Skip to content

Newfoundland: Otkrijte Pravu Priču o Ovoj Čudesnoj Pasmini

 • by

Predstavite ovo: bujna snježna poljana, djeca se smiju i kližu niz brdo. Uz nje, mirno sjedi ogromni pas, crne ili smeđe dlake, s velikim smeđim očima koji s ljubavlju prate dječje igre. U njegovom pogledu nema agresije, već bezgranična dobrota i spremnost za igrom. To je Newfoundland, gentle giant, pasmina o kojoj su legende, ali i stvarnost. Ali je li stvarno sve tako idillično? Odkrijte sve o Newfoundlandima, od njihove herojske historije do izazova života s njima, informacije koje većina blogova zanemaruju!

Statistike govore da Newfoundlandi spadaju među 20 najpopularnijih pasmina u svijetu (Izvor: American Kennel Club, 2023). Ali ne donesite odluku samo na temelju slika i priča o njihovoj dobroti. Ovaj blog će vam pružiti:

 • Fascinantnu povijest Newfoundlanda, od pomoćnika ribarima do modernih kućnih ljubimaca.
 • Unutrašnjost njihove osobnosti, od neustrašivih spasilaca do nježnih divova, ali i izazova koje predstavlja njihova veličina i snaga.
 • Informacije koje većina blogova izostavlja, poput specifične njege njihove guste dlake, naglašavajući važnost socijalizacije i mentalne stimulacije za ove inteligentne pse.
 • Savjete za treniranje i disciplinu, razumijući njihovu mekoću, ali i potrebu za jasnim granicama i dosljednim ponašanjem.
 • o zdravlju Newfoundlanda, objašnjavajući genetske predispozicije i kako im pružiti dug i zdrav život.

Legenda iz ledene zemlje: Povijest Newfoundlanda

Newfoundlandi nisu samo lepi, oni imaju bogatu historiju usko povezanu s ljudima. Začetci pasmine sežu još u 17. stoljeće, na istoimenom kanadskom otoku. Ribari su sa sobom s Newfoundlanda doveli pse snažne građe i izraženog instinkta spašavanja. Ovi su pomagali u izvlačenju mreža, prevoženju tereta i, najvažnije, spašavanju života brodolomnika iz ledenih voda. Njihova hrabrost, snaga i dobrota stvorile su legendu o “gentle giantu” koja traje i danas.

Newfoundland Otkrijte Pravu Pricu o Ovoj Cudesnoj Pasmini 10
Newfoundland: Otkrijte Pravu Priču o Ovoj Čudesnoj Pasmini 4

Gentle Giant? Otkrivanje Newfoundlanda

Newfoundlandi nisu samo heroji s prošlosti, oni su i izuzetni kućni ljubimci za odgovarajuće vlasnike. Njihova ljubav prema djeci, nježnost i želja za ugađanju poznate su širom svijeta. Ali veličina i snaga dolaze s odgovornošću.

 • Energija: Iako nisu hiperaktivni, Newfoundlandima je potrebna svakodnevna doza fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije kako bi bili sretni i zadovoljni.
 • Veličina: Newfoundlandi su među najvećim pasminama. Potreban im je veliki životni prostor i nisu prilagođeni malim stanovima.
 • Dlaka: Njihova dvostruka dlaka zahtijeva redovito česenje i njegu, posebno u periodima presvlačenja.
 • Nezgrapnost: Njihova veličina može ih učiniti nezgrabnim, a nespretna igra ili prekomjerna ljubav mogu pogrešno djelovati agresivno.

Briga za Gentle Gianta: Ljubav i Odgovornost

Život s Newfoundlandom je pun ljubavi, ali zahtijeva i odgovornost. Osim fizičke njege i prostora, važna je i:

 • Socijalizacija: Rani kontakt s ljudima i drugim psima ključan je za razvoj sigurnog i prilagodljivog psa. Newfoundlandi su prirodno prijateljski nastrojeni, ali bez socijalizacije mogu postati plahi ili nesigurni.
 • Treniranje: Newfoundlandi su inteligentni i lako uče. Pozitivna motivacija i dosljednost ključne su za uspješno treniranje.
 • Zdravlje: Newfoundlandi su u prosjeku zdravi psi, ali imaju genetsku predispoziciju za neke probleme kao što su displazija kukova i laktova, te probleme s probavom. Redoviti veterinarski pregledi i preventivne mjere bitne su za održavanje zdravlja.
Newfoundland Otkrijte Pravu Pricu o Ovoj Cudesnoj Pasmini 6
Newfoundland: Otkrijte Pravu Priču o Ovoj Čudesnoj Pasmini 5

Newfoundland u vašem domu: Ljubav i avantura

Newfoundlandi su sjajni kućni ljubimci za aktivne obitelji i ljude koji vole provoditi vrijeme na otvorenom. Oni su odani, puni ljubavi i zaštitnički nastrojeni prema djeci. Ali prije nego što donesete Newfoundlanda u svoj dom, razmislite o njegovim specifičnim potrebama:

 • Prostor: Newfoundlandima je potreban veliki životni prostor s dvorištem gdje se mogu slobodno kretati i igrati.
 • Vrijeme: Newfoundlandi zahtijevaju puno pažnje i aktivnosti. Ne biste ih trebali ostavljati same duže vrijeme.
 • Strpljenje: Newfoundlandi su inteligentni, ali mogu biti i uporni. Potrebno je strpljenje i dosljednost u treningu.
 • Njega: Njihova dlaka zahtijeva redovito česenje i njegu.

Ako ste spremni na avanturu i beskrajnu ljubav, Newfoundland je možda savršen pas za vas. Uz brigu, strpljenje i razumijevanje, stvorit ćete čvrstu vezu s ovim nježnim divovima i uživati u druženju s njima.

P.S. Ovaj blog ima informativnu svrhu i ne može zamijeniti savjet veterinara ili profesionalnog trenera pasa. Uvijek se obratite stručnjacima za specifične probleme i potrebe vašeg psa.

Newfoundland Otkrijte Pravu Pricu o Ovoj Cudesnoj Pasmini 3
Newfoundland: Otkrijte Pravu Priču o Ovoj Čudesnoj Pasmini 6