Skip to content

Bernski planinski pas

  • by

Podrijetlo Bernskog planinskog psa može se pratiti sve do Švicarske, gdje je ova pasmina uzgajana kao radni pas. Njihova glavna svrha bila je vući teret i čuvati imanja u planinskim područjima. Ovi su poznati po svojoj izdržljivosti i snazi, te su stoga vrlo cijenjeni među pastirima i farmerima.

Osobnost Bernskog planinskog psa karakterizira ljubaznost, odanost i blagost. Oni su vrlo inteligentni i brzo uče nove naredbe. Također su socijalni psi koji vole biti dio obitelji i dobro se slažu s djecom i drugim kućnim ljubimcima. Ipak, važno ih je pravilno socijalizirati od malena kako bi razvili pozitivne osobine.

Zdravlje Bernskih planinskih pasa može biti osjetljivo pitanje jer ova pasmina ima sklonost genetskim bolestima kao što su displazija kukova ili rak kostiju. Stoga je važno redovito provjeravati njihovo zdravlje kod veterinara te osigurati da dobivaju uravnoteženu prehranu bogatu hranjivim tvarima kako bi ostali zdravi i aktivni tijekom cijelog života.

Podrijetlo

Bernski planinski pas je pasmina koja potječe iz Švicarske. Njegovo podrijetlo može se pratiti sve do srednjeg vijeka, kada su ovi psi bili korišteni kao radni psi u planinskim područjima. Oni su bili nezamjenjivi za vuču tereta i čuvanje stoke. Ovi psi su poznati po svojoj snazi ​​i izdržljivosti, što ih čini idealnim za teške zadatke.

Osim svog povijesnog značaja, bernski planinski pas također ima prepoznatljive osobine koje ga čine popularnim kućnim ljubimcem danas. Oni su prijateljski raspoloženi i odani, što ih čini dobrom opcijom za obitelji s djecom. Također imaju nježnu narav i strpljenje, što ih čini pogodnima za interakciju s drugim životinjama.

Kada je riječ o zdravlju bernskih planinskih pasa, važno je napomenuti da mogu biti skloni određenim genetskim bolestima poput displazije kukova ili rakavih tumora. Međutim, pravilnom brig

pexels donovan kelly 9623166

Osobnost

Bernski planinski pas je poznat po svojoj prijateljskoj i ljubaznoj osobnosti. Ovi psi su izuzetno privrženi svojoj obitelji i vole provoditi vrijeme s njima. Oni su vrlo inteligentni i brzo uče, što ih čini lako treniranim.

Osim toga, bernski planinski psi su vrlo strpljivi i blagi prema djeci. Oni imaju nisku razinu agresivnosti i dobro se slažu s drugim kućnim ljubimcima. Budući da su veliki psi, važno je naučiti djecu kako pravilno rukovati s njima kako bi se izbjegle nezgode.

Zbog svog mirnog temperamenta, bernski planinski pas također može biti odličan terapeutski pas. Njihova prisutnost može donijeti utješnu podršku ljudima u stresnim situacijama ili tijekom terapijskih sesija. Nježna narav ovih pasa čini ih idealnim za rad u takvim okruženjima.

Ukratko, osobnost bernskog planinskog psa karakterizira prijateljski stav prema obitelji, inteligencija koja olakšava treniranje te sposobnost prilagođavanja djetetu ili terapeutskom okruženju bez ikakve agresije ili nelagode. Svojom nježnom naravi ovi psi osvajaju srca mnogih vlasnika i pružaju snažnu emocionalnu podršku.

Zdravlje

Bernski planinski pas je poznat kao relativno zdrava pasmina, ali kao i kod svih pasa, mogu se javiti određeni zdravstveni problemi. Jedan od najčešćih problema s kojima se suočavaju Bernski planinski psi su displazija kukova i lakta. Ova genetska predispozicija može dovesti do bolnih stanja zglobova i otežane pokretljivosti. Vlasnici ovih pasa trebaju redovito provjeravati zglobove svojeg ljubimca kako bi na vrijeme prepoznali probleme i poduzeli potrebne korake za liječenje.

Još jedan čest zdravstveni problem kod Bernskog planinskog psa je sklonost pretilosti. Ovi psi imaju tendenciju da dobiju na težini ako nisu pravilno hranjeni ili ne dobivaju dovoljno vježbe. Prekomjerna težina može negativno utjecati na njihove zglobove, srce i opću kvalitetu života. Stoga je važno osigurati da Bernski planinski pas ima uravnoteženu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost kako bi ostao u optimalnom zdravlju.

Konačno, još jedna stvar koju vlasnici Bernskog planinskog psa trebaju uzeti u obzir je sklonost ovoj pasmini ka određenim nasljednim bolestima poput von Willebrandove bolesti i karcinoma. Redoviti veterinarski pregledi i testiranja mogu pomoći u otkrivanju ovih bolesti u ranoj fazi, što omogućuje pravodobno liječenje i upravljanje njima. Vlasnici trebaju biti svjesni ovih potencijalnih zdravstvenih problema kako bi mogli pružiti najbolju skrb za svoje Bernske planinske pse.

