Skip to content

Bulmastif – Bullmastiff

  • by

Povijest pasmine

Bulmastif je pasmina koja ima bogatu povijest. Korijeni ove pasmine vuku se još iz drevnih vremena. Smatra se da su preci bulmastifa bili veliki koji su se koristili u ratovima i lovu u Antičkom Rimu. Kasnije, tijekom srednjeg vijeka, bulmastifi su često korišteni kao psi za čuvanje imanja i stoke.

Tokom vremena, bulmastifi su postali sve popularniji, posebno u Engleskoj. U 19. stoljeću, ova pasmina je dobila svoje ime – bulmastif, koje je kombinacija engleske riječi “bull” (bik) i “mastiff” (molosoidna pasmina). Bulmastifi su bili cijenjeni zbog svoje hrabrosti, snage i izdržljivosti. Danas su još uvijek cijenjeni kao izvrsni psi čuvari, ali su također vrlo popularni kao obiteljski ljubimci zahvaljujući svom blagom temperamentu i odanosti.

Veličina i težina

Bulmastif je pasmina velikih pasa, poznata po svojoj impresivnoj veličini i težini. Mužjaci Bulmastifa obično dostižu visinu od 64 do 69 cm, dok ženke mogu biti nešto manje, sa visinom od 61 do 66 cm. Težina ove pasmine može varirati, ali mužjaci obično teže između 50 i 59 kg, dok ženke imaju prosječnu težinu između 41 i 54 kg.

Njihova veličina i težina, zajedno s njihovom dobro mišićavom građom, čine Bulmastifa dojmljivim psom. Njihova snaga i veličina mogu biti impresivne, ali istovremeno donose odgovornost vlasnicima da se brinu o njihovoj dobrobiti i sigurnosti. Zbog svoje veličine, Bulmastif nije uvijek najprikladniji za sve vlasnike pasa, osobito one bez iskustva u upravljanju snažnim psima. Međutim, ljubitelji ove pasmine cijene njihovu impresivnu pojavu i ružičastu prirodu.

Bulmastif Bullmastiff 1

Boja i krzno

Bulmastif je pasmina koja dolazi u različitim bojama i uzorcima. Njihovo krzno može biti jednobojno ili šareno. Najčešće boje koje se javljaju su smeđa, crna, tigrasta, žuta i zlatna. Unutar tih boja postoje različite nijanse i varijacije koje daju Bulmastifu jedinstven izgled.

Kada je u pitanju tekstura krzna, Bulmastif ima kratak i gust dlakavi sloj. Ovo krzno ne zahtijeva posebnu njegu i relativno je lako održavati. Redovito četkanje će pomoći u održavanju čistoće i sjaja krzna te će smanjiti prekomjerno linjanje. Bez obzira na boju i vrstu dlake, redovita njega krzna važna je za održavanje zdravlja i izgleda Bulmastifa.

Temperament

Bulmastif ima miran i samouvjeren temperament. Njihova priroda je stabilna i uravnotežena, što ih čini izvrsnim kućnim ljubimcima. Ovi psi su poznati po svom strpljenju i ljubavi prema svojoj obitelji, te su često vrlo pažljivi prema djeci. Oni su odani i privrženi svojim vlasnicima, često tražeći njihovu blizinu i pažnju. Međutim, iako su obično mirni, mogu postati zaštitnički nastrojeni ako osjete prijetnju prema svojoj obitelji.

Iako su Bulmastifi obično dobri s djecom, važno je naučiti djecu kako se pravilno ponašati oko pasa. Budući da su ovi psi vrlo veliki i snažni, mogu nenamjerno ugroziti malu djecu svojom veličinom. Stoga, nadzor odraslih osoba je uvijek nužan kako bi se osigurala sigurnost i dobrobit svih uključenih. Također je važno osigurati da se Bulmastif socijalizira kako bi se osiguralo da imaju pozitivan i miran odnos s drugim psima i životinjama koje mogu susresti u svojoj okolini.

Odnos prema djeci

Bulmastifi su pasmina koja, u većini slučajeva, može imati izuzetno dobar odnos prema djeci. Ovi psi su poznati po svojoj ljubaznosti i strpljivosti, što ih čini izvrsnim izborom kao obiteljski ljubimci. Međutim, kao i kod bilo koje druge pasmine, uvijek je važno biti oprezan i nadzirati interakciju između psa i djece.

