Skip to content

Cavalier King Charles španijel – Cavalier King Charles Spaniel

  • by

Povijest

Cavalier King Charles španijel je pasmina koja ima bogatu povijest koja seže unatrag nekoliko stoljeća. Njihovi korijeni mogu se pratiti sve do 16. i 17. stoljeća u Engleskoj. Ova pasmina je dobila ime po Kralju Charlesu II., koji je bio veliki ljubitelj pasa i nije se mogao odvojiti od svojih malih, šarmantnih španijela. Kralj Charles II. je često viđen kako provodi vrijeme sa svojim psima, a ti su postali poznati pod imenom “King Charles španijeli”.

Tijekom godina, pasmina se razvijala i mijenjala, a posebno tokom vladavine kraljice Viktorije. Tijekom tog vremena, španijeli su postali manji i poznati po svojim izražajnim očima i prominentnom izražaju. Krajem 19. stoljeća, pasmina je dobila ime “Cavalier King Charles španijel” kako bi se razlikovala od drugih španijela.

Danas, Cavalier King Charles španijel je popularan kućni ljubimac širom svijeta. Njihova povijest donosi poštovanje prema pasmini i njihovim prethodnicima, a mnogi ljudi ih vole zbog njihove ljupkosti, prijateljskog temperamenta i njihove dugotrajne veze s ljudima. Pasmina je stekla svoju popularnost i ostaje omiljen izbor za mnoge ljude koji traže ljubaznog i zaigranog kućnog ljubimca.

Velicina

Cavalier King Charles španijel je jedna od najmanjih pasmina pasa. Odrasli mužjak može težiti između 5 i 8 kilograma, dok ženke obično teže između 4 i 6 kilograma. Visina im se kreće između 30 i 33 centimetra, mjereno od grebena do tla. Ovi psi su kompaktni i dobro građeni, s dobrim mišićnim tonusom. Iako su mali, imaju elegantan izgled koji osvaja mnoge ljubitelje pasa.

Njihova mala veličina je jedan od razloga zašto su tako popularni kao kućni ljubimci. Oni se lako prilagođavaju domaćem okruženju i vole biti u blizini svojih vlasnika. Također su idealni za manje stanove ili kuće, jer im ne treba puno prostora za kretanje. Zbog njihove veličine, također su prikladni za putovanja i vožnju u automobilu. Međutim, važno je napomenuti da unatoč svojoj maloj veličini, Cavalier King Charles španijeli trebaju redovitu tjelesnu aktivnost kako bi održali kondiciju i zdravlje.

Cavalier King Charles spanijel Cavalier King Charles Spaniel 1

Boja

Cavalier King Charles španijeli dolaze u raznim bojama koje su prihvaćene standardima pasmine. Najčešće boje su blenheim, tricolor, black and tan i ruby. Blenheim španijeli imaju bijelu dlaku s tamnim mrljama koje mogu biti crvene ili kostrijeti u boji. Tricolor španijeli imaju crnu dlaku s bijelim mrljama i smeđim oznakama iznad očiju, na obrazima i na nogama. Black and tan španijeli imaju crnu dlaku s smeđim oznakama ispod očiju, na obrazima, na nogama i ispod repa. Ruby španijeli su jednostavno crvene boje bez ijedne bijele mrlje.

Boja dlake kod Cavalier King Charles španijela može biti osobna preferencija vlasnika, ali nije znak kvalitete ili zdravlja psa. Važno je da je dlaka sjajna, čista i njegovana bez obzira na boju. Bez obzira koju boju dlaka imaju, ovi šarmantni psi će uvijek privući pažnju svojim veselim i ljupkim izražajem.

Dlaka

Dlaka Cavalier King Charles španijela je prepoznatljiva po svojoj mekoći i sjaju. Ova pasmina ima dugu i svilenkastu dlaku, koja zahtijeva redovitu njegu kako bi ostala zdrava i lijepa. Dlaka treba biti češljana svakodnevno, kako bi se spriječilo zapetljavanje i stvaranje čvorova. Također je važno redovito šišanje pasa kako bi se održao pravilan izgled dlake.

Dlaka Cavalier King Charles španijela može imati različite boje, uključujući crnu, smeđu, ravnjenu, svijetlu i mješovite boje. Što se tiče ljetnih mjeseci, dlaku treba posebno paziti jer su psi podložni toplinskom udaru. Preporučuje se redovito četkanje i neizravno izlaganje žarkom suncu kako bi se izbjeglo oštećenje dlake.

