Skip to content

Čudni rituali i ponašanje pasa

  • by

Rituali prije hranjenja

Prije nego što psi sjednu da jedu svoju hranu, često izvode nekoliko rituala. Prvo, mnogi će se okretati u krug nekoliko puta prije nego što zauzmu svoju poziciju za hranjenje. Ovaj ritualni čin može imati korijene u divljim instinktima pasa koji su navikli skrivati hranu od drugih članova pakla.

Drugi uobičajeni ritual prije hranjenja je njuškanje hrane. Psi će često pomirišati zdjelicu hrane prije nego što je počnu jesti. Ova radnja može biti način da provjere je li hrana svježa i sigurna za konzumaciju. Njuškanje hrane također ima svoje korijene u divljim instinktima pasa, kada su morali procijeniti je li plijen dovoljno svjež da ga jedu.

Njuškanje i istraživanje okoline

Njuškanje i istraživanje okoline su prirodni instinkti kod pasa. Kroz njuškanje, psi dobivaju mnogo informacija o svojoj okolini. Njuškanje je poput psihičkog povezivanja s vanjskim svijetom – psi koriste svoj izvanredno osjetljiv nos kako bi bolje upoznali svoje okruženje. Oni mogu prepoznati različite mirise, otkrivati tragove drugih životinja i detektirati mirise hrane ili opasnosti. Njuškanje je poput otvaranja prozora i dopuštanja psu da otkrije skrivene priče koje su zakopane u mirisima koje ljudi često ne mogu osjetiti. To je, za pse, kao da čitaju novine ispuštene na tlu. Svaki miris ima svoju priču, i svaki put kad pas istražuje okolinu, otkriva nove i zanimljive informacije. Njuškanje je dakle važan način na koji psi stvaraju i izgrađuju sliku o svijetu koji ih okružuje.

Cudni rituali i ponasanje pasa 4

Kopanje i skrivanje hrane

Kada se radi o navikama pasa, kopanje i skrivanje hrane su često praćene i fascinantne rutine. Ovi oblici ponašanja imaju dio divlje prirode pasa i još uvijek su prisutni kod mnogih kućnih ljubimaca.

Kopanje hrane često se povezuje s instinktom preživljavanja. Mnogi psi će zakopavati hranu kao način da je zaštite od drugih životinja ili kako bi je kasnije mogli pronaći i pojesti. Ova praksa nije samo rezervirana za siromašne ili gladne pse. Čak i dobro hranjeni psi mogu prirođeno kopati i skrivati svoju hranu. Nekada su toliko vješti u kopanju i skrivanju da je teško pronaći njihove skrivene zalihe.

Skrivanje hrane također može biti psihološko ponašanje. Psi koji su bili izgladnjeni ili su prošli kroz razdoblje nedostatka hrane često će osjećati potrebu da skrivaju svoju hranu, čak i kad imaju dovoljno hrane dostupne. Ovo je možda njihov način osiguravanja da uvijek imaju nešto što mogu jesti kad su gladni. Bez obzira na razlog, kopanje i skrivanje hrane su intrigantne i neobične navike koje mnogi psi pokazuju.

Ležanje na leđima

Ležanje na leđima je specifično ponašanje koje često izaziva znatiželju kod vlasnika pasa. Kada pas leži na leđima, to može biti izraz opuštenosti i povjerenja prema vlasniku. Ova poza omogućuje pasu da izloži svoju osjetljivu trbuhu, što je u prirodi pasa često mjesto koje zahtijeva zaštitu. Ležeći na leđima, pas može pokazati ranjivost, ali istovremeno i svoje povjerenje prema vlasniku.

Međutim, ležanje na leđima ne mora uvijek biti znak opuštenosti i povjerenja. Ponekad pas može zauzeti ovu pozu kao izraz potčinjenosti ili pokušaja smirivanja situacije. Na taj način pas može signalizirati drugom psu ili vlasniku da nema namjeru suprotstavljati se ili da želi izbjeći potencijalnu konfliktnu situaciju. Važno je pažljivo promatrati druge znakove ponašanja pasa kako biste bolje razumjeli što ležanje na leđima znači u određenom trenutku.