Djeca trebaju naučiti kako se pravilno ponašati i rukovati s Bulmastifima, kako bi se osigurala sigurna veza između njih. Bitno je da djeca ne povlače pasmine za uši, vuku rep ili vrše bilo kakve druge oblike grubog ponašanja prema njima. Također, trebaju biti educirani o tome kako prepoznati znakove nelagode kod psa i kako se ponašati u takvim situacijama. Uz pravilno vodstvo i nadzor, Bulmastifi će često postati ljubazni i zaštitnički nastrojeni prema djeci u obitelji.

Odnos prema drugim psima

Kao dominantna pasmina s izrazito snažnim instinktom čuvara, Bulmastif može imati promjenjiv odnos prema drugim psima. Njegovo prirodno njuškalo i sklonost teritorijalnom ponašanju mogu često dovesti do konflikata s drugim psima, osobito sa osobama istog spola. Stoga je važno da vlasnici budu svjesni potencijalnih izazova u socijalizaciji Bulmastifa s drugim psima te da poduzmu korake za pravilno uvježbavanje i nadzor, pogotovo u ranom uzrastu psa.

Unatoč svojoj prirodnoj sklonosti, Bulmastif može naučiti biti društven i miran s drugim psima kroz pravilan trening i rano izlaganje različitim situacijama. Vlasnici mogu posvetiti posebnu pažnju socijalizaciji psa putem pozitivnih iskustava s drugim psima, poput kontroliranog igranja u grupama ili sudjelovanja u pasjim parkovima. Redovita izloženost različitim situacijama s drugim psima može pomoći Bulmastifu da nauči kako se ponašati i komunicirati na odgovarajući način.

Potreba za fizičkom aktivnošću

Bulmastifi su pasmina s umjereno visokim potrebama za fizičkom aktivnošću. Iako nisu preterano aktivni kao neke druge pasmine, oni ipak zahtevaju redovnu šetnju i mogućnost da se fizički izraze. Dnevne šetnje u trajanju od 30 do 60 minuta obično su dovoljne da zadovolje njihove potrebe za vežbanjem. Osim toga, vole igre poput trčanja u parku ili igranja loptom, koje im pružaju dodatnu mentalnu i fizičku stimulaciju.

Bulmastifi su po prirodi mirne i opuštene pasmine, pa nemaju preteranu potrebu za intenzivnim vežbanjem ili dugim trčanjem. Međutim, važno je napomenuti da nedostatak fizičke aktivnosti može dovesti do prekomerne težine i drugih zdravstvenih problema. Stoga, vlasnici bi trebali osigurati da njihovi Bulmastifi redovno dobijaju dovoljno fizičke aktivnosti, ali isto tako i odgovarajući odmor kako bi se izbeglo prenaprezanje.

Zajednički zdravstveni problemi

Zajednički zdravstveni problemi povezani s pasminom Bulmastif često uključuju probleme s kožom. Ova pasmina ima sklonost alergijskim reakcijama, što može dovesti do svrbeža i iritacije kože. Također, Bulmastifi su podložni različitim vrstama infekcija kože poput dermatitisa i hot spotova. Vlasnici trebaju redovito prati Bulmastifa i paziti na znakove nelagode ili inflamacije kože kako bi pravovremeno poduzeli potrebne mjere.

Pored problema s kožom, Bulmastifi često pate od displazije kuka i lakta. Ovo stanje, koje može biti nasljedno, karakterizira nepravilan razvoj zglobova i može uzrokovati bol i smanjenu pokretljivost. Redoviti veterinarski pregledi i pravilan nadzor tijekom rasta mogu pomoći u sprečavanju tog problema. Također, kao pasmina s većim tjelesnim masama, Bulmastifi mogu biti podložni pretilosti, što dodatno opterećuje zglobove i može doprinijeti lošem zdravlju. Stoga je važno pružiti Bulmastifu uravnoteženu prehranu i redovito ga vježbati kako bi održao zdravu težinu.

