Skip to content

Njemačka doga: Divovska pasmina koja krije veliko srce

  • by

U svijetu pasa postoje pasmine koje svojom veličinom i impozantnim izgledom zadivljuju svakoga tko ih ugleda. Njemačka doga definitivno spada u tu kategoriju. Ova pasmina, koja po svojoj veličini može narasti do 80 centimetara u ramenima i težiti i do 90 kilograma, svojom pojavom nerijetko izaziva strahopoštovanje. Međutim, ispod tog moćnog tijela krije se veliko srce i dobroćudan karakter.

Uvod u svijet Njemačke doge

Njemačka doga, poznata i kao “doga” ili “molosser”, drevna je pasmina koja potječe iz Njemačke. Pasmina je uzgajana u 16. stoljeću za lov na krupnu divljač, a kasnije je postala popularna među plemstvom kao pas čuvar i pratitelj.

Povijest Njemačke doge

Povijest Njemačke doge seže do antike, a prve pisane tragove o pasmini možemo pronaći u grčkim i rimskim spisima. Pasmina je tada bila poznata pod nazivom “Canis Pugnaces” ili “borilački pas”. Njemačka doga je bila cijenjena zbog svoje snage i borbene hrabrosti, a često se koristila u borbama pasa.

Njemacka doga 3
Njemačka doga: Divovska pasmina koja krije veliko srce 4

Tehničke specifikacije Njemačke doge

Njemačka doga spada u skupinu molosoida, koja se odlikuje snažnom građom i atletskom konstitucijom. Pasmina je poznata po svojim dugim ušima, kratkoj dlaci i karakterističnoj crnoj maski na licu.

  • Visina u ramenima: mužjaci 80 cm, ženke 72 cm
  • Težina: mužjaci 80-90 kg, ženke 50-70 kg
  • Dužina života: 8-10 godina
Njemacka doga 2
Njemačka doga: Divovska pasmina koja krije veliko srce 5

Temperament i ponašanje Njemačke doge

Njemačka doga je općenito mirna i uravnotežena pasmina. Pasmina je poznata po svojoj odanosti i zaštitničkim instinktivima, pa je izvrstan pas čuvar. Njemačka doga je također vrlo društvena pasmina koja voli provoditi vrijeme sa svojom obitelji.

  • Temperament: mirna, uravnotežena, zaštitnički nastrojena
  • Ponašanje: odana, druželjubiva, voli djecu
  • Obuka: zahtijeva čvrstu i konzistentnu obuku
  • Potreba za vježbanjem: umjerena
  • Potreba za njegom: minimalna

Utjecaj Njemačke doge na svijet pasa

Njemačka doga je jedna od najpopularnijih pasmina pasa na svijetu. Pasmina je stekla popularnost zbog svoje veličine, plemenitog izgleda i dobroćudnog karaktera. Njemačka doga je također postala popularna u medijima, pa se često pojavljuje u filmovima, televizijskim emisijama i reklamama.

Trenutačno stanje Njemačke doge

Njemačka doga je zdrava pasmina, ali je podložna nekim zdravstvenim problemima, uključujući displaziju kuka i kardiomiopatiju.

Njemacka doga 1
Njemačka doga: Divovska pasmina koja krije veliko srce 6

Zaključak

Njemačka doga je divovska pasmina koja krije veliko srce i dobroćudan karakter. Pasmina je savršen izbor za obitelji koje traže odanog, zaštitnički nastrojenog i druželjubivog psa.

Pitanje za razmišljanje:

Zašto biste razmotrili nabavku Njemačke doge?