Lizanje vlasnika

Lizanje vlasnika je ponašanje pasa koje mnogi vlasnici doživljavaju kao izraz privrženosti i ljubavi. Kada pas liže svoje vlasnike, to može biti način da im pokaže da ga cijene i brinu o njemu. Ovaj ritual često dolazi s radosnim mahanjem repom i snažnim željom psa da uspostavi emocionalnu povezanost sa svojim vlasnikom.

Međutim, može se desiti da se lizanje pretvori u nepoželjno ponašanje. Ponekad psi postanu prenaglašeni u svojoj ljubavi i počnu lizati vlasnika izvan normalne granice. Ovo može biti nelagodno za vlasnika i može izazvati iritaciju ili čak povrede kože. Ako se ovo dogodi, važno je uspostaviti jasne granice i naučiti psa da pravilno izrazi svoju ljubav i privrženost na način koji je prihvatljiv za oba uključena partnera.

Cudni rituali i ponasanje pasa 3

Trčanje u krug

Kada primijetite da vaš pas počinje trčati u krug, može biti primamljivo misliti da je to samo zbog povećane energije ili igre. Međutim, trčanje u krug kod pasa može značiti nešto više. Ova neobična navika često je povezana s anksioznošću ili nervozom.

Ponekad, kada psi trče u krug, to može biti način da se oslobode viška energije ili da se zabave. No, ako vaš pas neprestano trči u krug, posebno u samo jednom smjeru, to može ukazivati na to da se osjeća nelagodno ili da je zbunjen. U takvim slučajevima, važno je obratiti pažnju na druge ponašajne obrasce i provjeriti je li vaš pas možda izložen stresnim situacijama. Trčanje u krug može biti način pokušaja samoočuvanja ili izražavanja nelagode, zbog čega se može smatrati signalom za daljnje istraživanje uzroka tog ponašanja.

Lažno mahanje repom

Kada pas maše repom, to obično znači da je sretan, uzbuđen ili zadovoljan. Međutim, neki psi mogu ponekad izvesti lažno mahanje repom, što može zbuniti vlasnike. Ovo ponašanje može se javiti iz različitih razloga i koristi se kao način komunikacije, iako može biti malo čudno za nas ljude.

Lažno mahanje repom može se dogoditi kada pas osjeća strah, anksioznost ili neugodu. Pas može odigrati pokret repom kao sredstvo smirivanja ili pokušaj da se prikrije njegovo stvarno stanje. Ovo ponašanje može biti rezultat neugodnosti u određenoj situaciji, kao što je susret s drugim agresivnim psom ili nepoznatom okolinom. Važno je pratiti druge signale tijela psa kako biste pravilno protumačili njegovo ponašanje i osigurali mu sigurnost i udobnost.

Igranje s igračkama

Igranje s igračkama je jedna od najčešćih aktivnosti kod pasa. Psi vole imati svoje omiljene igračke s kojima mogu provoditi vrijeme. Može biti loptica, plišana životinja ili čak interaktivna igračka. Psi će se često sami zabavljati s igračkom, trčeći za lopticom ili žvačući plišanu igračku. Ova aktivnost pruža im fizičku i mentalnu stimulaciju, pomaže u održavanju zdrave težine i jača njihove mišiće. Igranje s igračkama također može biti dobra prilika za vlasnike da se povežu sa svojim ljubimcem kroz zajedničke igre, što jača njihovu vezu.

Njuškanje drugih pasa

Kada se psi susretnu, često je prva stvar koju rade je  njuškanje jednih drugih. Ova aktivnost je veoma važna za pse jer im omogućava da steknu informacije o drugim psima, kao što su spol, starost, raspoloženje i čak zdravstveno stanje. Kroz mirise koje drugi psi ostavljaju, psi mogu otkriti mnoštvo informacija i komunicirati na poseban način. Njuškanje je u osnovi način psihoanalize među psima, gdje se stvaraju veze i uspostavljaju odnosi.