Trening

Bernski planinski pas je inteligentna i poslušna pasmina koja se lako trenira. Oni su vrlo motivirani za rad i vole naučiti nove trikove. Kao štenci, važno je započeti s osnovnim naredbama poput “sjedi”, “dođi” i “ostani”. Ovi psi također vole fizičku aktivnost, pa redovita šetnja ili trčanje mogu biti odličan način da iskoriste svoju energiju.

Kada trenirate bernskog planinskog psa, važno je koristiti pozitivne metode nagrade kako biste održali njihov interes i motivaciju. Koristite male poslastice ili igračke kao nagradu kada pravilno izvrše naredbu. Budite dosljedni i strpljivi tijekom treninga jer ovi psi mogu biti malo tvrdoglavi ponekad.

Osim osnovnih naredbi, možete ih podučiti raznim trikovima poput davanja šape, kotrljanja ili donošenja predmeta. Bernski planinski psi također uživaju u sudjelovanju u različitim aktivnostima kao što su agiliti ili traženje predmeta. Važno je prilagoditi trening svakom psu pojedinačno jer neki mogu biti brže nauče od drugih. Uz pravilan trening i puno ljubavi, bernski planinski pas će postati dobro odgojen i poslušan član obitelji.

pexels alena darmel 9040438

Bernski planinski pas je velika i mišićava pasmina koja zahtijeva pravilnu prehranu kako bi ostala zdrava i snažna. Kao štene, Bernski planinski pas treba hraniti visokokvalitetnom hranom bogatom proteinima kako bi podržao njegov rast i razvoj kostiju. Ova pasmina također ima sklonost prema debljanju, stoga je važno pratiti količinu hrane koju im dajete.

Kada postanu odrasli, Bernski planinski psi trebaju uravnoteženu prehranu koja sadrži sve potrebne hranjive tvari. Preporučuje se da njihova hrana bude bogata proteinima, umjereno bogata mastima i ugljikohidratima te sadrži vitamine i minerale koji su ključni za održavanje njihovog zdravlja. Također je važno izbjegavati davati im previše hrane jer mogu biti skloni pretilosti.

Osim pravilne prehrane, vlasnici Bernskog planinskog psa moraju osigurati dovoljno svježe vode uvijek dostupne svom ljubimcu. Hidracija igra ključnu ulogu u općem zdravlju pasa, a posebno kod ovako velike pasmine koja može patiti od problema sa zglobovima ako nije hidrirana adekvatno. Vlasnici također mogu razmotriti dodavanje omega-3 masnih kiselina u prehranu svog Bernskog planinskog psa kako bi poboljšali zdravlje njegove kože i dlake.

Njega

Njega Bernskog planinskog psa je važan aspekt održavanja zdravlja i ljepote ovog prekrasnog psa. Redovita njega krzna je ključna, budući da imaju dugu i gusta dlaku koja zahtijeva češljanje barem nekoliko puta tjedno. Osim toga, povremeno kupanje s posebnim šamponom za pse će održavati njihovo krzno sjajnim i čistim.

Također je bitno redovito provjeravati uši Bernskog planinskog psa kako bi se spriječile infekcije. Uši treba pregledati na znakove crvenila ili oticanja te ih temeljito očistiti vatom namočenom u blagom rastvoru octa ili specijaliziranom proizvodu za čišćenje uha pasa.

Zubi također trebaju redovitu brigu kako bi se izbjegle dentalne probleme poput kamenca ili upale desni. Preporučuje se svakodnevno četkanje zuba uz upotrebu posebnih pasta za pse kako bi se održala dobra oralna higijena kod Bernskih planinskih pasa.

Najbolje pasmine pasa za djecu

Najbolje pasmine pasa za djecu mogu biti izvrstan dodatak obitelji. Djeca često vole provoditi vrijeme s kućnim ljubimcem i imati psa može pružiti mnogo radosti i koristi. Međutim, važno je odabrati pasminu koja će biti prikladna za djecu i njihov način života.

Jedna od najboljih pasmina pasa za djecu je labrador retriver. Ovi psi su poznati po svojoj blagoj naravi, strpljenju i dobrom temperamentu. Oni su vrlo inteligentni i lako se treniraju, što ih čini idealnim partnerima za igru ​​s djecom. Također su vrlo društveni i vole biti uključeni u sve aktivnosti obitelji.

Još jedna sjajna pasmina pasa za djecu je zlatni retriver. Zlatni retriveri su prijateljski nastrojeni, poslušni i strpljivi psi koji se dobro slažu s djecom svih uzrasta. Oni su također energični i vole se igrati na otvorenom prostoru, što ih čini savršenim pratiteljima djece tijekom igre na dvorištu ili parka.

