Skip to content

Engleski seter – English Setter

  • by

Povijest uzgoja Engleskog setera

Engleski seter je pasmina koja ima dugu i bogatu povijest uzgoja. Njegovi preci potječu iz Britanije, a poznato je da su bili popularni i omiljeni među aristokracijom još u 18. i 19. stoljeću. U počecima uzgoja, Engleski seteri su se koristili za lov na ptice, a posebno su bili cijenjeni zbog svoje sposobnosti da pronalaze i donose divljač.

Tijekom godina, Engleski seteri su bili selekcionirani kako bi se postigao željeni izgled i karakteristike ove pasmine. Uzgajivači su se koncentrirali na razvoj pasmina s elegantnim tijelom, dugačkim i svilenkastim krznom te izraženom crno-bijelom bojom. Osim toga, željeli su očuvati i radne sposobnosti setera, kao i njihov izražen lovački instinkt. Današnji Engleski seter je rezultat dugotrajnog i stručnog uzgoja koji je usmjeren na stvaranje prekrasnog i sposobnog ljubimca.

Opis izgleda Engleskog setera

Engleski seter je srednje veliki pas, snažne građe i atletske pojave. Njegova visina u grebenu iznosi otprilike 61 do 66 centimetara kod mužjaka i 56 do 61 centimetra kod ženki. Težina varira, ali obično se kreće između 25 i 30 kilograma. Njegova dlaka je jedan od najprepoznatljivijih atributa ove pasmine. Ona je duga, svilenkasta i ravna, s obiljem perja na grudima, nogama, ušima i repu. Boja dlake može biti raznolika, od bijele i smeđe kombinacije do crno-bijele ili jetreno smeđe.

Glava Engleskog setera je proporcionalna tijelu, s nosom koji je širok i snažan. Njegove oči su tamne, postavljene izravno, a izraz je budan i inteligentan. Uši su niskо postavljene, duge i padajuće, savijene prema unutra. Vrat je mišićav i srednje dužine, a leđa su ravna i snažna. Duge i ravne noge doprinose seterovoj gracioznosti i pokretljivosti. Njegov rep je srednje duljine, nošen horizontalno i obično je ukrašen bogatim perjem.

Engleski seter English Setter 1

Tipične osobine Engleskog setera

Engleski seter je pasmina koja je poznata po svojim izrazitim karakteristikama. Ovi su srednje veličine, s mišićavim tijelom i elegantnim izgledom. Imaju dugu, svilenkastu dlaku koja dolazi u različitim bojama poput crno-bijele, narančaste ili limun žute. Njihove oči su obično tamne i izražajne, a uši visoko postavljene i pahuljaste. Engleski seteri su također poznati po svom karakterističnom koraku koji je ravnomjeran i graciozan.

Osim svog izgleda, Engleski seteri su također prepoznati po svojim tipičnim osobinama. Oni su izuzetno inteligentni, poslušni i lojalni prema svojim vlasnicima. Ovi psi su vrlo energični i aktivni, pa im je potrebna svakodnevna fizička aktivnost. Iako su prijateljski raspoloženi prema članovima obitelji, Engleski seteri također mogu biti malo sramežljivi prema strancima. Ipak, s pravilnom socijalizacijom od šteneta, oni mogu postati vrlo društveni i bezbrižni.

Uloga Engleskog setera u lovu

Engleski seter je pasmina pasa koja je poznata po svojoj iznimnoj ulozi u lovu. Njihova specifična zadaća u lovu je pronalazak i obilježavanje divljači, dok lovci donose odluke o daljnjim koracima. Engleski seter je vrstan pratitelj lovcima, ali također ima sposobnost opažanja i vođenja lovačke ekipe na divljač.

Ova pasmina pasa je poznata po svom izvrsnom njuhu i sposobnosti praćenja tragova. Engleski seteri su iznimno izdržljivi i mogu obavljati svoju ulogu u lovu tijekom cijelog dana. Njihovo strpljivo i marljivo ponašanje omogućuje im da prate mirise i tragove divljači na terenu. Njihove snažne noge i mišićava tijela omogućuju im da se brzo kretaju i pokrivaju veliki teren, što je vrlo važno u lovu.