Oftalmološki problemi

Cavalier King Charles španijeli su pasmine koji imaju predispoziciju za određene oftalmološke probleme. Jedan od najčešćih problema koji se javlja kod ove pasmine je katarakta. Katarakta je zamućenje očnog sočiva koje može dovesti do smanjenja vidne oštrine. Ovaj problem se često javlja kod starijih pasa, ali može se razviti i kod mladih jedinki. U težim slučajevima, katarakta može zahtijevati kirurški zahvat kako bi se poboljšao vid.

Osim katarakte, Cavalier King Charles španijeli također su podložni drugim oftalmološkim problemima kao što su distihiazis i keratoconjunctivitis sicca. Distihiazis je uvjet u kojem trepavice rastu iz pogrešnog mjesta, što može dovesti do iritacije rožnice. Keratoconjunctivitis sicca, poznat i kao suhi oko, je uvjet u kojem suze nisu dovoljne za održavanje normalne vlažnosti očiju. Oba ova stanja mogu uzrokovati nelagodu i moguće oštećenje rožnice. Redoviti veterinarski pregledi mogu pomoći u ranoj dijagnozi i upravljanju ovim oftalmološkim problemima kod Cavalier King Charles španijela.

Srčane bolesti

Srčane bolesti su jedan od najčešćih zdravstvenih problema s kojima se suočava pasmina Cavalier King Charles španijela. Ova pasmina ima predispoziciju za razvoj srčanih problema kao što su srčani šumovi, mitralna regurgitacija i kardiomiopatija.

Jedan od najvažnijih čimbenika koji utječe na srčane bolesti u ovoj pasmini je genetika. Mnogi Cavalieri nasljeđuju mutaciju gena koja dovodi do slabljenja srčanog mišića i nepravilnog rada srčanih zalistaka. Ovo može rezultirati srčanim šumovima i srčanim napadajima.

Nadalje, loša i nedostatak tjelesne aktivnosti mogu dodatno pogoršati srčane probleme kod ove pasmine. Prekomjerna tjelesna težina može staviti dodatni pritisak na srce, pogoršavajući njegovo stanje.

Vlasnici Cavalier King Charles španijela trebaju biti svjesni ovih potencijalnih srčanih problema i redovito provjeravati svoje pse kod veterinara. Rana dijagnoza i kontrola srčanog zdravlja mogu biti ključni za produženje i poboljšanje kvalitete života ove prekrasne pasmine.

Problemi s kralježnicom

Cavalier King Charles španijeli su pasmina koja je sklona određenim problemima s kralježnicom. Jedan od najčešćih problema je stanje poznato kao sirenomišljen. Ova kongenitalna anomalija javlja se kada su kralježnice slabo formirane i spojene zajedno, što dovodi do deformacija i problema s pokretljivošću kičme. Sirenomišljen je ozbiljan medicinski problem i zahtijeva redovite veterinarske preglede kako bi se pravovremeno dijagnosticirao i liječio.

Drugi problem s kralježnicom koji je često prisutan kod Cavalier King Charles španijela je patelarna luksacija. Ova stanje je karakterizirano ispadanjem ili iskrivljenjem patele, što je mala kost koja se nalazi na prednjoj strani koljena. Patelarna luksacija može uzrokovati bol, smanjenu pokretnost i invalidnost kod psa. Važno je pažljivo pratiti simptome ove stanja i pravodobno reagirati s veterinarskom njegom kako bi se smanjili rizici i postigla bolja kvaliteta života za psa.

Pravilna prehrana

Jedan od ključnih elemenata brige o Cavalier King Charles španijelima je pravilna prehrana. Kako bi održali psa zdravim i vitalnim, važno je da mu pružite uravnoteženu i kvalitetnu prehranu. Psa treba hraniti visokokvalitetnom hranom koja zadovoljava njegove prehrambene potrebe.

Prehrana španijela treba biti bogata hranjivim tvarima, uključujući bjelančevine, ugljikohidrate, masti, vitamine i minerale. Važno je i da hrana bude prilagođena pasmini, veličini i dobi psa. Prehrambene potrebe štenaca, odraslih pasa i starijih pasa se razlikuju te je stoga bitno odabrati hranu koja odgovara njihovim specifičnim potrebama.

Iako je dostupno mnogo opcija hrane za pse na tržištu, preporučeno je konzultirati se s veterinarom kako biste pronašli najbolju prehranu za vašeg ljubimca. Veterinar će vam moći dati savjete o vrsti hrane, količini i rasporedu hranjenja kako biste osigurali da pružate psu sve što mu je potrebno za zdrav i sretan život. Pravilna prehrana je temelj za održavanje zdravlja psa te je važno uložiti vrijeme i trud u osiguravanje optimalne prehrane za vašeg Cavalier King Charles španijela.

