Skip to content

Labrador retriver – Karakteristike, Povijest i Njega

 • by

Labrador retriver, često jednostavno nazivan “labrador”, je pasmina koja je osvojila srca mnogih širom svijeta. Njihova izvanredna inteligencija, prijateljski temperament i izuzetna prilagodljivost čine ih ne samo omiljenim radnim psima već i vjernim članovima mnogih obitelji. U nastavku ćemo dublje istražiti povijest ove pasmine, njen karakter i potrebnu njegu kako bismo vam pružili sveobuhvatan uvid u svijet labradora retrivera.

Povijest i Podrijetlo

Povijest labradora retrivera ima svoje korijene u 19. stoljeću, u regiji Newfoundlander na sjeveroistoku Kanade. Ti su prvobitno bili razvijeni kao ribarski pomoćnici koji su pomagali u vuči mreža i donošenju ulova iz vode. Njihova sposobnost plivanja i izdržljivosti ubrzo su privukli pažnju engleskih uzgajivača pasa, koji su prepoznali njihov potencijal za lov i rad.

Razmnožavanjem s drugim pasminama, poput španijela, settersa i drugih retrivera, postignut je idealan spoj osobina. Labrador retriveri su postali iznimno popularni kao lovni psi, posebno kao retrieveri koji su donosili ulovljenu pernatu divljač. Njihova poslušnost, inteligencija i entuzijazam za rad učinili su ih nezamjenjivima u svijetu lovstva.

Karakteristike Pasmine

Ovi psi se ističu svojom srednje velikom i mišićavom građom tijela. Imaju karakteristično glatku, dvostruku dlaku koja je vodootporna i pruža im dodatnu zaštitu od hladnoće. Labradori dolaze u tri osnovne boje: crna, žuta i čokoladna. Njihova izražajna lica, obično sa zaigranim izrazom, doprinose njihovom neodoljivom šarmu.

Temperament labradora je nježan, prijateljski i izuzetno poslušan. Ovi psi su poznati po svojoj ljubavi prema ljudima, pa su odlični obiteljski psi. Njihova inteligencija i želja za udovoljavanjem čine ih izvrsnim kandidatima za različite vrste treninga, uključujući osnovnu poslušnost, agilnost i terapijski rad.

dog photography 1551702 1280

Njega i Briga

Njega dlake labradora nije previše zahtjevna, ali redovito četkanje pomaže u održavanju zdrave dlake i kože te smanjuje gubitak dlake u domu. Kako su skloni pretilosti, važno je pridržavati se preporučene prehrane i pružiti im dovoljno tjelesne aktivnosti kako bi ostali vitki i zdravi.

S obzirom na njihovu energiju, labradori trebaju redovito vježbanje. To može uključivati šetnje, trčanje, igranje lopticom i plivanje. Društvo drugih pasa i ljudi također je važno za njihovu socijalizaciju i smanjenje potencijalnih problema u ponašanju.

Zdravstveni aspekti

Kao i kod svih pasmina, labradori imaju svoje specifične zdravstvene potrebe i mogućnosti. Skloni su displaziji kukova i lakta, zbog čega je važno kontrolirati njihovu težinu i osigurati redovite veterinarske preglede. Također, moguće su genetske predispozicije za određene bolesti, stoga je važno odgovorno birati uzgajivača koji se brine o genetskom zdravlju pasa.

Treniranje i Socijalizacija

Labradori su pametni i željni učenja, što ih čini vrlo prilagodljivima treningu. Osnovne naredbe poput “sjedi”, “lezi” i “dođi” mogu se naučiti relativno brzo uz pozitivno pojačanje. Važno je započeti s treniranjem u ranoj dobi i koristiti nagrade kako bi se potaknulo njihovo pozitivno ponašanje.

Socijalizacija je ključna za razvoj stabilne osobnosti kod labradora. Izlaganje različitim ljudima, životinjama i okruženjima pomaže im da postanu samouvjereni i dobro prilagođeni psi.

dog 4676991 1280

Tko bi trebao razmisliti o posjedovanju ove pasmine

Labradori su izvrsni za obitelji, pojedince koji žive aktivnim načinom života te one koji traže vjernog i energičnog partnera za razne aktivnosti. Njihova ljubav prema vodi i sklonost radu čine ih odličnim izborom za ljude koji uživaju provoditi vrijeme vani.

Prednosti i izazovi posjedovanja ove pasmine

Prednosti posjedovanja labradora uključuju njihovu odanost, privrženost i spremnost na suradnju. Oni su izvrsni pratitelji i mogu biti nezamjenjivi članovi obitelji. Izazovi se mogu pojaviti u smislu njihove energije i potrebe za redovitom tjelesnom aktivnošću.

Kako se pripremiti za dovođenje psa te pasmine u dom

Prije nego što donesete labradora retrivera u svoj dom, trebate osigurati da imate odgovarajuće uvjete za njihovu njegu i zabavu. To uključuje pripremu hrane, vode, igračaka, kreveta i osiguranje sigurnog prostora za njihov boravak.

Zaključak

Labrador retriveri su nevjerojatni psi s bogatom poviješću i izvanrednim karakterom. Njihova raznolikost boja, nježan temperament i sposobnost za rad čine ih posebnim članovima svake obitelji. Ako ste spremni pružiti im ljubav, brigu i aktivni životni stil koji zaslužuju, labrador retriver može postati neizmjerno vrijedan suputnik u vašem životu.

hybrid 3687378 1280

FAQ: Najčešća pitanja vezana za pasminu

 1. Kako često trebam četkati dlaku labradora?
  • Preporučuje se četkanje dlake najmanje jednom tjedno kako biste održavali zdravu kožu i dlaku te smanjili gubitak dlake.
 2. Mogu li labradori živjeti u stanu?
  • Da, labradori se mogu prilagoditi životu u stanu, ali trebate im pružiti dovoljno tjelesne aktivnosti i mentalne stimulacije.
 3. Koja je preporučena za labradore?
  • Prehrana labradora trebala bi biti uravnotežena i prilagođena njihovoj dobi, težini i aktivnostima. Preporučuje se konzultacija s veterinarom.
 4. Koliko često trebam vježbati labradora?
  • Labradori trebaju najmanje 1-2 sata tjelesne aktivnosti dnevno, uključujući šetnje, igru i mentalne izazove.
 5. Jesu li labradori dobri s djecom?
  • Da, labradori su poznati po svom strpljivom temperamentu i obično su odlični s djecom, ali uvijek je važno nadzirati interakciju između djece i pasa.