Važnost redovite veterinarske njege za Engleskog setera

Redovita veterinarska njega izuzetno je važna za Engleskog setera kako bi se održalo njegovo opće zdravlje i dobrobit. Ovaj pas ima sklonost nekim nasljednim bolestima, kao što su displazija kukova i protjecanje krvi u očima. Stoga je važno redovito posjećivati veterinara kako bi se pratilo stanje njegovih zglobova i očiju te na vrijeme interveniralo ako je potrebno. Redoviti veterinarski pregledi omogućavaju da se ranije otkriju bilo kakve zdravstvene probleme kako bi se pravovremeno poduzele mjere liječenja i održao pas u što boljem stanju.

Osim toga, veterinar će moći pružiti preporuke o pravilnoj prehrani i preporučiti odgovarajuće prehrambene dodatke koji će doprinijeti zdravlju Engleskog setera. Također, veterinar će moći dati savjete o prevenciji buha i krpelja te rutinskim cijepljenjima koja su važna za zaštitu psa od raznih zaraznih bolesti. Dakle, redovita veterinarska njega ne samo da će pomoći održati Engleskog setera zdravim, već će i spriječiti moguće zdravstvene probleme ili bolesti.

Preporuke za prehranu Engleskog setera

Engleskog setera igra ključnu ulogu u održavanju njihovog zdravlja i vitalnosti. Kao aktivne pasmine, imaju povećane potrebe za nutrijentima i energijom. Stoga je važno odabrati kvalitetnu hranu koja će pružiti sve potrebne sastojke za njihovo optimalno fizičko i mentalno blagostanje.

Kada je u pitanju prehrana Engleskog setera, važno je obratiti pažnju na kvalitetu hrane i sastojke koji se koriste. Birajte visokokvalitetne hrane koje imaju visok udio mesa i malo punila poput žitarica. Proteini su ključni za izgradnju mišićne mase i održavanje zdrave kože i dlake. Također, unos omega-3 masnih kiselina iz ribe ili dodataka prehrani pomaže u održavanju zdrave kože i sjajne dlake. Redovito hranjenje po rasporedu umjesto neprekidnog pristupa hrani također je važno kako bi se izbjeglo prejedanje i održalo uredna tjelesna kondicija Engleskog setera.

Kako pravilno trenirati Engleskog setera

Pravilno treniranje Engleskog setera ključno je za njegovu psihološku i fizičku dobrobit. Početak treninga trebao bi biti u dobi od 8 do 12 tjedana, kada štene počinje stjecati temeljne vještine. Važno je naglasiti dosljednost u treningu, kako bi pas shvatio što od njega očekujete.

Tijekom treninga Engleskog setera, koristite pozitivno pojačanje kako biste nagradili ponašanje koje želite poticati. Ovo može uključivati ​​korištenje verbalnih pohvala, nježni dodir ili male poslastice. Važno je biti strpljiv i pažljiv, jer će to olakšati pasu da brže shvati što trebate od njega. Osim toga, redovite kratke sesije treninga bit će učinkovitije od duljih, ali manje frekventnih sesija. Pomaže i raznovrsnost treninga, kako bi pas ostao zainteresiran i motiviran.

Ključni faktori za zdravlje Engleskog setera

Jedan od ključnih faktora za zdravlje Engleskog setera je redovita i kvalitetna prehrana. Ova pasmina zahtijeva uravnoteženu prehranu koja će osigurati dovoljnu količinu energije i hranjivih tvari potrebnih za održavanje optimalne tjelesne kondicije. Preporučuje se korištenje visokokvalitetne hrane koja sadrži sve potrebne vitamine, minerale i proteine, kako bi se osigurala pravilna probava i zdravlje kože i krzna Engleskog setera.

