Skip to content

Engleski foxhound – English Foxhound

  • by

Povijest pasmine

Engleski foxhound je pasmina pasa koja ima bogatu povijest koja seže daleko unatrag. Nastao u Engleskoj u 18. stoljeću, engleski foxhound je kasnije postao poznat i popularan širom svijeta. Povijest ove pasmine obilježena je njihovim korištenjem za lovačke svrhe, posebno u lovu na lisicu. Njihova izdržljivost, brzina i oštro čulo mirisa činili su ih idealnim psima za praćenje i lov na divlje životinje.

Ovi su razvijani kroz selektivno parenje kako bi se postigla njihova specifična fizička i mentalna karakteristika. Njihova atletska građa, snažne noge i izdržljivost omogućuju im da trče velike udaljenosti bez zamora. Uz to, njihov mirisni čulo je izuzetno razvijeno, što im pomaže u pronalaženju tragova životinja tijekom lova. Sve ove karakteristike čine engleskog foxhoundsa vrhunskim lovačkim psom, kako za profesionalne lovce, tako i za rekreativne lovce.

Fizičke karakteristike

Engleski Foxhound je pasmina srednje veličine koja se ističe svojim mišićavim tijelom i elegantnim izgledom. Mužjaci obično dosežu visinu od oko 55 do 63 centimetara, dok ženke često budu nešto manje, od 53 do 61 centimetra. Prosječna težina ove pasmine je između 25 i 30 kilograma.

Ova pasmina ima snažne kosti i ravno leđa, što im omogućuje da se kreću brzo i izdržljivo. Glava Engleskog Foxhounda je proporcionalna tijelu, s izraženom njuškom i širokim nosnicama. Njihove oči su obično jantarne ili smeđe boje, a uvjetno rečeno, daju im inteligentan izraz. Uši su im duge i obješene, dosežući gotovo do korijena nosa. Sveukupno, Fizičke karakteristike ovog psa odražavaju njihovu sposobnost da budu brzi i izdržljivi radni psi.

Engleski foxhound English Foxhound 1

Pasmina kao radni pas

Engleski foxhound je poznata pasmina pasa koja se tradicionalno koristi kao radni pas u lovu na lisice. Ova pasmina je razvijena u Engleskoj i ima dugu povijest kao pratitelj lovaca na lisice. Njihovi izvrsni osjeti njuha i agilnost čine ih vrlo sposobnim u praćenju mirisa i pronalaženju lisica. Engleski foxhound je također poznat po svojoj izdržljivosti i energiji koja ga čini idealnim za rad u lovu na velikim terenima.

Kao radni pas, Engleski foxhound se obično koristi u lovnim družinama gdje radi u skupinama s drugim psima. Njihova priroda društvenosti i sposobnost suradnje čine ih odličnim partnerima za lovce. Oni su poslušni i obično se dobro slažu s drugim psima. Također su prilagodljivi i uživaju u radu, bilo da se radi o praćenju mirisa, trčanju na otvorenom ili sudjelovanju u lovnim vježbama. S obzirom na svoju prirodu, važno je osigurati im dovoljno vježbe i mentalne stimulacije kako bi zadovoljili njihove prirodne potrebe kao radnog psa.

Socijalizacija i odgoj

Engleski foxhound je pasmina koja zahtijeva temeljitu socijalizaciju i odgoj kako bi se postiglo optimalno ponašanje i dobrobit psa. Socijalizacija uključuje izlaganje psa različitim ljudima, životinjama i okruženjima kako bi razvili pozitivne socijalne vještine i naučili se pravilno reagirati na različite situacije.

Važno je započeti s procesom socijalizacije u ranoj dobi, štenećim godinama. Pas će se lakše prilagoditi novim situacijama i ljudima te će razviti povjerenje u vlasnika. Tijekom ovog procesa, potrebno je pažljivo nadgledati interakcije psa s drugim životinjama i ljudima te pravilno reagirati na pozitivno ponašanje psa i ispraviti negativno. Ovo će pomoći u oblikovanju stabilnog temperamenta i društvenosti Engleskog foxhounda.

Pasmina u obitelji

Engleski foxhound može biti izvrstan član obitelji ako se pravilno socijalizira i odgaja. Ova pasmina je poznata po svojoj ljubaznosti i nježnosti prema svojim vlasnicima, pa stoga može biti vrlo privržena obiteljski pas. Osim toga, Engleski foxhound je i prijateljski nastrojen prema djeci, što ga čini idealnim izborom za obitelji s malom djecom.

Međutim, važno je napomenuti da Engleski foxhound ima snažan nagon za lov i izuzetno razvijeno osjetilo mirisa. Stoga je bitno osigurati dovoljno tjelesne aktivnosti i mentalne stimulacije kako bi se zadovoljile njegove potrebe. Ova pasmina zahtijeva dosta vremena provedenog u aktivnostima poput trčanja ili vožnje bicikla, ali također će uživati u igri sa svojom obitelji.

