Je li moj pas bolestan? Znakovi bolesti kod pasa

pas bolestan

Ponaša li se vaš pas smiješno? Manje se kreće? Spavate više? Možda je vrijeme da razgovarate sa svojim veterinarom. Čitajte dalje kako biste saznali o znakovima bolesti kod pasa.

Je li moj pas bolestan?

To je pitanje na koje nam naši psi (nažalost) ne mogu odgovoriti. A budući da su dobri u skrivanju onoga što ih muči u ranoj fazi bolesti ili bolesti, može biti teško reći jesu li dobro. Ali vi poznajete svog krznenog prijatelja kao nitko drugi i možete osjetiti ako stvari nisu u redu. Na primjer, je li vaš pas prestao jesti? Počeli ste više spavati? Ponaša li se vaš prijatelj čudno? U ovom vodiču govorit ćemo o tome koje znakove bolesti kod pasa treba tražiti, simptome i potencijalne uzroke te što učiniti za prevenciju i liječenje bolesti.

Kako znati je li vaš pas bolestan?

Ako se pitate “Je li moj pas bolestan?”, prvo što trebate učiniti je provjeriti ponaša li se vaše štene kao i inače. Poput nas ljudi, psi se obično ponašaju drugačije ako nešto nije u redu s njima. Mogu postati manje zainteresirani za hranu, neće biti uzbuđeni zbog vremena za igru ili općenito manje aktivni. Možda ćete vidjeti i promjene u njihovim obrascima spavanja.

Dakle, ako vam se nešto čini neuobičajenim, možda je vrijeme da razgovarate s veterinarom.

Ali kako pratiti promjene ponašanja? Samo promatranje vašeg psa može vam reći puno,da li se vaš pas manje kreće, više drijema ili spava manje nego inače.

Simptomi i znakovi bolesti kod pasa

Pseća bolest može poprimiti sve oblike, od bezopasnih (kao kada pas jede travu ) do ozbiljnih (poput bjesnoće ili raka). Simptomi ovise o vrsti i uzroku bolesti. Sljedeći popis znakova bolesti kod pasa objašnjava najčešće signale upozorenja da imate bolesnog psa i da im je možda potrebna veterinarska skrb.

Letargija, pospanost, slabo kretanje

Obratite pažnju na to koliko se vaš pas inače kreće i spava. Ako primijetite da se iznenada vaš pas ne kreće puno ili je više “lijeniji” nego inače, to bi mogao biti znak da imate bolesnog psa. Psi koji boluju obično će biti manje aktivni od zdravih pasa. Letargičan pas mogao bi imati posla s jednim od sljedećih:

 • Virusna infekcija
 • Parazit
 • Zarazna bolest
 • Bakterijska bolest
 • Anemija
 • Ozljeda
 • Trovanje ili nuspojave lijekova

Razgovarajte sa svojim veterinarom ako primijetite da je vaš pas u posljednje vrijeme manje aktivan.

Pas ne spava dobro

Mnogi bolesni psi spavaju više nego inače, ali imaju lošiju kvalitetu sna . Bol i nelagoda mogu stati na put dobrom spavanju, što je ključno za zdrave, sretne pse. 

Pas spava cijeli dan

Normalno je da psi spavaju pola vremena . Zapravo, neki spavaju i dulje! U pravilu, štenci, veliki psi i stari psi obično trebaju više sna, dok manje pasmine pasa i radni psi obično spavaju manje. Osim spavanja, uobičajeno je da psi provode još 30% budnog vremena u “lupanju” . Uglavnom, hlađenje i ne radi ništa (#DreamLife).

Međutim, veterinari kažu da neobične promjene u obrascima spavanja vašeg psa mogu biti razlog za zabrinutost 1 . Ako primijetite da vaš pas odjednom više spava tijekom dana, možda je bolestan. Sljedeći su mogući razlozi zašto:

 • Dijabetes
 • Bolest bubrega
 • hipotireoza
 • Problemi sa srcem
 • Artritis

Razgovarajte sa svojim veterinarom ako primijetite da vaš pas spava više nego inače i pratite obrasce spavanja vašeg psa.