Redovita tjelovježba i dovoljno kretanja također su ključni faktori za održavanje zdravlja Engleskog setera. Ova pasmina ima prirodnu sklonost prema fizičkoj aktivnosti i potrebno je osigurati im dovoljno prostora za trčanje i igru. Dugotrajne šetnje, trčanje ili igranje loptom su neke od aktivnosti koje mogu pomoći u održavanju dobrog fizičkog stanja Engleskog setera. Važno je prilagoditi intenzitet i trajanje vježbanja uzrastu i kondiciji psa, kako bi se izbjegle ozljede i umaranje.

Kako održavati Engleskog setera u dobrom fizičkom stanju

Održavanje Engleskog setera u dobrom fizičkom stanju zahtijeva redovitu tjelesnu aktivnost i pravilnu prehranu. Ova rasa pasa ima veliku potrebu za kretanjem i vježbanjem kako bi bila sretna i zdrava. Dnevne šetnje su neophodne kako bi se Engleski seter mogao istrošiti energiju i održati svoju tjelesnu kondiciju. Pored šetnji, trebalo bi osigurati i dovoljno vremena za igru i trčanje na otvorenom prostoru kako bi se zadovoljile potrebe ovog aktivnog psa.

Uz fizičku aktivnost, važno je paziti na njihovu prehranu. Engleski seteri trebaju hranu bogatu proteinima i hranjivim tvarima kako bi održali mišićnu masu i zdravlje. Preporučuje se hrana visoke kvalitete koja je posebno formulirana za pasmine velikih pasa. Pravilna količina hrane, raspodijeljena u nekoliko manjih obroka tijekom dana, pomoći će održavanju energije i regulaciji tjelesne težine. Također, važno je osigurati svježu vodu uvijek dostupnu za napitak kako bi se izbjegla dehidracija. Osim toga, redovite posjete veterinaru za kontrolu zdravlja i potrebne cijepljenja su također ključne za održavanje Engleskog setera u dobrom fizičkom stanju.

Važnost socijalizacije Engleskog setera

Socijalizacija je ključni aspekt razvoja Engleskog setera i ima iznimnu važnost za njihovu dobrobit i ponašanje. Već u ranoj dobi štenci trebaju biti izloženi različitim ljudima, životinjama i situacijama kako bi stekli povjerenje i naučili se pravilno reagirati. Kroz socijalizaciju, psi razvijaju socijalne vještine, uče pravila ponašanja i smanjuju vjerojatnost razvoja strahova i agresije.

Važno je provesti socijalizaciju na pravilan način i postepeno, bez prisile ili prevelikog izlaganja stresnim situacijama. Vlasnici bi trebali omogućiti psićima da istražuju svijet oko sebe, međusobno se upoznaju s drugim psima i ljudima, te se navikavaju na različite zvukove i mirise. Redoviti susreti s drugim životinjama i nepoznatim ljudima doprinose razvoju samopouzdanja i socijalnosti Engleskog setera. Socijalizacija je kontinuirani proces koji treba započeti od najranije dobi i nastaviti se tijekom cijelog života psa.

FAQ

Što je socijalizacija Engleskog setera?

Socijalizacija Engleskog setera je proces u kojem se pas uči kako da se ponaša u društvu ljudi i drugih životinja. To uključuje izlaganje psa različitim situacijama, ljudima, drugim kućnim ljubimcima i okruženjima kako bi se osiguralo da pas postane dobro prilagođen i siguran u tim situacijama.

Zašto je socijalizacija Engleskog setera važna?

Socijalizacija Engleskog setera je važna zbog nekoliko razloga. Prvo, socijalizacija pomaže psu da se osjeća sigurno i samouvjereno u različitim situacijama. Također, dobro socijalizirani pas ima manje šanse da razvije agresivno ponašanje ili strah od nepoznatih ljudi ili životinja. Osim toga, socijalizacija omogućava psu da se bolje prilagodi promjenama u okruženju i da bude sretan i zadovoljan član obitelji.

Kada trebam početi socijalizirati svog Engleskog setera?

