. Pseći bog Anubis je jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih božanstava u egipatskoj mitologiji.

Anubis se predstavljao kao čovječanstvo s pasjom glavom, a bio je zaštitnik grobova i vođa mrtvih duša na putu prema zagrobnom životu. Egipćani su vjerovali da je Anubis kontrolirao proces mumifikacije i bio odgovoran za očuvanje tijela pokojnika. Ovaj božanski pas bio je simbol smrti, au isto vrijeme i znak obnove i pročišćenja. Obožavanje Anubisa bilo je duboko ukorijenjeno u egipatskoj kulturi, gdje su mu prinosili darove i molitve tijekom obreda i pogrebnih ceremonija.

Dog Pharaohs The Role of Dogs in Ancient Egypt 3

Pseći vojnici i čuvari: Kako su bili upotrebljavani u vojne svrhe i za zaštitu egipatskih gradova

Psi su imali značajnu ulogu u vojnim operacijama i zaštiti egipatskih gradova. Koristili su se kao vojnici i čuvari, pružajući neprocjenjivu podršku egipatskoj vojsci. Njihova izuzetna snaga, brzina i hrabrost činili su ih idealnim saveznicima u borbi.

Psi su obučavani za različite vojne zadatke, kao što su izviđanje, pretraživanje, napad i čuvanje strateški važnih područja. Njihov razvijen osjet mirisa omogućavao im je otkrivanje neprijatelja na velike udaljenosti, čime su pružali vrijedne informacije vojnima planerima. Također su bili nevjerojatno lojalni vojnicima, čuvajući ih i pružajući im zaštitu tijekom bitaka.

Osim toga, psi su bili od vitalnog značaja za zaštitu egipatskih gradova. Bili su smješteni na strateškim lokacijama, kao što su gradski zidovi ili ulazi u gradove, čime su sprječavali neprijateljske napade i osiguravali sigurnost građana. Njihov prisustvo i zaštita bili su od velike važnosti za održavanje reda i mira u egipatskim gradovima, te su tako služili kao snažan odvraćajući faktor za potencijalne napadače.

Dog Pharaohs The Role of Dogs in Ancient Egypt 1

Pseći grobovi i mumifikacija: Kako su psi bili sahranjivani i ukrašavani u drevnom Egiptu

Psi su imali poseban status u drevnom Egiptu, što se može vidjeti i u načinu na koji su sahranjivani i ukrašavani. Viđeni su kao simboli vernosti i odanosti, te su često bili sahranjeni zajedno sa svojim vlasnicima. Grobovi pasa bili su pažljivo izrađeni i ukrašavani, često slično kao i grobovi ljudi. Ovi grobovi su često sadržavali razne predmete kao što su keramičke posude, hrana, igračke i nakit. Pored toga, psi su često bili mumificirani kako bi se očuvala njihova tela, a mumificirani psi bili su položeni u posebne sarkofage ili antropomorfne kovčege. Ove prakse pokazuju duboku povezanost Egipćana s psima i njihovo duboko poštovanje prema tim životinjama.

Mumifikacija pasa bila je složen postupak koji je uključivao uklanjanje unutrašnjih organa, konzerviranje tijela solima i omatanje u lanene trake impregnirane smolom. Ovaj proces omogućio je očuvanje tela pasa tijekom vremena i pružio im duboki bogoštovni značaj. Mumificirani psi su često postavljani u grobne prostorije zajedno sa svojim vlasnicima ili su bili ukopani zasebno u grobnice posvećene tim životinjama. Smatralo se da će psi koji su bili pravilno mumificirani imati snažnu dušu koja će verna pratiti svog vlasnika u zagrobnom životu. Ova praksa ukazuje na važnost koju su Egipćani pridavali brizi za svoje ljubimce, kako u ovom svetu, tako i u onom koji dolazi nakon smrti.

Dog Pharaohs The Role of Dogs in Ancient Egypt 2

FAQ

Kako su psi bili povezani s egipatskom mitologijom i obredima?

Pas je bio povezan s egipatskom mitologijom putem boga Anubisa, koji je bio bog mrtvih i zaštitnik grobova. On je često prikazivan kao pas ili čovek s psećom glavom.

Kako su psi bili upotrebljavani u vojne svrhe i za zaštitu egipatskih gradova?

Psi su bili korišćeni u egipatskoj vojsci kao vojnici i čuvari. Oni su se koristili za patroliranje, praćenje neprijatelja i upozoravanje na opasnost. Takođe su služili kao zaštitnici egipatskih gradova.

Kako su psi bili sahranjivani i ukrašavani u drevnom Egiptu?

Psi su bili sahranjivani na posebnim grobljima namenjenim isključivo za njih. Prilikom sahrane, psi su često ukrašavani nakitom i drugim simbolima kao počast njihovoj vernosti i ulozi koju su imali u društvu.