Kako upoznati psa s bebom?

Kako upoznati bebu sa psom

Kako upoznati psa s bebom, to je pitanje svih budućih roditelja. Mnoge osobe plaše se reakcije psa kao i djeteta nakon prvog susreta. Postoji nekoliko pravila kojih se morate pridržavati i pripremiti za taj trenutak. Svakako Vam ne savjetujemo da žurite sa prvim kontaktom.

Priprema vašeg psa za novorođenče

Dok sanjate o slatkim maženjima beba i konačno vidite njihovo lice osobno, vaš će pas biti preplavljen svojim dvjema najdominantnijim osjetilima: mirisom i zvukom. Nova beba uvodi nove zvukove, mirise i promjene u kućnu rutinu, što može uzrokovati stres za pse

Odvojivši vrijeme za pripremu kućnih ljubimaca za bilo kakvu promjenu kod kuće, možete pomoći minimizirati probleme u ponašanju i promovirati zdrav, siguran odnos između kućnih ljubimaca i novorođenčeta. Počnite s pripremama dobro unaprijed kako ne biste žurili i Imajte dovoljno vremena za rješavanje bilo kakvih izazova koji se mogu pojaviti. Jer nakon što vaša beba stigne, vjerojatno nećete imati puno vremena za rješavanje nepredviđenih problema.

Naviknite svog psa na bebe i djecu.

Mjesecima prije termina poroda, vrijeme je da počnete postavljati termine za igru ​​za bebe i malu djecu kako bi se vaš pas naviknuo na boravak s malim ljudima. Kao što Lugones preporučuje, ako imate prijatelje ili obitelj s bebama ili malom djecom, pozovite ih da vide kako vaš pas reagira na djecu i komunicira s djecom u okruženju pod nadzorom.

“Vaš pas uvijek treba biti na uzici i na sigurnoj udaljenosti od djece dok ne budete sigurni da mogu sigurno komunicirati. Nikada ne ostavljajte kućne ljubimce i bebe zajedno bez nadzora”, nastavlja ona. “Ako ustanovite da vaš pas djeluje jako pod stresom, uplašeno, nervozno ili da bi mogao pristupiti djetetu na nesiguran način, trebali biste se posavjetovati s veterinarskim bihevioristom kako biste riješili te zabrinutosti.”

Popravite obuku svog psa.

Ako je prošlo neko vrijeme otkako je vaš pas prošao osnovnu obuku (ili hm, ako nikad nije prošao), vrijedi se pozabaviti njegovim obrazovanjem. Trebali biste osigurati da razumiju znakove kao što su sjedi , dolje , ostani , ostavi, ispusti , idi u krevet/mjesto i tako dalje, preporučuje Jenna Olsen, DVM, veterinarska savjetnica za Pawp . Također, trebali biste vježbati kratka vremena razdvajanja — bilo iza vrata za bebu ili u sanduku— budući da više neće imati vašu nepodijeljenu pažnju. Olsen kaže da nakon što vaš pas dosljedno odgovara na njihove znakove, povećajte ga!”. “Pokušajte ih vježbati dok sjedite na stolici ili hodate uokolo dok držite nešto u naručju!”

Naviknite svog psa na dječje zvukove i mirise.

Kako Lugones objašnjava, psi imaju nevjerojatan njuh, pa im može biti od velike koristi dati im se ‘ušuljati’ kako će mirisati njihov novi brat ili sestra. “Počnite koristiti dječje šampone, regeneratore, sapune, pudere i deterdžent za pranje rublja na sebi i svojoj obitelji koje ćete koristiti na svojoj bebi”, kaže ona. “Vaš će se pas naviknuti na mirise, pa će kada dođe vaša beba već imati miris koji je poznat vašem psu, što će biti jedna stvar manje na koju se moraju naviknuti.”

Predstavljamo vašeg psa i bebu jedno drugom

Sada kada ste najnoviji član obitelji, čestitamo! I dobrodošli u ljudsko roditeljstvo. Vaš pas vam je održao brzi tečaj brige za još jedno živo biće, a sada je vrijeme da ga upoznate s njihovim novim najboljim prijateljem. Evo kako to učiniti sigurno:

Pustite psa da prvo pomiriše dječji predmet.

Dan prije ili ujutro vašeg dolaska neka netko drugi posjeti vaš dom s nekim odjevnim predmetom vaše bebe. To može biti tata, baka ili čak prijatelj od povjerenja. Dopustite im da pozdrave vašeg psa, a zatim im pustite da pomirišu deku, kombinezon ili šešir. Tijekom tog vremena trebali bi biti znatiželjni, ali ne i agresivni, kaže Olsen.

Pozdravite svog psa kao i inače.

Nakon poroda ili gledanja vašeg partnera kako porađa, vjerojatno ćete biti preplavljeni, iscrpljeni i uzbuđeni što ćete se vratiti kući. Bez obzira koliko ste umorni, važno je pozdraviti svog psa s istom ljubavlju i privrženošću na koju su navikli, kaže Lugones. Neka netko drugi drži bebu i sagnite se da pomazite svoje štene i razgovarajte s njim kao da se ništa nije promijenilo.

Držite psa na uzici i polako.

Kada se vaše štene smiri od vašeg povratka kući, povežite ga i stavite šest stopa od bebe. Zatim biste trebali sjesti i dopustiti svom štenetu da vidi bebu. “Ako reagiraju sa znatiželjom i bez straha ili agresije, nagradite ih s puno pohvala. Ako su im prije bile dobro s drugim bebama, možete polako pustiti svog psa da se približi, ali budite oprezni”, kaže Lugones.

Nakon što vaš pas i beba budu imali priliku “upoznati” se malo bolje, uz dosljednost, strpljenje i nadzor, začas će postati prijatelji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.