S obzirom na veličinu Engleskog foxhounda, važno je osigurati dovoljno prostora u domu ili dvorištu. Također, redovite šetnje i druženje s drugim životinjama mogu pomoći u socijalizaciji ove pasmine. Upravo zbog svojeg prirodnog nagona za lov, važno je osigurati sigurno okruženje kako bi se izbjegle neželjene situacije.

Na kraju, Engleski foxhound je izuzetan pas koji može donijeti radost i ljubav u obiteljski život. Međutim, potencijalni vlasnici trebaju biti spremni posvetiti se njegovim potrebama za kretanjem i aktivnostima te osigurati adekvatnu socijalizaciju i odgoj kako bi pas bio sretan i uravnotežen član obitelji.

Treniranje i poslušnost

Treniranje i poslušnost su ključni aspekti u odgoju engleskog fokshounda. Ova pasmina je poznata po svojoj izuzetnoj inteligenciji i dobroj volji da uči, što ga čini relativno lako treniranim psom. Engleski fokshound ima prirodnu sklonost loviti i slijediti mirise, pa je važno da se tokom treninga uspostavi čvrsta kontrola nad tim instinktom.

Stručnjaci za odgoj pasa preporučuju dosljednost, pozitivno ojačanje i upotrebu stimulativnih metoda za treniranje engleskog fokshounda. Nagrade u vidu hrane ili igranja su često vrlo učinkovite u poticanju poslušnosti. Važno je zapamtiti da ova pasmina zahtijeva konstantan mentalni i fizički izazov kako bi se zadržala motivacija za učenje i suradnja. Redovni trening i socijalizacija od ranog doba ključni su za razvoj dobro odgojenog engleskog fokshounda.

Potrebe za kretanjem i aktivnostima

Engleski foxhound je pasmina koja ima izuzetno visoke potrebe za kretanjem i aktivnostima. Budući da su uzgajani za lov na prevelike životinje, oni su fizički vrlo izdržljivi i imaju veliku energiju koju trebaju iskoristiti. Dugotrajne šetnje, trčanje i igra su neophodni za ovu pasminu kako bi zadovoljili njihove prirodne instinkte i održali zdravu tjelesnu kondiciju. Uz to, njihov njuh je izuzetno razvijen, što znači da su sposobni trčati satima za mirisom, stoga vlasnici trebaju osigurati dovoljno prostora i sigurno okruženje u kojem će se foxhoundi moći slobodno kretati.

Budući da engleski foxhound ima tako visoke potrebe za kretanjem i aktivnostima, bitno je da budu vlasnici koji su spremni pružiti im dovoljno fizičke aktivnosti svakodnevno. Ako im se ne pruži dovoljno tjelesne aktivnosti, ova pasmina može postati podnapeta i ispoljavati destruktivno ponašanje. Stoga, preporučuje se barem jedna duža šetnja ili trčanje svakog dana, uz mogućnost slobodnog trčanja u sigurnom i ograđenom prostoru. Osim tjelesne aktivnosti, važno je pružiti im mentalnu stimulaciju kroz igru i trening kako bi se osjećali ispunjeno i sretno. S obzirom na veliku energiju koju imaju, engleski foxhoundi su bolji izbor za vlasnike koji imaju aktivan životni stil i koji će biti posvećeni zadovoljavanju njihovih potreba za kretanjem i aktivnostima.

i njega zuba

Budući da Engleski foxhound ima aktivnu i energičnu narav, važno je osigurati mu uravnoteženu i kvalitetnu prehranu. Prehrana psa treba biti prilagođena njegovim potrebama u smislu sastojaka i hranjivih tvari. Preporučuje se odabrati visokokvalitetne komercijalne hrane koje sadrže sve potrebne nutrijente. Raspitajte se o hranjenju specifičnih pasmina pasa kod veterinara ili stručnjaka za prehranu pasa kako biste bili sigurni da pravilno hranite svog Engleskog foxhounda.

Njega zuba također je ključna za održavanje zdravlja Vašeg Engleskog foxhounda. Redovito čišćenje zuba može prevenirati nakupljanje plaka i kamenca te smanjiti rizik od paradentoze. Preporučuje se korištenje posebnih psiholoških četkica i pasta za zube, namijenjenih upravo psima. Redovito pregledavajte zube svog psa i ukoliko primijetite bilo kakve promjene, poput crvenila ili krvarenja desni, odmah se obratite veterinaru kako bi utvrdio uzrok i pružio pravilan tretman.

Potencijalne zdravstvene probleme

Engleski foxhound je pasmina koja je općenito zdrava i otporna na bolesti. Međutim, kao i kod svih pasmina, postoje potencijalni zdravstveni problemi na koje vlasnici trebaju biti svjesni. Jedan od tih problema je displazija kukova, u kojoj se zglobna šupljina i bedrena kost ne poklapaju pravilno, što može rezultirati smanjenom pokretljivošću i bolom pasa. Također, Engleski foxhound može biti podložan razvoju dermatitisa, kao što je atopijski dermatitis ili alergija na hranu, što može uzrokovati svrbež kože i crvenilo.

