Skip to content

Briga o zdravlju psa: prehrana, vježbanje i veterinarska skrb

 • by

Bendžo, pas sa prevelikim srcem (i prevelikim trbuhom)

Marko je bio u ekstazu. Konačno je doveo kući Bendža, prepunog života šteneta zlatnog retrievera. On i njegova obitelj su bili spremni na sve: bezsane noći, izgrizene cipele i beskonačnu energiju. Međutim, nakon nekoliko mjeseci, Marko je primijetio da je Bendžo postao pretirano mlohav i nezainteresiran za igru. Posjet veterinaru potvrdio je njegove strahove – Bendžo je bio pregojen.

Priča Marka i Bendža nije neuobičajena. Studija objavljena u časopisu “Journal of the American Veterinary Medical Association” https://www.avma.org/javma-news/2018-10-01/taking-obesity-disease pokazala je da je preko 56% pasa u Sjedinjenim Državama pretilo ili gojazno. Ovo stanje može dovesti do niza zdravstvenih problema kod pasa, uključujući dijabetes, artritis i srčane bolesti.

Briga o zdravlju psa nije samo o tome da mu pružimo hranu i ljubav. To je kompleksna odgovornost koja uključuje hranu, vježbanje i redovnu veterinarsku skrb. Ovaj blog će vam pomoći da razumjete ove ključne elemente i pružiti vam savjete koji se često previde kako biste održali svog psa zdravim i sretnim.

Briga o zdravlju psa prehrana vjezbanje i veterinarska skrb 1
Briga o zdravlju psa: prehrana, vježbanje i veterinarska skrb 7

: Više od punjenja zdjelice

Hrana je gorivo za tijelo vašeg psa, a kvalitetan izvor prehrane je ključan za njegovo opće zdravlje. Izbjegavajte jeftinu hranu punu žitarica i konzervansa. Umjesto toga, odaberite hranu bogatu proteinima, zdravim mastima i vlaknima.

Ali hrana nije samo o sastojcima:

 • Količina hrane: Prehranjivanje je jedan od glavnih razloga pretilosti kod pasa. Psove treba hraniti prema njihovoj dobi, veličini, pasmini i aktivnosti. Poradite se sa svojim veterinarom kako biste utvrdili pravilnu količinu hrane za svog psa.
 • Raspored obroka: Psima je generalno bolje hraniti se dva puta dnevno umjesto jednog velikog obroka. Ovo pomaže u regulaciji njihove krvne glukoze i sprečava prejedanje.
 • Poslastice: Poslastice su odličan način za nagrađivanje i dresuru psa, ali ih treba davati umjereno. Izbjegavajte poslastice s puno šećera i masti i umjesto toga odaberite zdravije alternative poput voća, povrća ili sušenog mesa.
Briga o zdravlju psa prehrana vjezbanje i veterinarska skrb 3
Briga o zdravlju psa: prehrana, vježbanje i veterinarska skrb 8

Vježbanje: Preko šetnje parkom

Vježba je isto toliko važna za zdravlje psa kao i prehrana. Psima je potrebna regularna fizička aktivnost kako bi se održali zdravi, fizički i mentalno stimulirani.

Neka vježba bude zabavna!

 • Šetnje: Šetnja je odličan način da svojom psu pružite mentalnu i fizičku stimulaciju. Međutim, ne zadovoljite se samo kratkim šetnjama oko bloka. Psovima je potrebna raznolikost u šetnjama, pa ih pokušajte odvesti u šumu, park za pse ili na plažu.
 • Igre: Psima je potrebna igra kako bi se trošili i ostali mentalno stimulirani. Igrajte se fetch, skrivalice ili agility.
Briga o zdravlju psa prehrana vjezbanje i veterinarska skrb 5
Briga o zdravlju psa: prehrana, vježbanje i veterinarska skrb 9

Veterinarska skrb: Prevencija je ključna

Redovita veterinarska skrb je esencijalna za rano otkrivanje i prevenciju zdravstvenih problema kod pasa.

Ne samo u slučaju bolesti:

 • Redoviti pregledi: Pse je potrebno voditi na veterinarske preglede barem jednom godišnje. Tokom pregleda, veterinar će provjeriti vitalne znakove psa, težinu, zube, uši i krzno.
 • Cjepiva: Cjepiva štite pse od različitih zaraznih bolesti. Razgovarajte sa svojim veterinarom o tome koja su cjepiva potrebna za vašeg psa.
 • Parazitska kontrola: Pse je potrebno redovito tretirati protiv parazita, uključujući gliste, krlješe i buhe.
 • Stomatologija: Zdravlje zuba kod pasa je iznimno važno. Redovito perite zube svom psu i vodite ga na veterinarske preglede zuba.
Briga o zdravlju psa prehrana vjezbanje i veterinarska skrb 2
Briga o zdravlju psa: prehrana, vježbanje i veterinarska skrb 10

koji se često previde:

 • Promatrajte ponašanje svog psa: Promjene u ponašanju psa mogu biti znak zdravstvenog problema. Obratite pažnju na promjene u apetitu, navikama spavanja, razini energije i raspoloženju.
 • Budite proaktivni: Ne čekajte da se pojavi problem da biste odveli psa veterinaru. Redovita veterinarska skrb i preventivne mjere mogu pomoći u sprječavanju brojnih zdravstvenih problema.
 • Informirajte se: Mnogo je dostupnih resursa o zdravlju pasa. Razgovarajte sa svojim veterinarom, čitajte knjige i članke o zdravlju pasa i pratite relevantne web stranice i blogove.
Briga o zdravlju psa prehrana vjezbanje i veterinarska skrb 4
Briga o zdravlju psa: prehrana, vježbanje i veterinarska skrb 11

Zaključak

Briga o zdravlju psa je dugoročna odgovornost koja zahtijeva predanost i brigu. Uz kvalitetnu prehranu, redovito vježbanje i preventivnu veterinarsku skrb možete osigurati da vaš pas bude zdrav i sretan cijeli život.

Zapamtite:

 • Hrana je gorivo za tijelo vašeg psa. Odaberite kvalitetnu hranu i pazite na količinu i raspored obroka.
 • Vježba je isto toliko važna kao i prehrana. Pružite svom psu raznovrsne i zabavne aktivnosti.
 • Redovita veterinarska skrb je ključna za rano otkrivanje i prevenciju zdravstvenih problema.
 • Budite proaktivni i informirajte se o zdravlju pasa.

Zdravlje i sretan život vašeg psa u vašim je rukama. Nemojte zanemariti važnost brige o prehrani, vježbanju i veterinarskoj skrbi. Vaš pas će vam biti beskrajno zahvalan.

Newfoundland Otkrijte Pravu Pricu o Ovoj Cudesnoj Pasmini 8
Briga o zdravlju psa: prehrana, vježbanje i veterinarska skrb 12