Skip to content

Pas u mitologiji: Božanske pasmine

  • by

Pas u grčkoj mitologiji: Priče o psima kao pratiteljima bogova kao što su Cerber, pas podzemlja, i Artemidin pas Laelaps.

Psi imaju značajnu ulogu u grčkoj mitologiji, često se pojavljuju kao pratitelji bogova i junaka. Jedan od najpoznatijih pasa iz grčke mitologije je Cerber, troglavi pas koji čuva ulaz u podzemlje. Njegovo stražarenje omogućavao je da duše preminulih ne napuste podzemni svijet. Cerber je bio zastrašujući, ali i nevjerojatno snažan, često opisan kao nepobjediv. Ovaj pas predstavlja prepreku kroz koju bi junaci morali proći u svojim avanturama, dokazujući svoju hrabrost.

Još jedan pas koji se spominje u grčkoj mitologiji je Laelaps, pas koji je pripadao boginji Artemidi. Laelaps je bio poznat po svojoj brzini i preciznosti u lovu. Legenda kaže da je Artemida dala ovog psa svome prijatelju kojem je trebala pomoć u lovu na nemoguće plijen, lisicu koju nitko nije mogao uhvatiti. Međutim, kada je Laelaps trčao za lisicom, bili su jedan za drugim beskrajno brzi. Ova zagonetka je bila nerješiva – što se dogodi kad se neuhvatljivo stvorenje sretne slovom za slovom neuhvatljivim? Na kraju je Zeus prekinuo ovaj trag kasnog perioda, pretvorio web frizura zajedno s lisicom u stijenu wand of cancer, pas. Iako kratkotrajna, priča o Laelapsu i njegovoj lovu zapalila je maštu drevnih Grka.

Pas u mitologiji 2

Pseći heroji: Legende o hrabrim psima koji su se borili uz junake i imali ključnu ulogu u ratovima i avanturama.

su oduvijek bili ne samo čovjekovi najbolji prijatelji, već i nevjerojatno hrabri heroji. U raznim legendama i mitovima vidimo kako su psi imali ključnu ulogu u ratovima i avanturama, boreći se uz svoje junake.

Jedna od najpoznatijih priča je ona o Argu, vjernom psu junaka Odiseja. Nakon puno godina Odisej se vratio svojoj domovini, ali sve što ga je čekalo bila je neprepoznatljiva obala. Jedino ga je vjerni pas Argos prepoznao iako je bio star i zapušten. Unatoč svojem stanju, Argos se veselo mrdnuo repom i umro je od sreće što je ponovno vidio svog gospodara. Ova priča pokazuje koliko je hrabrost i vjernost psa bila važna u antičkoj Grčkoj.

Druga priča govori o psu Gelertu koji je u Walesu zaustavio vuka i tako spasio svoje vlasnike. Legenda kaže da je Gelert bio ljubimac princa Llewellyna, a jednog dana je ostao sam s vikontom koji je bio u lovu. Kada je vikont vidio krvavu usiju psa Gelerta, mislio je da je Gelert napao i ubio njegovog sina. Iz ljutnje je ubio psa, ali kasnije je shvatio da je Gelert zapravo spasio njegovog sina od vuka. Vikont je bio duboko žalostan zbog svoje pogreške i od tada se priča o hrabrosti psa Gelerta prenosi s koljena na koljeno.

Pas u mitologiji 3

Pas u egipatskoj mitologiji: O ulozi pasa u kultu Anubisa

U egipatskoj mitologiji, psi su imali značajnu ulogu u kultu Anubisa, egipatskog boga smrti i mumifikacije. Anubis je bio prikazivan kao čovjek sa psom glavom, što je simboliziralo njegovu povezanost s psima i njihovu ulogu u egipatskom pogrebnom obredu. Psi su smatrani svetim životinjama i bili su korišteni za vođenje pokojnika kroz podzemni svijet.

Uloga pasa u kultu Anubisa bila je izuzetno važna. Vjerovalo se da su psi bili odgovorni za vodičenje duša pokojnika kroz opasnosti podzemlja te da su imali sposobnost da ih zaštite od zlih sila. Osim toga, psi su također bili korišteni u procesu mumifikacije, gdje su se koristili za pronalaženje i identifikaciju tijela koja su trebala biti mumificirana. Bila je to ključna uloga koju su psi imali u egipatskom vjerovanju i obredima povezanim sa smrću i životom nakon smrti.

Pas u mitologiji 4

FAQ

Koji je bio simbolički značaj pasa u kultu Anubisa u egipatskoj mitologiji?

Psi su imali važnu ulogu u kultu Anubisa kao smrti boga i vodiča duša u zagrobni svijet. Predstavljali su vernost, zaštitu i vjernost prema bogovima.

Jesu li psi imali neku posebnu ulogu u grčkoj mitologiji?

Da, psi su imali značajnu ulogu u grčkoj mitologiji kao pratitelji bogova i heroja. Na primjer, Cerber, pas podzemlja, čuvario je ulaz u podzemni svijet, dok je Laelaps, pas Artemide, bio poznat po svojoj brzini i vještini lova.

Jesu li psi sudjelovali u ratovima i avanturama u mitološkim pričama?

Da, psi su često imali ključnu ulogu u ratovima i avanturama u mitološkim pričama. Mnogi hrabri psi su se borili uz junake i bili su poznati kao pseći heroji.

Postoje li legende o psima koji su se borili uz junake?

Da, postoji mnogo legendi o hrabrim psima koji su se borili uz junake. Ti psi su bili hrabri, vjerni i često su imali ključnu ulogu u ratovima i avanturama.

Koliko je pasa bilo uključeno u kult Anubisa u egipatskoj mitologiji?

U kultu Anubisa u egipatskoj mitologiji, psi su bili vrlo važni i često su se koristili kao simboli i pratitelji Anubisa. Njihov točan broj nije poznat, ali su imali značajno mjesto u egipatskom vjerovanju.