Skip to content

Chihuahua: Mali Prijatelj S Velikim Srcem

 • by

Chihuahua, pasmina pasa koja je poznata po svojoj minijaturnoj veličini i živahnom karakteru, osvaja srca mnogih ljubitelja pasa diljem svijeta. Unatoč svojoj maloj veličini, ovi imaju ogroman duh i odanost prema svojim vlasnicima. U ovom članku istražit ćemo dublje u svijet Chihuahua pasa, njihovu povijest, karakteristike i kako se brinuti za njih.

Povijest i Podrijetlo

Povijest pasmine i njezin nastanak

Chihuahua je pasmina koja potječe iz Meksika i ime je dobila po meksičkoj saveznoj državi Chihuahua. Smatra se da potječe još iz antičkih vremena, a priznata je kao jedna od najstarijih pasmina pasa na američkom kontinentu.

Podrijetlo pasmine i njezina prvobitna namjena

Chihuahua je pasmina koja je dobila ime po meksičkoj saveznoj državi Chihuahua, gdje su ovi psi prvi put primijećeni. Vjeruje se da su ih stari Maje koristili kao pratitelje i toplučke pasa. Kasnije su postali popularni u meksičkim i američkim gradovima te su često bili viđeni u krilima slavnih i bogatih.

Važne točke u razvoju pasmine

Tijekom godina, Chihuahua se razvijao kao pasmina s dva različita tipa: dugodlaki i kratkodlaki. Ovi psi su postali omiljeni kućni ljubimci diljem svijeta zbog svoje malene veličine i velikog karaktera.

Karakteristike Pasmine

Opis fizičkih karakteristika pasmine

Chihuahua spada u minijaturne pse, s težinom obično između 1 i 3 kilograma. Iako su mali, imaju izraženu osobnost i ponosno hodaju uzdignute glave. Dugodlaki i kratkodlaki tipovi imaju različite tipične osobine dlake.

Temperament i osobine pasmine

Chihuahua je hrabar, inteligentan i odan pas. Iako su mali, imaju veliko srce i puni su energije. Oni su često vrlo vezani za svoje vlasnike i mogu biti iznimno zaštitnički nastrojeni prema njima.

Posebne karakteristike koje razlikuju ovu pasminu od drugih

Jedna od najupečatljivijih karakteristika Chihuahua pasa je njihova minijaturna veličina. Njihova lobanja je obično jarko zaobljena, a oči izražajne. Također su poznati po svom karakterističnom hodanju “na špicama prstiju”.

pexels wkn 1933464

Njega i Briga

Njega dlake: Kako pravilno četkati i održavati dlaku

Dugodlaki Chihuahua zahtijeva češće četkanje kako bi se spriječilo petljanje dlake. Kratkodlaki Chihuahua ima manje zahtjevnu dlaku, ali redovito četkanje također pomaže u održavanju sjaja.

Hranjenje: Preporučena i količine hrane

Balansirana prehrana je ključna za zdravlje Chihuahua pasa. Preporučuje se visokokvalitetna hrana prilagođena njihovoj veličini i energetskim potrebama. Količina hrane treba biti prilagođena kako bi se izbjeglo prejedanje.

Vježbanje: Koliko i kakvo vježbanje pasmina zahtijeva

Chihuahua je vrlo aktivan pas iako je mali. Iako ne zahtijevaju dugotrajne šetnje kao veće pasmine, svakodnevno vježbanje je važno kako bi se izgorjela višak energije.

Zdravstveni aspekti: Tipične zdravstvene potrebe i potencijalne bolesti

Chihuahua je pasmina koja može biti sklonija nekim zdravstvenim problemima, uključujući probleme s očima, zubima i srčanim bolestima. Redoviti veterinarski pregledi važni su kako bi se ovi problemi rano otkrili.

Treniranje i Socijalizacija

Treniranje: Kako pravilno trenirati pasminu (poslušnost, osnovne naredbe)

Chihuahua je pametan pas, ali ponekad mogu biti tvrdoglavi. Trening bi trebao biti pozitivan i nagrađivanje poslušnog ponašanja. Počnite s osnovnim naredbama kao što su “sjedi” i “dođi”.

Socijalizacija: Važnost socijalizacije i interakcije s drugim psima i ljudima

Rana socijalizacija ključna je za razvoj pozitivnog ponašanja kod Chihuahua pasa. Izložite ih različitim situacijama, ljudima i drugim psima kako bi postali sigurni i samopouzdani.

pexels quang nguyen vinh 2133176

Tko bi trebao razmisliti o posjedovanju ove pasmine

Chihuahua je idealan za pojedince ili obitelji koje žive u stanu i nemaju puno prostora. Također su prikladni za starije osobe koje traže malog i ljubaznog pratitelja.

Prednosti i izazovi posjedovanja ove pasmine

Prednosti posjedovanja Chihuahua pasa uključuju njihovu malu veličinu, što ih čini idealnim za stanovanje u manjim prostorima. Izazovi mogu uključivati sklonost prema lavežu i osjećaju da su puno veći nego što jesu.

Kako se pripremiti za dovođenje psa te pasmine u dom

Priprema za dovođenje Chihuahua psa u dom uključuje nabavku odgovarajuće opreme, poput male hrpe igračaka i mekane posteljine. Također, osigurajte siguran prostor u domu kako bi se pas osjećao zaštićeno.

Zaključak

Chihuahua je pasmina koja ima ogroman karakter i srce, unatoč svojoj minijaturnoj veličini. Njihova energija, hrabrost i odanost čine ih izvrsnim izborom za one koji su spremni pružiti im puno ljubavi i pažnje.

Sažetak ključnih informacija o pasmini

Chihuahua je minijaturna pasmina pasa s velikim karakterom.

FAQ: Najčešća pitanja vezana za pasminu

 1. Jesu li Chihuahua psi prikladni za obitelji s djecom?
  • Da, ali treba paziti na nježno rukovanje zbog njihove male veličine.
 2. Trebaju li Chihuahua psi puno vježbe?
  • Iako su mali, Chihuahua psi su energični i trebaju dnevnu šetnju i igru.
 3. Jesu li Chihuahua psi sklona lavežu?
  • Da, Chihuahua psi mogu biti skloni lavežu ako nisu pravilno socijalizirani.
 4. Mogu li Chihuahua psi živjeti u stanu?
  • Da, Chihuahua psi su mali i prikladni za stanovanje, ali trebaju mentalnu i fizičku stimulaciju.
 5. Jesu li Chihuahua psi agresivni prema drugim psima?
  • S pravilnom socijalizacijom, Chihuahua psi mogu biti prijateljski raspoloženi prema drugim psima.