Skip to content

Doberman: Top 10 Zanimljivosti O Pasmini

  • by

Doberman je pasmina koja svojim elegantnim izgledom, atletskom građom i kraljevskim držanjem privlači pažnju gdje god se pojavi. Inspirirani YouTube videom “Doberman Pinscher – Top 10 Facts”, ovaj blog post vodi vas kroz top 10 o Dobermanu, pasmini koja je jednako poznata po svojoj inteligenciji, kao i po svojoj lojalnosti i hrabrosti.

1. Njemačko Porijeklo

Doberman potječe iz Njemačke, gdje je krajem 19. stoljeća uzgajan uglavnom kao pas čuvar. Iako su točni preci nepoznati, vjeruje se da je pasmina mješavina nekoliko pasmina, uključujući rottweilera, crnog i smeđeg terijera te njemačkog pinča.

2. Radni

Doberman pripada grupi radnih pasa. Teže između 27 i 36 kilograma, a visoki su od 61 do 71 centimetar. Očekivani životni vijek Dobermana je između 10 i 13 godina.

Doberman Top 10 Zanimljivosti O Pasmini 4
Doberman: Top 10 Zanimljivosti O Pasmini 5

3. Aristokratski Izgled

S njihovim sjajnim krznom, atletskom građom i plemenitim izgledom, Doberman izgleda kao aristokrat među psima. Izuzetno su energični i pametni psi koji se dobro snalaze u policijskom i vojnom radu, kinološkim sportovima te kao čuvari i pratitelji obitelji.

4. Novak u Svijetu Pasa

Doberman je, u svijetu pasa, relativno novi član, s obzirom na to da je pasmina nastala krajem 19. stoljeća. Unatoč tome, brzo su postali jedna od najpopularnijih i najprepoznatljivijih pasmina u Sjedinjenim Američkim Državama.

Doberman Top 10 Zanimljivosti O Pasmini 1
Doberman: Top 10 Zanimljivosti O Pasmini 6

5. Elegantan i Atletski

Doberman se odlikuje elegantnim i atletskim stilom, inteligencijom, budnošću i lojalnošću. Oni su hrabri psi čuvari, kao i voljeni obiteljski pratitelji.

6. Nepopravljivi Čuvari

Iako imaju reputaciju koja ih prethodi i često su stereotipizirani kao agresivni i opasni psi, Dobermani su obično nježni, promatrački i puni ljubavi psi. Ne traže probleme, ali su neustrašivi u obrani svoje obitelji i teritorija ako osjete opasnost.

7. Dio Obitelji

Doberman uživa biti dio obitelji. Voli biti u blizini onih koje voli i, kada je ta ljubav prisutna, prirodni je zaštitnik. Pouzdani su s djecom obitelji, prijateljima i gostima, sve dok se prema psu odnose s ljubaznošću.

Doberman Top 10 Zanimljivosti O Pasmini 6
Doberman: Top 10 Zanimljivosti O Pasmini 7

8. Svestranost u Radu

Zbog svoje inteligencije i fizičke sposobnosti, Dobermani su izvrsni u raznim aktivnostima, uključujući rad policije i vojske, sportske aktivnosti sa psima te kao obiteljski čuvari i pratitelji.

9. Potreba za Druženjem

Dobermani su vrlo društveni psi koji zahtijevaju redovito druženje kako bi ostali uravnoteženi i sretni. Njihova inteligencija i energičnost zahtijevaju angažirane vlasnike koji mogu zadovoljiti njihove potrebe za aktivnošću i mentalnom stimulacijom.

10. Zdravlje i Briga

Kao i svaka pasmina, Doberman zahtijeva redovitu brigu i pažnju na zdravstvene probleme. Pravilna , redovita tjelovježba i veterinarski pregledi ključni su za dug i zdrav život ovih prekrasnih pasa.

Otkrivajući ovih top 10 zanimljivosti, nadamo se da smo vam pružili bolji uvid u svijet Dobermana, pasmine koja svakom svojem pojavom zrači dostojanstvom, inteligencijom i neustrašivošću. Pridružite nam se u istraživanju više o ovoj izuzetnoj pasmini gledajući video “Doberman Pinscher – Top 10 Facts” na YouTubeu.

Doberman Top 10 Zanimljivosti O Pasmini 3
Doberman: Top 10 Zanimljivosti O Pasmini 8