Preporučene preventivne mjere

Da biste osigurali dug i zdrav život svog Bulmastifa, važno je poduzeti određene preventivne mjere. Redoviti veterinarski pregledi ključni su za održavanje zdravlja vašeg psa. Preporučuje se posjetiti veterinara barem jednom godišnje kako bi se provjerilo stanje zuba, srca, očiju i drugih važnih dijelova tijela. Veterinar će također moći pružiti savjete o pravilnoj prehrani, davanju potrebnih cjepiva i provođenju rutinskih preventivnih mjera protiv buha, krpelja i drugih parazita.

Redovita tjelesna aktivnost također je ključna za održavanje dobrog zdravlja Bulmastifa. Ova pasmina ima sklonost dobiti na težini, stoga je važno osigurati dovoljno vježbe kako bi se spriječila pretilost. Dugotrajne šetnje i igre u dvorištu mogu biti izvrsni načini da se vaš pas održi u dobroj formi. Također je važno osigurati da vaš Bulmastif ima dovoljno prostora za kretanje kako bi izbjegao neaktivnost i prekomjernu težinu.

Kako odabrati i pripremiti dom za Bulmastifa

Pri odabiru i pripremi doma za Bulmastifa važno je uzeti u obzir nekoliko faktora. Prvo, veličina ove pasmine zahtijeva prostor koji je dovoljno prostran kako bi se pas mogao slobodno kretati. Također, trebate osigurati dovoljno mjesta za postavljanje odgovarajuće velike i udobne krevetiće za vašeg psa.

Drugo, Bulmastifi su poznati po svom mirnom temperamentu, ali je važno osigurati im dovoljno mentalne i fizičke stimulacije. Stoga, razgovarajte sa uzgajivačem o preporučenim načinima vježbanja i igre koje će vaš pas uživati. Također je važno osigurati sigurnost u okolini, posebno ako živite u blizini prometnih cesta ili drugih potencijalno opasnih područja. Ograđeni dvorište ili redovite šetnje na povodcu mogu biti idealno rješenje kako bi se osigurala sigurnost vašeg Bulmastifa.

FAQ

Kakva je povijest pasmine Bulmastif?

Bulmastif potječe iz Engleske i ima dugu povijest kao lovački i čuvarski pas.

Koliko je velik i težak Bulmastif?

Bulmastif je velik pas, mužjaci mogu doseći visinu od 64-68 cm i težinu od 50-59 kg, dok su ženke nešto manje s visinom od 61-66 cm i težinom od 41-50 kg.

Koje boje i vrste krzna ima Bulmastif?

Bulmastif se može pojaviti u različitim bojama, uključujući smeđu, žutu, crnu i prugastu. Imaju kratko i ravno krzno.

Kakav je temperament Bulmastifa?

Bulmastif je miran, samouvjeren i odan pas. Oni su poznati po svom zaštitničkom instinktu i obično su vrlo mirni i strpljivi.

Kako se Bulmastif ponaša prema djeci?

Bulmastif je obično vrlo pažljiv i nježan prema djeci. Oni su odani i zaštitnički nastrojeni prema svojoj obitelji, uključujući i djecu.

Kako se Bulmastif ponaša prema drugim psima?

Bulmastif može biti prilično dominantan prema drugim psima, posebno prema istom spolu. Važno je pravilno socijalizirati Bulmastifa kako bi se osiguralo dobro ponašanje prema drugim psima.

Koliko fizičke aktivnosti treba Bulmastif?

Bulmastif ima umjerene potrebe za vježbanjem i ne treba puno intenzivne tjelesne aktivnosti. Redovna šetnja i lagana igra obično su dovoljni da zadovolje njihove potrebe.

Koje su zajedničke zdravstvene probleme Bulmastifa?

Bulmastifi su skloni određenim zdravstvenim problemima kao što su displazija kukova, srčane bolesti i problemi s disanjem zbog njihovih kratkih njuški.

Koje su preporučene preventivne mjere za zdravlje Bulmastifa?

Preporučuje se redoviti veterinarski pregledi, pravilna , održavanje zdrave tjelesne težine i redovita tjelesna aktivnost. Također je važno pravilno brinuti se o njihovom krznu i koži.

Kako odabrati i pripremiti dom za Bulmastifa?

Pri odabiru doma za Bulmastifa važno je osigurati dovoljno prostora za njihovu veličinu. Također je važno imati siguran i ograđen vrt. Trebate osigurati udoban krevet za spavanje i dovoljno igračaka za mentalnu stimulaciju. Također je važno imati prikladno mjesto za hranjenje i vodu.