Skip to content

Mali Psi: Sve što trebate znati

 • by

Mali psi su često omiljeni izbor mnogih vlasnika ljubimaca zbog svoje kompaktnosti, prilagodljivosti i često velikog karaktera upakiranog u malenu formu. No, osim što su preslatki i savršeni za maziti, mali donose i niz posebnih karakteristika i izazova koji ih čine jedinstvenima.

Mali psi, često označavani i kao “toy” pasmine, privlače mnoge ljude zbog svoje male veličine. Ali, ove pasmine nose sa sobom mnoge zanimljive činjenice, prednosti i izazove koji se razlikuju od većih pasmina.

pexels melchor gama 668004 1

Karakteristike malih pasa

Velika osobnost u malom pakiranju

Iako su fizički mali, mnogi mali psi imaju osobnost koja nadmašuje njihovu veličinu. Često su puni energije, znatiželjni i odlučni.

Prilagodljivost

Mali psi su često idealni za stanovanje u stanovima ili manjim kućama jer ne zahtijevaju puno prostora za igru i kretanje.

Društvenost

Mnogi mali psi su izrazito druželjubivi i vole biti u središtu pažnje. Međutim, važno je rano ih socijalizirati kako bi se izbjegle probleme s agresijom ili strahom od drugih pasa i ljudi.

pexels pixabay 257519

Izazovi s malim psima

Zdravstvene brige

Mali psi mogu biti skloni određenim zdravstvenim problemima kao što su dentalni problemi, poteškoće s disanjem ili osjetljive kosti.

Trening i disciplina

Zbog njihove male veličine, vlasnici često zanemaruju potrebu za strogim treningom i postavljanjem granica, što može dovesti do problema s ponašanjem.

Potreba za pažnjom

Mali psi često zahtijevaju puno pažnje i društva. Ostavljanje malog psa samog kod kuće dulje vrijeme može rezultirati anksioznošću i problemima s ponašanjem.

za brigu o malom psu

 1. Redoviti veterinarski pregledi: Kako bi se osiguralo da je vaš mali pas zdrav, redoviti veterinarski pregledi su ključni.
 2. Pravilna : Mali psi imaju brz metabolizam, pa je važno osigurati kvalitetnu prehranu prilagođenu njihovim potrebama.
 3. Redovito četkanje i njega: Iako mnogi mali psi imaju kraću dlaku, redovito četkanje pomaže u održavanju kože i dlake zdravima.

pexels nishizuka 485294

Kako odabrati pravu pasminu malog psa

Prije nego što odlučite udomiti malog psa, važno je razmisliti o nekoliko stvari koje će vam pomoći u odabiru prave pasmine za vaš način života.

Energija i razina aktivnosti

Iako su mali, neki psi imaju puno energije i potrebno je puno vježbe. Ako ste aktivna osoba koja uživa u dugim šetnjama, pasmina poput Jack Russell terijera može biti savršena za vas. Ako preferirate mirnije pasmine, razmislite o Bichon Friseu ili Cavalier King Charles Španijelu.

Dlaka i potrebe za njegom

Neki mali psi zahtijevaju redovito šišanje i četkanje, poput Maltezera ili Pomeranaca, dok druge pasmine kao što su Chihuahua imaju vrlo malo održavanja.

Karakter i temperament

Dok su neki mali psi vrlo druželjubivi i odlični s djecom, drugi mogu biti zaštitnički nastrojeni ili nervozni. Važno je istražiti temperament pasmine prije nego što donesete odluku.

Potrebe za treningom

Bez obzira na veličinu, svaki pas treba temeljni trening. Međutim, neke pasmine su sklonije tvrdoglavosti i mogu biti izazovnije za treniranje.

pexels steshka willems 1390361

Zdravstvena njega malih pasa

Mali psi imaju jedinstvene zdravstvene potrebe koje vlasnici trebaju razumjeti kako bi osigurali najbolju moguću njegu.

