Skip to content

Engleski buldog: Snaga, Karakter i Vjernost

 • by

Engleski buldog, s njegovim prepoznatljivim izgledom i šarmantnom osobnošću, osvaja srca ljubitelja pasa diljem svijeta. Ova pasmina ima bogatu povijest i nevjerojatan temperament koji ju čine jedinstvenom među psima. U ovom članku ćemo istražiti sve aspekte engleskog buldoga, uključujući njegovu povijest, karakteristike i pravilnu njegu.

Povijest i Podrijetlo

Povijest pasmine i njezin nastanak

Engleski buldog vuče korijene iz Velike Britanije i njegova povijest seže unatrag u 13. stoljeće. Prvotno su korišteni za borbe protiv bikova, što objašnjava njihovu snažnu građu i hrabrost. Kroz stoljeća, ova pasmina je evoluirala i postala omiljeni kućni ljubimac, zahvaljujući svom prijateljskom temperamentu.

Podrijetlo pasmine i njezina prvobitna namjena

Engleski buldozi su potomci borbenih pasa koji su se koristili za bikovske borbe. Međutim, tijekom 19. stoljeća, ova namjena je zabranjena i pasmina se počela razvijati s naglaskom na njihov karakteristični izgled i osobnost, umjesto na borbenim vještinama.

Važne točke u razvoju pasmine

Tijekom razvoja pasmine, selekcija je usmjerena prema ljubaznom i privrženom temperamentu. Cilj je bio stvoriti psa koji će biti odan i prijateljski nastrojen prema ljudima, posebno obiteljima. Danas, engleski buldog je poznat po svojoj nježnoj naravi i želji za bliskošću s ljudima.

Karakteristike Pasmine

Opis fizičkih karakteristika pasmine

Engleski buldog ima snažno tijelo s kratkim nogama i kompaktnom građom. Njihova glava je velika i često se naziva “buldog” glavom, s kratkim njuškama i nabranom kožom. Oči su im okrugle i izražajne, a dlaka je kratka i sjajna. Boje dlake variraju, uključujući bijelu, smeđu, crnu i prugastu.

Temperament i osobine pasmine

Engleski buldog je poznat po svojoj ljubaznosti, prijateljskom karakteru i vjernosti. Oni su iznimno privrženi svojim obiteljima i često se nazivaju “najboljim prijateljem čovjeka”. Unatoč svojoj nekadašnjoj borbenoj povijesti, moderni engleski buldozi su izuzetno mirni i tolerantni.

Posebne karakteristike koje razlikuju ovu pasminu od drugih

Ono što razlikuje engleskog buldoga od drugih pasmina je njegov izgled i osobnost. Njihova prepoznatljiva glava, nabrana koža i niski položaj tijela čine ih jedinstvenima. Također, njihova nježna narav i želja za bliskošću s ljudima čine ih izvrsnim obiteljskim ljubimcima.

Njega i Briga

Njega dlake: Kako pravilno četkati i održavati dlaku

Engleski buldozi imaju kratku i glatku dlaku koja ne zahtijeva previše njege. Redovito četkanje pomaže u uklanjanju mrtve dlake i potiče cirkulaciju kože. Također, treba provjeravati nabore na njihovoj koži i održavati ih suhima kako bi se spriječile infekcije.

Hranjenje: Preporučena i količine hrane

Pravilna prehrana je ključna za zdravlje engleskog buldoga. Visokokvalitetna hrana bogata hranjivim tvarima je važna kako bi održali zdravu tjelesnu kondiciju. Važno je pratiti količinu hrane kako bi se izbjegla pretilost, koja je česta kod ove pasmine.

Vježbanje: Koliko i kakvo vježbanje pasmina zahtijeva

Engleski buldozi su niskog energetskog nivoa i ne zahtijevaju intenzivno vježbanje. Šetnje i lagane igre su dovoljne kako bi se održala njihova tjelesna kondicija. Važno je izbjegavati pretjerano naprezanje jer im kratka njuška može otežati disanje.