Povraćanje psa

Ako primijetite da vaš pas povraća , to je jasan znak da je vaš pas bolestan ili barem ima uznemiren želudac. Povraćanje i proljev često su najčešći prvi znakovi bolesti. Ako vaš pas jednom povrati, ali se inače ponaša normalno, problem možda nije tako ozbiljan. Međutim, povraćanje može biti i znak ozbiljnije bolesti . Pripazite na svog psa i nazovite svog veterinara ako povraća nekoliko puta unutar jednog dana, povraća krv ili ako je prisutan bilo koji od dolje navedenih simptoma.

Povraćanje kod pasa može biti uzrokovano:

 • Zarazne bolesti
 • Alergije na hranu i osjetljivost
 • Jesti nešto otrovno
 • Bolest crijeva
 • Metaboličke bolesti
 • Rak
 • Paraziti
 • Opstrukcija crijeva
 • Nadutost trbuha
 • Parvovirus
 • Zatajenje bubrega ili jetre
 • Addisonova bolest
 • Pankreatitis 2

Proljev

Proljev je još jedan čest simptom bolesti kod pasa, a odnosi se na curenje, učestalo i tekuće izmetanje. Normalan zdrav pseći izmet je čvrst, smeđi i u obliku balvana. Ako primijetite da je stolica vašeg psa neobično mokra ili tekuća, vaš pas vjerojatno ima proljev.

Proljev kod pasa može imati mnogo različitih uzroka, uključujući netoleranciju na hranu, stres, pokvarenu hranu, trovanje, alergije, infekcije, parazite, prejedanje, bolesti i lijekove.

Gubitak apetita

Većina pasa raduje se vremenu za obrok i voli da im se hrane svoje omiljene poslastice. Ili će pojesti sve što dohvate šape. Dakle, ako iznenada primijetite da vaš pas ne jede ili da s vremenom postupno gubi interes za hranu, to je snažan pokazatelj da je vaš pas možda bolestan.

Napomena: Normalno je da psi jedu manje po toplom vremenu kada mogu biti manje aktivni zbog visokih temperatura. Također, stariji psi ne trebaju toliko kalorija kao odrasli psi.

Ako vaš pas ne završava svoje dnevne obroke kao obično, možda je vrijeme da zatražite veterinarsku podršku.

Čime hraniti bolesnog psa bez apetita

Ako je vaš pas bolestan i ima slab apetit, najbolje ga je hraniti bljutavom, lako probavljivom hranom . Evo nekoliko ideja:

 • Piletina i riža: Pripremite ovaj jednostavan obrok za svog psa kako biste mu olakšali želučane tegobe. Koristite pileća prsa bez kostiju i kože i bijelu rižu. Nemojte dodavati ulje, maslac ili začine jer to može pogoršati želučane tegobe. Neka bude jednostavno kuhanjem piletine i riže (zasebno) i hranjenjem psu običnim, u komadima veličine zalogaja. Prije posluživanja provjerite je li piletina kuhana. Obična isjeckana piletina još je jedna dobra opcija za bolesne pse i može se čuvati u hladnjaku do 4 dana ili zamrznuti do 6 mjeseci.
 • Juha od kostiju: Hranjiva i ukusna, juha od kostiju izvrstan je način da motivirate svog bolesnog psa da jede kada se ne osjeća dobro. Napravite ga sami kuhanjem kosti goveđe srži, pilećih ili purećih nogu u loncu s nekoliko centimetara vode na laganoj vatri do 24 sata. Izvadite kosti i stavite u hladnjak na nekoliko sati, dok se potpuno ne ohladi. Zatim skinite stvrdnuti sloj masti na vrhu. Kada budete spremni da njome nahranite svog psa, zagrijte se samo dok ponovno ne postane tekući. To je također savršen način za dodavanje vlage suhoj hrani za pse.
 • Bundeva: Još jedna sjajna hrana za bolesne pse, ovaj junak Halloween ima visok sadržaj vlakana i podržava probavni sustav vašeg psa. Hranite ga oguljenim, kuhanim i bez soli ili začina. Konzervirana bundeva je također sigurna za pse, sve dok je čista bundeva bez dodanih sastojaka. Bundeva može vašem psu dati mnogo potrebnih hranjivih tvari, kao i pomoć ako je začepljen i ne može kakati.