Važno je napomenuti da bez obzira na pasminu psa koju odaberete, uvijek treba nadgledati interakciju između djeteta i psa kako bi se osigurala sigurnost i dobrobit oba. Djeca trebaju biti poučena kako pravilno rukovati psom i poštivati ​​njihove granice. S dobrim odgojem, ljubavlju i pažnjom, pas će postati ne samo najbolji prijatelj djeteta, već i važan član obitelji.

pexels donovan kelly 9623165

Je li ovo prava pasmina za Vas?

Kada razmišljate o tome da postanete vlasnik bernskog planinskog psa, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora. Prvo, morate biti spremni na fizičke zahtjeve koje ova pasmina nosi sa sobom. Bernski planinski psi su srednje veličine i imaju jaku građu tijela, što znači da će im trebati dovoljno prostora za kretanje i redovitu tjelovježbu.

Drugo, budite svjesni da bernski planinski psi mogu biti vrlo društveni i privrženi svojim vlasnicima. Oni vole provoditi vrijeme s ljudima i često se vežu za svoju obitelj. Ako ste osoba koja ima puno vremena za posvetiti svom ljubimcu i volite mu pružati pažnju i ljubav, onda bi bernski planinski pas mogao biti odličan izbor.

Treće, važno je napomenuti da bernski planinski psi imaju dugu dlaku koja zahtijeva redovitu njegu kako bi ostala čista i zdrava. Redovito četkanje njihove dlake pomoći će u sprječavanju zapetljavanja i stvaranja kvrga. Također ćete morati povremeno rezati njihove nokte kako biste ih održali kratkima.

Ukratko, ako ste spremni na fizičke zahtjeve, volite provoditi vrijeme s ljubimcem i posvetiti se njegovoj njezi, bernski planinski pas može biti prava pasmina za vas. Imajte na umu da će vam ovaj prekrasan i privržen pas pružiti mnogo radosti i ljubavi ako mu možete pružiti odgovarajuću brigu i pažnju.

Bernski planinski pas

Podrijetlo Bernskog planinskog psa može se pratiti sve do Švicarske, gdje je ova pasmina nastala kao rezultat križanja različitih pasa. Njegovi preci su bili radni psi koji su se koristili za vuču tereta i čuvanje stoke. Danas je Bernski planinski pas poznat po svojoj ljubaznoj naravi i iznimnoj privrženosti svojoj obitelji.

Kada je riječ o osobnosti, Bernski planinski pas je prirodno miran i uravnotežen. Oni su vrlo inteligentni i lako se treniraju, što ih čini odličnim kućnim ljubimcima za obitelji s djecom. Ovi psi vole biti uključeni u aktivnosti svog domaćina i uvijek će biti spremni za igru ili šetnju.

Zdravlje Bernskog planinskog psa također treba uzeti u obzir prilikom razmatranja ove pasmine. Iako općenito zdravi, oni mogu biti skloniji nekim genetskim bolestima poput displazije kukova ili rakova kostiju. Redovite veterinarske preglede i pravilnu njegu mogu pomoći u održavanju zdravlja ovih pasa.

Trening Bernskog planinskog psa trebao bi započeti već u mladoj dobi kako bi se osiguralo da postanu dobro socijalizirani i poslušni. Ovi psi vole imati zadatak i biti korisni, pa je važno pružiti im dovoljno mentalne i fizičke stimulacije. Uz dosljednost, strpljenje i pozitivno pojačanje, Bernski planinski pas će brzo naučiti osnovne naredbe i biti poslušan član obitelji.

pexels gregory wolf 4173708

FAQ

Odakle potječe bernski planinski pas?

Bernski planinski pas potječe iz Švicarske.

Kakva je osobnost bernskog planinskog psa?

Bernski planinski pas je prijateljski nastrojen, miran i odan pas.

Kako se brinuti o zdravlju bernskog planinskog psa?

Potrebno je redovito vježbati bernskog planinskog psa i osigurati mu redovite veterinarske preglede.

Kakav trening je potreban za bernskog planinskog psa?

Bernski planinski pas treba dosljedan i pozitivan trening kako bi se razvio u dobro odgojenog psa.

Kakva bi trebala biti prehrana bernskog planinskog psa?

Prehrana bernskog planinskog psa trebala bi biti uravnotežena i bogata hranjivim tvarima.

Kako se brinuti o bernskom planinskom psu?

Bernski planinski pas zahtijeva redovitu njegu dlake, redovito četkanje i održavanje higijene ušiju i zubi.

Koje su najbolje pasmine pasa za djecu?

Neki od najboljih pasmina pasa za djecu uključuju labradore, zlatne retrivere i bernske planinske pse.

Je li bernski planinski pas prava pasmina za Vas?

Ako tražite prijateljskog, odanog i mirnog psa koji se dobro slaže s djecom, bernski planinski pas može biti prava pasmina za Vas.