Prehrambene potrebe

Kao i kod svih pasa, prehrana je ključna za zdravlje i dobrobit. Mali psi često imaju brži metabolizam u usporedbi s većim psima, što znači da mogu brže sagorijevati kalorije. Međutim, također su skloni debljanju ako se prekomjerno hrane. Kvalitetna hrana posebno formulirana za male pasmine može osigurati da dobivaju prave hranjive tvari bez nepotrebnog kalorijskog unosa.

Zubi i oralna higijena

Zbog veličine njihovih usta, mali psi su skloniji problemima s zubima. Redovito četkanje zuba i godišnji pregledi kod veterinara su ključni za održavanje oralnog zdravlja.

Osjetljivost na lijekove

Mali psi mogu biti osjetljiviji na određene lijekove i tretmane u usporedbi s većim psima. Uvijek se savjetujte s veterinarom o doziranju i mogućim nuspojavama.

Prevencija ozljeda

Mali psi su ranjiviji na ozljede, osobito kada skoče s visokih mjesta ili kada se igraju s većim psima. Vlasnici bi trebali biti svjesni tih rizika i poduzeti mjere predostrožnosti.

Očuvanje zdravlja srca

Neki mali psi, poput Chihuahua i Cavalier King Charles Španijela, imaju genetsku predispoziciju za određene kardiološke probleme. Redoviti kardiološki pregledi i pravovremeno liječenje mogu pomoći u očuvanju zdravlja srca.

pexels denniz futalan 17099645

Problemi s disanjem kod malih pasa

Mnoge male pasmine, posebno one s kraćim njuškama poput mopsa i bostonskog terijera, skloni su respiratornim problemima zbog anatomije njihove njuške. Ove pasmine često pokazuju znakove kao što su hrkanje, teško disanje ili čak privremeni gubitak daha. Dok je u nekim slučajevima to normalno ponašanje za pasminu, u ekstremnim slučajevima može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, poput kolapsa dušnika.

Kako se nositi s ovim problemima

Ako primijetite da vaš pas često teško diše, posebno nakon vježbanja ili tijekom vrućih dana, važno je konzultirati se s veterinarom. Moguće je da će vašem psu trebati operacija kako bi se olakšalo disanje. Također, važno je paziti da se takve pasmine ne prekomjerno naprežu tijekom vježbanja, posebno u vrućem vremenu.

Posebna njega za dlaku malih pasa

Iako neki mali psi imaju kratku dlaku koja zahtijeva minimalno održavanje, drugi, poput maltezera ili shih tzu, imaju dugu i gustu dlaku koja zahtijeva redovitu njegu. Bez redovitog četkanja, dlaka ovih pasa može se zaplesti i formirati čvorove koji mogu uzrokovati nelagodu ili čak bol.

Savjeti za njegu dlake

 1. Redovito četkanje: Najmanje 2-3 puta tjedno četkajte svog psa kako biste spriječili nastanak čvorova.
 2. Korištenje pravilne opreme: Investirajte u kvalitetnu četku i češalj prilagođen vrsti dlake vašeg psa.
 3. Redoviti posjeti frizeru: Ovisno o pasmini, vašem psu može biti potrebna profesionalna frizura svakih nekoliko mjeseci.

Zaključak

Mali psi su često izbor mnogih zbog svoje veličine, ali važno je shvatiti da s njima dolazi i niz odgovornosti. Bilo da se radi o zdravstvenoj njezi, treningu ili svakodnevnim potrebama, važno je biti informiran i pripremljen kako bi vaš mali pas imao sretan i zdrav život.