Njuškanje drugih pasa pruža psima veliko zadovoljstvo i potiče njihovu prirodnu znatiželju. Kroz ovu aktivnost, psi također ostvaruju socijalne veze i uspostavljaju komunikaciju s drugim psima. Bez obzira jeste li u parku za pse ili samo šećete ulicom, često ćete primijetiti da se psi zaustavljaju i provode vrijeme njuškajući druge pse koji su prethodno tuda prošli. To je prirodni način na koji psi stvaraju svoj identitet u društvenoj zajednici pasa, izražavajući veze i otkrivajući svijet oko sebe putem mirisa.

Lažno uriniranje

Lažno uriniranje kod pasa može biti jedno od ponašanja koje vlasnike često zbunjuje. Ovo ponašanje je često povezano s potrebom za označavanjem teritorija, ali može imati i druge motive. Pas može lažno urinirati kako bi izbjegao sukob s drugim psima ili ljudima, ili jednostavno kako bi dobio pažnju vlasnika. Ova vrsta ponašanja često se pojavljuje kod nekastriranih mužjaka, ali i kod nekih ženki.

Vlasnici bi trebali paziti na znakove koji upućuju na lažno uriniranje kod pasa. Ovo može uključivati podizanje noge ili klečanje, ali bez pražnjenja mjehura. Pas može mučiti mjesto na kojem je lažno urinirao kako bi dodatno naglasio svoj teritorij. Važno je da vlasnici ne kažnjavaju psa za ovo ponašanje, već da pristupe treningu i socijalizaciji kako bi umanjili ili eliminirali ovaj problem.

Cudni rituali i ponasanje pasa 1

FAQ

Što je lažno uriniranje kod pasa?

Lažno uriniranje je ponašanje kod pasa u kojem oni simuliraju mokrenje, ali ne izlučuju stvarni urin.

Zašto psi prakticiraju lažno uriniranje?

Psi mogu prakticirati lažno uriniranje iz različitih razloga, uključujući označavanje teritorija, izražavanje dominacije, privlačenje pažnje ili zbog anksioznosti.

Kako prepoznati lažno uriniranje kod psa?

Lažno uriniranje može se prepoznati po ponašanju psa, kao što je simuliranje mokrenja bez izlučivanja urina. Psi mogu podizati nogu, kopati zemlju ili se samo pretvarati kao da piške.

Kako se nositi s lažnim uriniranjem kod pasa?

Ako primijetite da vaš pas prakticira lažno uriniranje, važno je utvrditi uzrok tog ponašanja. Savjetovanje s veterinarom ili stručnjakom za ponašanje pasa može vam pomoći u razumijevanju i rješavanju problema.

Može li lažno uriniranje biti znak zdravstvenog problema kod pasa?

Da, u nekim slučajevima, lažno uriniranje može biti simptom zdravstvenog problema kod pasa, poput infekcije mokraćnog sustava ili problema s mjehurom. Ako primijetite neobično ponašanje kod svog psa, uvijek je najbolje konzultirati se s veterinarom.

Kako spriječiti lažno uriniranje kod pasa?

Spriječiti lažno uriniranje može biti izazovno, ali pružanje dovoljno fizičke aktivnosti, mentalne stimulacije i redovite rutine može pomoći u smanjenju anksioznosti kod pasa i smanjiti potrebu za lažnim uriniranjem.

Trebam li se brinuti ako moj pas povremeno prakticira lažno uriniranje?

Povremeno lažno uriniranje može biti normalno ponašanje pasa, pogotovo ako ga koriste kao oblik komunikacije s drugim psima. Međutim, ako primijetite često ili iznenadno pojačano lažno uriniranje, preporučljivo je konzultirati se s veterinarom kako biste isključili moguće zdravstvene probleme.

Koliko je često lažno uriniranje uobičajeno kod pasa?

Uobičajeno je da psi povremeno prakticiraju lažno uriniranje kao dio svojih prirodnih instinkta i komunikacije s drugim psima. Međutim, ako primijetite da je vaš pas često ili stalno uključen u lažno uriniranje, preporučljivo je potražiti stručno mišljenje.