Drugi potencijalni zdravstveni problem koji se može javiti kod Engleskog foxhouda je bloat, poznat i kao opstrukcija želuca. Ovo stanje se javlja kada se želudac iznenada nadima zbog nakupljanja plinova, hrane ili tekućine, što može dovesti do vrlo ozbiljnog i potencijalno smrtonosnog stanja. Važno je da vlasnici budu svjesni simptoma bloata, uključujući napetost trbuha, nemogućnost povraćanja i pokušaja povraćanja, neuspjelo oblizivanje usana te brzi i plitki dah.

Iako ovi potencijalni zdravstveni problemi mogu biti prisutni kod Engleskog foxhouda, redoviti veterinarski pregledi, održavanje zdrave prehrane i pravilna njega mogu pomoći u smanjenju rizika i očuvanju psa u dobrom zdravlju. Vlasnici trebaju biti proaktivni u brizi o svom ljubimcu i obratiti pažnju na bilo kakve znakove nelagode ili promjene u ponašanju, kako bi pravovremeno djelovali i osigurali dug i sretan život za svog Engleskog foxhouda.

Zaključak o Engleskom foxhoundu

Engleski foxhound je izdržljiva pasmina koja je od davnina bila poznata po svojoj sposobnosti praćenja mirisa i lov na lisice. Njihov prilagodljiv temperament, inteligencija i poslušnost čine ih izvrsnim radnim psima, ali i omiljenim ljubimcima u obiteljima.

Važno je napomenuti da engleski foxhound zahtijeva redovito vježbanje kako bi ispunio svoje potrebe za kretanjem. Aktivnosti poput dugih šetnji, trčanja i traganja za mirisima pomoći će mu da ostane zdrav i sretan. Također, njihovo redovito socijaliziranje i odgoj od ranog doba ključno je za razvoj socijalno prilagođenog i poslušnog psa.

S obzirom na potencijalne zdravstvene probleme, engleski foxhound može imati sklonost pretilosti, probleme s zglobovima i određene nasljedne bolesti. Redoviti veterinarski pregledi i odgovarajuća prehrana pomoći će u održavanju zdravlja ovih pasa.

Ukratko, engleski foxhound je pasmina koja zahtijeva vlasnike koji su spremni posvetiti se njihovim potrebama za aktivnostima i socijalizacijom. U pravim rukama, oni su čudesni radni psi i pouzdani članovi obitelji. Zahvaljujući njihovom ljubaznom i prijateljskom karakteru, ova pasmina ima puno toga pružiti svojim vlasnicima.

FAQ

Koja je povijest pasmine Engleskog foxhounda?

Engleski foxhound je pasmina koja potječe iz Engleske i razvijena je za lov na lisicu.

Kako izgledaju fizičke karakteristike Engleskog foxhounda?

Engleski foxhound je srednje velik pas, snažne građe tijela, s kratkom i sjajnom dlakom. Ima duguljastu njušku i velike, široko postavljene oči.

Za što se koristi Engleski foxhound kao radni pas?

Engleski foxhound se tradicionalno koristi za lov na lisicu u čoporima. Također se koristi u trkaćim natjecanjima pasa i kao pas za pretraživanje i spašavanje.

Kako socijalizirati i odgojiti Engleskog foxhounda?

Socijalizacija i odgoj Engleskog foxhounda trebaju biti temeljeni na pozitivnom i dosljednom pristupu. Rani i kontinuirani trening, društveni kontakti i adekvatna stimulacija ključni su za dobar razvoj pasmine.

Jesu li Engleski foxhoundi prikladni za obitelji?

Engleski foxhoundi su uglavnom prijateljski nastrojeni prema ljudima i mogu biti dobri obiteljski psi. Međutim, zbog svoje energičnosti i lovačkog instinkta, potrebno je osigurati im dovoljno vježbe i stimulacije.

Kako trenirati Engleskog foxhounda i osigurati poslušnost?

Treniranje Engleskog foxhounda zahtijeva dosljednost, pozitivno pojačavanje i strpljenje. Ključno je započeti s obukom u ranoj dobi i provoditi redovite vježbe poslušnosti.

Kakve su potrebe Engleskog foxhounda za kretanjem i aktivnostima?

Engleski foxhound je vrlo aktivan pas s izraženim lovačkim instinktom. Potrebno mu je dosta fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije kako bi bio sretan i zdrav.

Kako pravilno hraniti Engleskog foxhounda i brinuti se o njegovim zubima?

Engleski foxhound treba uravnoteženu prehranu bogatu proteinima i hranjivim tvarima. Također je važno redovito čistiti njegove zube i pružiti mu pravilnu oralnu njegu.

Koje su moguće zdravstvene probleme kod Engleskog foxhounda?

Engleski foxhound može biti sklon određenim zdravstvenim problemima, uključujući displaziju kukova, bolesti očiju i probleme s probavom. Redoviti veterinarski pregledi su važni za održavanje njihovog zdravlja.

Koji je zaključak o Engleskom foxhoundu?

Engleski foxhound je pasmina koja je izvrsna za lov, aktivne vlasnike i obitelji koje mogu pružiti dovoljno vježbe i mentalne stimulacije. S pravilnom socijalizacijom, odgojem i njegom, mogu biti poslušni i ljubazni kućni ljubimci.