Prekomerna težina tj gojaznost kod pasa je svako povećanje telesne mase više od 15 odsto težine u odnosu na idealnu težinu. Gojaznost, odnosno debljina nije samo estetski problem. Gojaznost je hronična bolest koju vrlo retko tretiramo kao bolest. Prema nekim procenama čak 25 odsto pasa u razvijenim zemljama pati od gojaznosti.

Verovatno ste se zapitali da li je vaš pas gojazan ili ima normalnu telesnu težinu. Sadašnji načini ishrane i manje kretanja i šetnje često dovode do prekomerne telesne težine. Današnjim načinom života i ishrane, nisu samo ljudi gojazni, već je i sve više ljubimaca koji imaju prekomernu težinu.

Kada se smatra da je pas ugojen?

Pas je dojazan kada njegova idealna težina ide za deset odno više, a to se stručno naziva adipositas. Početak gojaznosti ili blaga gojaznost je kada pas prekorači 10 odsto od idealne težine, ako pređe 20 odsto to je već znatna ugojenost. Smatra se bolešću ako je preko 30 odsto od normalne telesne težine.

Treba napomenuti da se gojaznost ne javlja odmah, već nastaje postepeno. Ona ima dve faze: dinamičnu i statičnu. Dinamična faza je kada pas u početku dobija više energije sa hranom, nego što potroši i organizam deponuje taj uneti višak. Ovo prati statična faza, kada i uz smanjen unos energije telesna težina se ne menja. Fizička aktivnost kod gojaznog psa opasno opterećuje kardiovaskularni sistem.

Koja rasa je sklona gojenju?

Nisu sve rase sklone gojenju. Kod određenih rasa sklonost ka gojenju je veća u odnosu na druge. Ovome doprinose i genetske karakteristike rase ali i način ishrane. U osnovi bez obzira kakvog psa imate, ako dajete više hrane pas će vremenom tražiti još više. Pas sa dobrim apetitom uvek će dobiti više nego što je potrebno, jer vlasnik smatra da nikad nije dovoljno nahranio svog ljubimca. Ako primetite da je vaš pas sklon gojenju morate ga redovno meriti radi provere telesne težine. Gojenju su skloni labradori, bigl, škotski ovčar, jazavičari, španijeli, posebno koker španijel.

Da li je moj pas ugojen?

Da bi se utvrdilo stanje, prvo se pas mora izmeriti. Malog psa možete jednostavno izmeriti kod kuće ako se prvo izmerite vi, pa zatim se izmerite zajedno pas i vi. Odbijte od ukupne cifre vašu težinu i dobićete telesnu težinu vašeg ljubimca. Ukoliko je pas pretežak da bi ga dizali, zamolite veterinara da ga izmeri u ordinaciji za to predvođenoj vagi, ili odvedite psa na mesto gde imaju vagu veće površine.

Sledeći korak je utvrđivanje idealne težine psa. Ako imate rasnog psa, to nije problem jer je standardom rase propisana idealna težina. Treba uzeti u obzir uz to i pol, kao i veličinu i građu psa. Ako je vaš pas mešanac bez velike sličnosti sa nekom rasom postoji jedna stara metoda utvrđivanja uhranjenosti: opipajte debljinu masnog tkiva iznad rebara, tako da sa dlan pomerajte napred nazad na grudnom košu psa. Ako ne osećate uopšte sloj masnoće između rebara i kože, vaš pas je mršav ( ovo se retko događa! ). Ako se oseća malo masnog tkiva i rebra se lepo pipaju, telesna težina je idealna. Ako ispod dlana ne osećaju se rebra već samo mekano masno tkivo, pas treba da ide na dijetu, i to odmah. Ako gledate psa od gore, zdrav neugojen pas ima struk i nema ravna leđa.

Gojaznost može da bude i posledica bolesti. Ovi slučajevi su retki, ali poremećaj funkcije štitne žlezde ili nadbubrežne žlezde može izazvati gojaznost.

Šta uzrokuje gojaznost?

Prvenstveno nepravilna ishrana. Ili previše energije ili nepravilno izbalansiran obrok. Pored ovoga vrlo je bitno spomenuti preveliku količinu nagradnih zalogaja ili neke druge slatkiše. Treba uzeti u obzir i strane izvore hrane poput dobronamerne komšinice. Uz pravilnu ishranu nedovoljno kretanje isto izaziva gojaznost. Sterilizacija i kastracija indirektno može dovesti do gojaznosti, ali oni nisu primarni uzrok. U slučaju ovih intervencija obavezno obratiti pažnju na količinu hrane koja se daje psu. Stariji psi imaju manje energetske potrebe, ovo se objašnjava smanjenjem kretanja i promenom hormonskog statusa organizma.

Zašto je gojaznost opasna?

Gojaznost nije samo estetski problem. Ona dovodi do velikog broja bolesti kao što su: dijabetes, plućne srčane bolesti, bolesti jetre. Osim toga, gojaznost može stvarati velike probleme ukoliko pas mora na operaciju, jer osim što je metabolizam takve životinje lošiji od one zdrave i sama količina masnog tkiva može smetati hirurgu pri operaciji. Još jedna od bolesti koju uzrokuje gojaznost je osteoartritis, zbog velikog opterećenja koje trpe zglobovi i kosti.

Lečenje gojaznosti:

Gojaznost se vrlo lako leči, ukoliko vlasnik ima dovoljno čvrst karakter da ne popusti psu kad ga moli za hranu. Prva stvar je odrediti koliku težinu bi ljubimac trebao imati. Važno je znati koliko kilograma bi životinja trebala da izgubi. Bilo bi dobro napraviti biohemijsku analizu krvi, da se vidi kako funkcionisu organi, pre nego se krene u drastičnu dijetu.

Lečenje gojaznosti se po pravilu sprovodi u dve faze:

Faza I – gubljenje suvišnih kilograma. Životinjama se daje ili specijalna hrana namenjena gubitku težine ili standardna hrana u smanjenim dozama. Veterinar određuje dozu za svaku životinju posebno i ta doza se ne sme prekoračiti. Iz ishrane se izbacuju svi nagradni keksići i sva hrana koju je pas dobijao sa stola. Kretanje je vrlo bitno za gubitak težine, ali gojazne životinje se ne smeju forsirati na velike napore, jer njihov organizam nije sposoban za to. Nakon pregleda, veterinar određuje količinu i način fizičke aktivnost. U početku su to kratke, žustre šetnje nekoliko puta dnevno, pa se povećava duzina fizičke aktivnosti.

Faza II – održavanje telesne težine. Pas se i dalje hrani specijalnom hranom ili smanjenim dozama standardne hrane. Fizička aktivnost je svakodnevna. Apetit se smanjio. Pas je bolje volje, u boljoj kondiciji, zdravstveni simptomi uzorkovani debljinom su se smanjili ili nestali.

Dakle, odgovornost o zdravlju psa je na svakom vlasniku. Premda svi volimo videti naše ljubimce site i sretne, moramo da pazimo koliko ih hranimo, jer ljubimci nisu svesni koliko im debljina šteti. Zato je na vlasniku da svog ljubimca hrani kvalitetno i na odgovarajući način. U nastavku možete pročitati kako uspostaviti Pravilnu ishranu .