Promjene u mokrenju

Ako vaš pas počne piškiti češće ili rjeđe nego inače , ili se čini da ima poteškoća s kretanjem, to može biti razlog za zabrinutost. Može signalizirati razne bolesti, od infekcija mokraćnog sustava do bolesti jetre ili bubrega. Razgovarajte sa svojim veterinarom što je prije moguće o problemima s mokrenjem, osobito ako primijetite krv u mokraći vašeg psa .

Pijenje previše ili premalo vode

Drugi znak bolesti kod pasa je promjena razine žeđi ili navika pijenja. Pas koji ne želi piti vodu ili pije previše vode mogao bi se loše osjećati i imati groznicu ili probleme s bubrezima.

Gubitak ili debljanje

Neobjašnjivo debljanje ili gubitak težine još je jedan znak bolesti kod pasa. Možete koristiti ovu ocjenu stanja tijela za pse da vidite je li težina vašeg psećeg prijatelja unutar zdravog raspona. Ako vaš pas počne izgledati mršavije nego inače, ili ako se nedavno udebljao nekoliko kilograma, razgovarajte sa svojim veterinarom kako biste pronašli temeljni uzrok.

Poteškoće s hodanjem

Psi koji imaju problema sa zglobovima, displaziju kuka, artritis, slomljenu kost, infekcije ili neku drugu bolest mogu imati poteškoća s hodanjem ili ustajanjem . Ako se vaš ljubimac čini malo hromim ili ukočenim, dajte mu dan da se odmori i provjeri hoće li se vratiti u normalu. Ako problemi potraju ili primijetite druge simptome, posjetite svog veterinara.

Promjene u ponašanju

Iznenadne promjene u ponašanju vašeg psa – kao što su agresija, grizenje ili dodatna zaštita dijelova tijela – također su razlog za zabrinutost. Na primjer, grizenje i agresija mogu biti simptomi bjesnoće kod pasa . Ili rana od travnatog ostenja može uzrokovati da se vaš pas iznenada ponaša drugačije zbog boli gdje je ušao. U svakom slučaju, ako se vaš pas iznenada ne ponaša kao on sam, razgovarajte sa svojim veterinarom.

Teškoće u disanju

Psi koji imaju otežano disanje mogu također osjetiti kašalj, piskanje, grčeve ili otežano disanje . Ovi simptomi nisu normalni za pse i mogu biti znak:

 • Pasja gripa (pseća gripa)
 • Zastoj srca
 • Infektivna respiratorna bolest pasa
 • Dirofilarioza

⚠️ Posjetite svog veterinara odmah ako vaš pas ima bilo kakvih respiratornih problema ili se čini da muči do zraka.

Kihanje ili curenje iz nosa

Slično, kihanje, curenje iz nosa ili suzne oči također ukazuju na bolest kod pasa . Psi se mogu prehladiti baš kao i mi (čak i Covid-19 ), stoga pripazite na simptome nalik prehladi kod svojih krznenih prijatelja.

Blijede ili bezbojne desni

Zdrave gume za pse trebale bi biti žute gume ružičaste ili slične boje. Upoznajte se s bojom desni vašeg psa kada su zdravi kako biste mogli uočiti kada nešto nije u redu. Blijede desni su jedan od glavnih znakova bolesti kod pasa i mogu ukazivati ​​na mnoge bolesti kao što su dehidracija, nadutost ili čak rak. Ljubičasta, žuta, plava ili svijetlocrvena promjena boje psećeg desni također znači da se vaš pas vjerojatno ne osjeća dobro i da biste trebali razgovarati s veterinarom.

Groznica

Bolesni psi također mogu dobiti temperaturu. Pomoću digitalnog termometra provjerite temperaturu vašeg psa. Normalna temperatura za tijelo psa je između 101 i 102,5ºF 3 . Groznica kod pasa može biti uzrokovana:

 • Trovanje
 • Bakterijska, virusna ili gljivična infekcija
 • Upala uha
 • Inficirani ugriz ili rana
 • Infekcije zuba ili usta
 • Infekcija mokraćnih puteva
 • Poremećaji imunološkog sustava
 • Rak

Ako temperatura vašeg psa prijeđe 103°F, pokušajte ga ohladiti pomoću ventilatora ili nanošenjem ručnika ili krpe natopljene hladnom vodom. Nastavite pratiti njihovu temperaturu.