Zdravstveni aspekti: Tipične zdravstvene potrebe i potencijalne bolesti

Engleski buldozi mogu biti skloni određenim zdravstvenim problemima, uključujući problema s disanjem zbog njihove kratke njuške. Također, mogu imati problema s kožom i zglobovima. Redoviti veterinarski pregledi su važni kako bi se rano otkrili potencijalni problemi.

Treniranje i Socijalizacija

Treniranje: Kako pravilno trenirati pasminu

Treniranje engleskog buldoga zahtijeva strpljenje i pozitivno pojačavanje. Oni su inteligentni, ali ponekad mogu biti tvrdoglavi. Kroz kratke i dosljedne treninge, mogu se naučiti osnovne naredbe i ponašati se pristojno.

Socijalizacija: Važnost socijalizacije i interakcije s drugim psima i ljudima

Socijalizacija je ključna kako bi se osiguralo da engleski buldog bude udoban u različitim situacijama i okruženjima. Rani kontakt s drugim psima, ljudima i različitim iskustvima pomaže im razviti sigurno ponašanje.

Tko bi trebao razmisliti o posjedovanju ovog psa

Engleski buldog je idealan za obitelji, starije osobe i ljude koji žive u stanovima. Oni su odani i mirni suputnici koji će uživati u toplini doma i obiteljskim trenucima.

Prednosti i izazovi posjedovanja ovog psa

Prednosti posjedovanja engleskog buldoga uključuju njihovu privrženost, ljubaznost i miran temperament. Izazovi mogu uključivati brigu o njihovom zdravlju, osobito u vezi s disanjem i kožom.

Kako se pripremiti za dovođenje psa te pasmine u dom

Priprema za dovođenje engleskog buldoga u dom uključuje osiguranje potrebne opreme poput posude za hranu, kreveta i igračaka. Također je važno osigurati siguran prostor u kojem će se osjećati udobno.

Zaključak

Engleski buldog je šarmantan i odan suputnik koji će unijeti radost u svaki dom. Njihova povijest, izgled i karakter čine ih posebnima među pasminama.

Sažetak ključnih informacija o pasmini

Engleski buldog je pasmina s bogatom povijesti i prijateljskim karakterom. Njihova nježna narav i bliskost s ljudima čine ih izvrsnim izborom za obitelji i pojedince koji traže odanog suputnika.

Ako vas zanima posjedovanje engleskog buldoga, preporučujemo da dublje istražite njihove potrebe i karakteristike kako biste bili sigurni da je ova pasmina prava za vas.

FAQ: Najčešća pitanja vezana za engleskog buldoga

 1. Treba li engleski buldog puno vježbe?
  • Ne, engleski buldozi imaju nisku razinu energije i ne zahtijevaju intenzivno vježbanje.
 2. Je li engleski buldog dobar s djecom?
  • Da, engleski buldozi su obično vrlo nježni i strpljivi s djecom.
 3. Kako se brinuti za kožne nabore na engleskom buldogu?
  • Kožne nabore treba redovito čistiti i osušiti kako bi se spriječile infekcije.
 4. Koliko često treba kupati engleskog buldoga?
  • Rijetko se kupaju, obično kada je to zaista potrebno jer često kupanje može oštetiti njihovu kožu.
 5. Trebaju li engleski buldozi posebnu prehranu zbog sklonosti pretilosti?
  • Da, važno je pratiti količinu hrane i osigurati im visokokvalitetnu hranu kako bi se izbjegla pretilost.
 6. Kako se nositi s mogućim problemima disanja kod ove pasmine?
  • Redoviti veterinarski pregledi su važni kako bi se otkrili problemi disanja u ranoj fazi.
 7. Mogu li engleski buldozi biti uspješno trenirani?
  • Da, iako mogu biti tvrdoglavi, kroz pozitivno pojačavanje i dosljednost mogu naučiti osnovne naredbe.
 8. Koliko često treba provoditi socijalizaciju engleskog buldoga?
  • Socijalizacija bi trebala započeti od rane dobi i kontinuirano se provoditi kako bi se održala udobnost u različitim situacijama.