pexels caio 69371

FAQ

 1. Koliko često trebam hraniti svog malog psa?
  Odgovor: Ovisno o pasmini i dobi, mali psi obično zahtijevaju hranjenje 2-3 puta dnevno.
 2. Da li su mali psi prikladni za obitelji s malom djecom?
  Odgovor: Mnogi mali psi mogu biti odlični za obitelji, ali važno je podučiti djecu kako pravilno postupati s njima kako bi se izbjegle ozljede.
 3. Koliko vježbe treba mali pas?
  Odgovor: Iako su mali, mnogi mali psi imaju puno energije i zahtijevaju redovitu igru i vježbu.
 4. Kako trenirati malog psa?
  Odgovor: Poput svih pasa, i mali psi najbolje reagiraju na pozitivno potkrepljenje i konzistentnost u treningu.
 5. Da li su mali psi skloni zdravstvenim problemima?
  Odgovor: Dok su neki mali psi skloni određenim zdravstvenim problemima, pravilna njega i redoviti veterinarski pregledi mogu pomoći u prevenciji.
 1. Koji su najpopularniji mali psi?
  Odgovor: Neki od najpopularnijih malih pasa uključuju Chihuahua, Yorkshire terijer, Pomeranac, Shih Tzu i Dachshund.
 2. Da li mali psi žive duže od većih pasa?
  Odgovor: Općenito, mali psi imaju duži životni vijek od većih pasa, ali to također ovisi o genetici, njezi i načinu života.
 3. Kako mali psi reagiraju na hladnoću?
  Odgovor: Mnogi mali psi osjetljivi su na hladnoću zbog svoje male mase i tanje dlake. Preporučuje se nošenje kaputa ili džempera za njih tijekom hladnijih mjeseci.
 4. Koje bolesti su česte kod malih pasa?
  Odgovor: Neki zdravstveni problemi koji su česti kod malih pasa uključuju dentalne probleme, luxating patella (iskakanje čašice), i problemi s disanjem kod pasmina s kraćim nosom.
 5. Koliko često trebam kupati svog malog psa?
  Odgovor: Učestalost kupanja ovisi o pasmini i aktivnostima psa, ali općenito, većina malih pasa treba kupanje svakih nekoliko tjedana.
 1. Koliko često trebam voditi malog psa veterinaru?
  Odgovor: Preporučuje se godišnji pregled za odrasle pse, dok štenci mogu zahtijevati češće posjete zbog cijepljenja i provjere rasta.
 2. Kako mogu spriječiti dentalne probleme kod svog malog psa?
  Odgovor: Redovito četkanje zuba, zdrava prehrana i žvakaće igračke mogu pomoći u očuvanju zdravlja zuba i desni.
 3. Da li mali psi trebaju posebne dodatke prehrani?
  Odgovor: Neki mali psi mogu imati koristi od dodataka prehrani, ali uvijek se savjetujte s veterinarom prije davanja bilo kakvih dodataka svom psu.
 4. Kako prepoznati znakove bolesti kod malih pasa?
  Odgovor: Promjene u ponašanju, apetitu, stolici ili disanju mogu ukazivati na zdravstveni problem. Ako primijetite bilo kakve promjene, obratite se svom veterinaru.
 5. Koje bolesti su najčešće kod malih pasa?
  Odgovor: Osim dentalnih problema, mali psi mogu biti skloni kardiološkim problemima, luxating patella i problemima s disanjem.
 1. Kako mogu prepoznati znakove stresa kod svog malog psa?
  Odgovor: Promjene u ponašanju, gubitak apetita, prekomjerno lizanje ili žvakanje određenih dijelova tijela mogu ukazivati na stres ili tjeskobu.
 2. Koja je najbolja hrana za male pse?
  Odgovor: Preporučuje se visokokvalitetna hrana formulirana posebno za male pasmine, no uvijek se savjetujte s veterinarom o najboljoj opciji za vašeg psa.
 3. Mogu li mali psi živjeti u stanovima?
  Odgovor: Da, mnoge male pasmine su izvrsni stanovnici stana, ali i dalje trebaju redovitu tjelesnu aktivnost i mentalnu stimulaciju.