Ako im temperatura poraste ili prijeđe 106°F, odvedite psa u hitnu veterinarsku kliniku ili bolnicu za životinje.

Nikada nemojte davati svom psu ljudske lijekove – oni mogu biti otrovni za njih.

Svrab, grizenje ili gubitak kose

Drugi znak bolesti kod pasa je svrbež, grizenje ili grizenje određenog dijela njihova tijela. Psi koji pretjerano svrbe ili grizu mogu imati buhe, infekcije ili pseće alergije .

Trebali biste posjetiti svog veterinara zbog svrbeža kod pasa, posebno ako ga prati gubitak dlake, crvenilo, oteklina, iscjedak ili nenormalan miris .

Najčešće bolesti pasa: simptomi i liječenje

Kao što vidite, postoji mnogo mogućih načina na koji se naši psi, poput nas, mogu razboljeti. Psi mogu patiti od širokog spektra bolesti, a bolest se može prenijeti kontaktom s drugim bolesnim životinjama ili divljim životinjama. Srećom, mnoge uobičajene bolesti pasa mogu se spriječiti cijepljenjem.

Ispod je grafikon nekih od najčešćih bolesti pasa, neke od njihovih simptoma i mogućih tretmana. Ako je vaš pas bolestan, razgovarajte sa svojim veterinarom kako biste dobili odgovarajući pregled i dijagnozu.

SimptomiLiječenje
Infekcije uhaGrebanje ili šapanje po ušima, tresenje glavom, crvenilo, kraste, kora ili gubitak kose oko uha, problemi s ravnotežom, bol, gubitak sluha.Očistite i osušite uho; antibiotici ili antifungalni lijekovi ovisno o vrsti infekcije
muka *Iscjedak nalik gnoju iz očiju, groznica, gubitak apetita, curenje iz nosa, letargija, povraćanje, proljev, upala pluća, napadaji, otvrdnuli jastučići šapa.Liječenje pojedinačnih simptoma
bjesnoća *Napadi, agresija, paraliza, nedostatak koordinacijeNema dostupnog liječenja; često fatalne
RakKvržice, miris, iscjedak, oteklina, rane, gubitak težine, letargija, bol, promjene apetitaKemoterapija, kirurgija, zračenje i/ili prirodna terapija
DijabetesPojačana žeđ i mokrenje, promjene apetita, gubitak težine, letargija, povraćanjeOralni lijekovi, injekcije inzulina, promjene prehrane, sterilizacija
srčani crv *Kašalj, otežano disanje, povraćanje, gubitak težine, umorInjekcioni lijek za ubijanje srčanih crva, antibiotici
Hepatitis*Iscjedak iz očiju i nosa, začepljenost, žeđ, gubitak apetita, groznica, žućkaste uši, desni i koža, crvene mrlje na koži, oteklina, napadiAntibiotici, protuupalni ili imunosupresivni lijekovi, intravenska tekućina, hospitalizacija
kinološki kašalj *Suhi kašalj, cepanje, groznica, sluz, curenje iz nosaLiječenje može uključivati ​​izolaciju, lijekove, ovlaživač zraka, dodatnu njegu kod kuće
parvovirus*Povraćanje, proljevIntravenske tekućine, lijekovi
RingwormCrvena, šugava, upaljena koža u kružnom uzorku, gubitak koseVrlo zarazna; mogući tretmani uključuju šampon/mast ili oralne lijekove, čišćenje zaraženih predmeta i područja
parainfluenca *Kašalj, kihanje, curenje iz nosa, groznica, nedostatak energije ili apetitaAntibiotici
lajmska bolest*Šepavost, otečeni limfni čvorovi, groznica, upala zglobova, umor, gubitak apetitaAntibiotici
Bordetella *Kašljanje, kihanjeAntibiotici
leptospiroza *Bolesti bubrega, jetre
Simptomi često ostaju neprimijećeni
Antibiotici
GiardiaProljev, povraćanje, gubitak težine,
ponekad bez simptoma
Antibiotici
Pretilost pasaVišak masnoće; poteškoće s osjećajem rebarnog koša, letargijaZdrava prehrana, kontrola porcija i tjelovježba
Toplinski udarPovišena temperatura, dahtanje, slinjenje, žeđ, slabost, blijede desni, povraćanjeHlađenje, hidratacija – može biti potrebno hitno liječenje

*Može se spriječiti cijepljenjem, dehelmintizacijom i/ili preventivnim lijekovima.