Redoviti veterinarski pregledi

Redoviti veterinarski pregledi su od iznimne važnosti za zdravlje i dobrobit Cavalier King Charles španijela. Ovi mali i slatki psi mogu biti skloni određenim zdravstvenim problemima, stoga je redoviti posjet veterinaru ključan kako bi se ovi problemi otkrili i tretirali na vrijeme.

Veterinarski pregledi omogućuju veterinarima da prate opće zdravstveno stanje psa, provjere težinu, provjere vitalne funkcije, kao i pruže preventivnu skrb. Redovito pregledavanje uključuje i rutinske cijepljenje kako bi se štiti od raznih zaraznih bolesti. Osim toga, veterinar može pružiti vlasnicima savjete o pravilnoj prehrani, vježbanju i općem zdravstvenom stanju psa. Redoviti veterinarski pregledi su ključni za održavanje Cavalier King Charles španijela zdravima i sretnima.

Prednosti i nedostaci uzgoja Cavalier King Charles španijela.

Cavalier King Charles španijeli su pasmina koja ima mnogobrojne prednosti kada je u pitanju uzgoj. Prvenstveno su poznati po tome što su izuzetno prijateljski nastrojeni i prilagodljivi psi. Ova karakteristika ih čini odličnim izborom za obitelji s djecom ili drugim kućnim ljubimcima. Također, Cavalier King Charles španijeli su vrlo inteligentni i vrlo brzo mogu naučiti različite trikove i zapovijedi.

Međutim, uz sve prednosti koje sa sobom donosi uzgoj Cavalier King Charles španijela, postoje i neki nedostaci koji vlasnici trebaju uzeti u obzir. Ovi psi često imaju sklonost prekomjernom lajanju, posebno kada su izloženi stresu ili dosadi. Također, ova pasmina može biti sklona pretilosti, što zahtijeva pažljivu kontrolu prehrane i redovitu tjelesnu aktivnost. Potencijalni uzgajivači također trebaju biti svjesni da Cavalier King Charles španijeli mogu biti genetski podložni određenim zdravstvenim problemima poput srčanih bolesti ili problema s kralježnicom.

FAQ

Kako izgleda povijest uzgoja Cavalier King Charles španijela?

Cavalier King Charles španijel potječe iz Engleske i ima dugu povijest koja seže unatrag nekoliko stoljeća.

Kolika je veličina Cavalier King Charles španijela?

Cavalier King Charles španijel je mali do srednje velik pas. Mužjaci obično teže između 5 i 8 kg, dok su ženke nešto lakše, težeći između 5 i 7 kg.

Koje su boje karakteristične za Cavalier King Charles španijele?

Cavalier King Charles španijeli dolaze u četiri različite boje: blenheim (bijela s crvenim oznakama), tricolor (crna, bijela i smeđa), crne i smeđe boje te ruby (potpuno crvena).

Kakva je dlaka Cavalier King Charles španijela?

Dlaka Cavalier King Charles španijela je duga, svilenkasta i ravna. Potrebno je redovito četkanje kako bi se održala njena ljepota i zdravlje.

Jesu li česti oftalmološki problemi kod Cavalier King Charles španijela?

Da, Cavalier King Charles španijeli su skloni raznim oftalmološkim problemima kao što su suhe oči, katarakte i distichiasis (rast trepavica na nepravilnim mjestima).

Koje su najčešće srčane bolesti kod Cavalier King Charles španijela?

Najčešća srčana bolest kod Cavalier King Charles španijela je mitralna regurgitacija, koja može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Jesu li Cavalier King Charles španijeli skloni problemima s kralježnicom?

Da, Cavalier King Charles španijeli imaju predispoziciju za problema s kralježnicom kao što su dehidrostenza, hernija diska i epilepsija.

Koja je pravilna prehrana za Cavalier King Charles španijele?

Cavalier King Charles španijeli trebaju uravnoteženu prehranu koja sadrži visokokvalitetnu hranu bogatu proteinima i esencijalnim hranjivim tvarima.

Koliko su važni redoviti veterinarski pregledi za Cavalier King Charles španijele?

Redoviti veterinarski pregledi su vrlo važni za održavanje zdravlja Cavalier King Charles španijela. Veterinar će pratiti zdravlje psa i rano otkriti eventualne probleme.

Koje su prednosti i nedostaci uzgoja Cavalier King Charles španijela?

Prednosti uzgoja Cavalier King Charles španijela uključuju njihovu ljubaznost, privrženost i prilagodljivost. Međutim, oni su skloni brojnim zdravstvenim problemima, što može biti nedostatak.