Najbolje je početi socijalizaciju Engleskog setera što je moguće ranije, idealno već u dobi od 8 do 12 tjedana. U toj dobi psi su otvoreni za učenje i lakše se prilagođavaju novim situacijama i ljudima. Međutim, socijalizacija se može nastaviti i nakon tog perioda, ali će možda biti potrebno više vremena i truda.

Kako mogu socijalizirati svog Engleskog setera?

Socijalizacija Engleskog setera uključuje postupno izlaganje psa različitim situacijama, ljudima i drugim životinjama. Možete ga voditi na šetnje na različitim mjestima, uključujući parkove, plaže i gradske centre. Također, važno je da pas ima pozitivna iskustva sa drugim psima i ljudima. Organizirajte susrete s dobro socijaliziranim psima i pozitivno nagrađujte svog psa za dobro ponašanje. Obratite pažnju i na pažljivo uvodjenje u novu okolinu kako bi pas osjetio sigurnost i povjerenje.

Trebam li potražiti pomoć stručnjaka za socijalizaciju mog Engleskog setera?

Ako niste sigurni kako pravilno socijalizirati svog Engleskog setera ili ako primijetite neko nepoželjno ponašanje tokom procesa socijalizacije, preporučljivo je potražiti pomoć stručnjaka za pseće ponašanje. Oni mogu pružiti savjete, tehnike i podršku kako biste osigurali da vaš pas bude dobro socijaliziran.

Koliko dugo traje proces socijalizacije Engleskog setera?

Socijalizacija Engleskog setera je dugotrajan proces koji traje tijekom cijelog života psa. Međutim, najkritičniji period za socijalizaciju je u dobi od 8 do 16 tjedana. U tom vremenskom periodu je posebno važno osigurati da pas bude izložen različitim situacijama i ljudima. Nakon toga, socijalizacija treba biti redovita i kontinuirana kako bi pas održao svoje socijalne vještine.

Mogu li socijalizirati svog Engleskog setera kod kuće?

Iako je najbolje izlagati Engleskog setera različitim situacijama i ljudima izvan doma, također možete provoditi socijalizaciju kod kuće. To može uključivati ​​izlaganje psa različitim zvukovima, mirisima i teksturama u kući, kao i dovođenje nepoznatih ljudi ili drugih životinja na posjet. Također, možete koristiti igračke, nagrade i pozitivno pojačanje kako biste nagradili dobro ponašanje vašeg psa.

Što učiniti ako moj Engleski seter ima strah od ljudi ili drugih životinja?

Ako primijetite da vaš Engleski seter pokazuje strah od ljudi ili drugih životinja, važno je da pružite pozitivno iskustvo i postupno izlažete psa tim situacijama. Možete koristiti nagrade i pojačanje kako biste ga ohrabrili i pomogli mu da se opusti. Ako je strah ozbiljan ili se pogoršava, preporučljivo je potražiti pomoć profesionalnog trenera pasa ili veterinarskog stručnjaka za ponašanje.

Kako mogu znati jesam li dobro socijalizirao svog Engleskog setera?

Kada je vaš Engleski seter dobro socijaliziran, primijetit ćete da je opušten i siguran u različitim situacijama. Pas će biti ljubazan i prijateljski raspoložen prema drugim ljudima i životinjama. Također će pokazivati ​​znakove samopouzdanja i dobre komunikacije. Ako primijetite da pas ima pozitivna iskustva u interakciji s drugima i da se dobro prilagođava promjenama u okruženju, to su znakovi da je dobro socijaliziran.

Koliko često trebam provoditi socijalizaciju sa svojim Engleskim seterom?

Socijalizacija treba biti kontinuiran proces i treba je provoditi redovito tijekom cijelog života psa. To uključuje izlaganje psa različitim situacijama, ljudima i drugim životinjama, kao i održavanje pozitivnih iskustava i komunikacije. Redoviti susreti s drugim dobro socijaliziranim psima i ljudima, kao i izleti na nova mjesta, pomoći će vašem Engleskom seteru da održava svoje socijalne vještine i bude sretan i samouvjeren pas.