Za većinu bolesti pasa odmor je također važan dio liječenja . Razgovarajte sa svojim veterinarom kako biste odredili najbolji tretman za stanje vašeg psa.

Kako spriječiti bolest kod pasa

Osim pomnog praćenja stanja i ponašanja vašeg psa, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste spriječili bolest kod pasa:

 • Operite ruke: Zvuči osnovno, ali dobro pranje ruku ključno je za sprječavanje širenja bolesti među svim članovima vaše obitelji, uključujući vaše pse.
 • Redoviti veterinarski pregledi: Vodite svog psa veterinaru barem jednom godišnje na opći pregled.
 • Ako ste u nedoumici, otiđite veterinaru: odvedite psa veterinaru što je prije moguće ako primijetite neobične simptome ili znakove bolesti.
 • Cijepite (i budite u tijeku): Pobrinite se da vaš pas ima sva potrebna cijepljenja na temelju okoline i načina života.
 • Koristite prevenciju od buha, krpelja i parazita: dajte svom psu lijekove koje je preporučio veterinar kako biste ga zaštitili od štetnika i bolesti koje se prenose štetnicima.
 • Zaštitite svog psa od drugih životinja: čuvajte svog psa od drugih kućnih ljubimaca i divljih životinja koje bi mogle živjeti u vašem području, poput rakuna, tvorova, glodavaca i lisica. Druge životinje mogu prenijeti bolesti koje se mogu prenijeti na vašeg psa u slučaju ugriza.
 • Pratite svog psa: psi koji se izgube ili pobjegnu imaju veću vjerojatnost da će doživjeti bolest ili ozljedu, stoga pratite svog psa kamo god ide i pronađite ga ako je potrebno pomoću GPS uređaja za praćenje pasa .
 • Pazite što vaš pas jede: psi se često razbole od jedenja pokvarene hrane, kontaminirane vode ili drugih tvari koje su otrovne za pse . Ne dopustite da vaš pas jede ništa od čega bi mogao biti bolestan.
 • Čišćenje: Redovito čistite ili pospremajte okoliš vašeg psa, kao što su podovi, posteljina i igračke, kako biste ga zaštitili od štetnih predmeta (kao što su staklo, šiljate trave ili krhotine), bakterija ili parazita.
 • Temeljito kuhajte meso: Sirovo meso može prenijeti bolesti koje se prenose hranom, stoga provjerite je li meso koje vaš pas konzumira temeljito kuhano. 4

Kako liječiti bolesnog psa

Ovisno o simptomima i bolesti, postoji mnogo mogućih načina liječenja bolesnog psa . Samo certificirani veterinar može vam dati ispravnu dijagnozu stanja vašeg psa, stoga je bitno razgovarati sa svojim veterinarom kod prvih znakova bolesti . Nakon razgovora s vama i fizikalnog pregleda vašeg psa, vaš će vam veterinar moći dati više informacija o svim mogućim mogućnostima liječenja. Koji god put liječenja odabrali, to je osobni izbor koji ćete donijeti uz pomoć svog veterinara, uzimajući u obzir jedinstvenu situaciju vašeg psa.

Najučinkovitiji način liječenja bolesti kod pasa je prevencija.

Zapamtite, mnoge se pseće bolesti mogu spriječiti cjepivima i lijekovima , stoga je najbolje da svom psu date preporučene preventivne mjere dok je još mlad. Vaš veterinar može vam reći koja su cjepiva i lijekovi dobra ideja, na temelju toga gdje živite i načina života vašeg psa.

Osim toga, dobra higijena, zdrava prehrana i odgovarajuća hidratacija, zajednički boravak, držanje psa na oku u svakom trenutku , plus puno ljubavi i brige pomoći će vam da vaš pas još dugo bude siguran i zdrav.

Napomena: Informacije u ovom postu namijenjene su u obrazovne svrhe; ne liječnički savjet. Posavjetujte se sa svojim veterinarom za točnu dijagnozu i liječenje stanja vašeg psa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.