Kako naučiti psa na povodac

pas na povodcu

Štene je stiglo u vaš dom, dali ste mu ime, vakcinisali ga i revakcinisali, učite ga da piški i kaki na jednom mestu, te je došlo vreme da krene u šetnju. A kako biste u šetnji uživali i vi i vaš pas, veoma je važno je da ga naviknete na povodac. Navikavanje na povodac i učenje psa da ne vuče u šetnji su osnovne stvari koje pas treba da savlada da biste mogli da kažete i da se pohvalite da je vas pas lepo vaspitan. Ipak, trebalo bi da znate da je to veoma mukotrpan posao.

Kao što to inače biva, sve je lakše uraditi i naučiti dok ste mladi, a isto važi i za pse. Pas će mnogo lakše naučiti da nosi ogrlicu ili hoda na povocu dok je štene, međutim, čak i stariji psi mogu ovo veoma uspešno da savladaju.

Za pravilno učenje važno je da:

Ne kažnjavate psa

Pored toga što je nehumano i stvara konflikt sa psom, ne donosi ni očekivane rezultate jer pas tek treba da nauči šta želite od njega. Znači, ne vucite ga i ne tucite, to psa boli, a i stvoriti ćete kontra efekat.

Uvek nagradite psa za sve što dobro uradi

Za trening spremite nagrade u obliku granula ili slatkiša, koji ćete kupiti u prodavnicama za kućne ljubimce. Kada počnete kada ide na povodcu i ako vas vuče ili da vam se mota oko nogu, nagradite ga i pohvalite, recite mu kako je dobra kuca.

Sve radite u kratkim vremenskim razmacima

Trenirajte sa psom 5 minuta, pa se onda igrajte sa njim ili ga pustite da se odmori. Za psa je veliki mentalni napor učenje novih zadataka. Kako napredujete sa treningom, tako možete postepeno povećavati i njegovo trajanje.

Postepeno uvodite ometajuće faktore

Kada psa učite nečemu novom, uvek to radite u okruženju koje je njemu poznato i gde nema mnogo faktora koji će mu ometati pažnju. Sa učenjem krenite u stanu ili dvorištu ako živite u kući, a zatim ispred vaše zgrade, pa kasnije uz prisustvo drugih ljudi (postepeno uvodite nove i ometajuće faktore).

Šetnja na povodcu

Kada psa prvi put upoznajete sa ogrlicom, bitno je da ogrlicu poveže sa pozitivnim nadražajem. Pokažite psu ogrlicu i odmah ga nagradite ukusnim keksićem. Zatim mu dajte da onjuši ogrlicu i opet ga nagradite. Ponovite to još nekoliko puta dok pas ne asocira ogrlicu sa nagradom.

Sledeća faza jeste da psu na kratko stavite ogrlicu oko vrata, odmah ga nagradite i zatim skinete ogrlicu. Ponovite ovo više puta tokom dana, ali tako da pas uvek dobije nagradu samo kada mu je ogrlica oko vrata. Psi su pametne životinje i brzo će naučiti da nagrada sledi kada ogrlica stoji oko vrata.

Kada savlada početne korake, možete polako produžavati vreme držanja ogrlice dok u jednom trenutku ne počne potpuno da je ignoriše. Za početak nemojte ostavljati ogrlicu dok vi niste prisutni kako se pas ne bi povredio u pokušajima da je skine. Kada se pas navikne na ogrlicu, ponovite isto to, samo sa zakačenim povocem. Kada ignoriše povodac, vi ga nagradite.

Uostalom budite maštoviti, nekada će pas veoma brzo shvatiti šta od njega tražite, a nekada će za to biti potrebno dosta vašeg strpljenja.

Šetnja na povocu

Kada je pas naučio da ne ignoriše ogrlicu, a već ste ga delimično navikli na povodac, uzmite povodac u ruke i ponovo se naoružajte ukusnim nagradama. Sa povocem u rukama krenite u suprotnom smeru od onog u kom je krenuo pas, pazeći da ga ne cimate mnogo. Kada krene za vama, brzo ga nagradite. Ponavljajte to dok pas ne nauči da će dobiti nagradu kada vas bude pratio.

Ignorišite griženje ili igranje sa povocem, a nagradite psa kada dobro hoda. Kada primetite da pas lepo hoda na povocu u stanu ili dvorištu, krenite polako da ga dovodite u nove situacije i da uvodite druge ometajuće faktore. Na primer, možete ponoviti vežbu ispred vaše zgrade, zatim nedaleko od grupe ljudi, pa kasnije nedaleko od drugih pasa…

Leave a Reply

Your email address will not be published.