Skip to content

Beagle: Više od slatkog lica i glasnog glasa – priča o veselim lovcima i beskrajnoj ljubavi

 • by

Zamislite: sunčano jutro, šetnja kroz šumu, u daljini se čuje melodija pasjeg lajaja – ne žestoko, već radoznalo, puni života. Ispred vas trči beagle, kratkonogi i kompaktni, s velikim smeđim očima i crnim nosom koji neumorno traga za novim mirisima. Beagle nije samo slakić ili kućni ljubimac, on je veseli lovac, nezahvalni istraživač i beskrajna fontana ljubavi. Ali iza te slatke fasade skriva se pas bogat historijom, osobitoštima i temperamentom koji nisu za svakog.

Statistike govore da su beaglovi među deset najpopularnijih pasmina u svijetu (Izvor: American Kennel Club, 2023). Ali prije nego što donesete kući ovog energicnog ljubimca, otkrijte sve njegove tajne! Ovaj blog će vam pokazati:

 • Fascinantnu historiju beaglova, od kraljevskih lovaca do modernih kućnih ljubimaca.
 • Unutrašnjost njihovog temperamenta, od neustrašivosti i istraživačkog duha do igrama i bezgraničnoj ljubavi.
 • Informacije koje većina blogova izostavlja, poput brige o Beaglovoj jedinstvenoj dlaci, naglašavajući važnost mentalne stimulacije i specifičnih potreba lovne pasmine.
 • Savjete za treniranje i disciplinu, uzimajući u obzir njihovu inteligenciju, ali i izazovu koju predstavlja njihova nezavisna narav.
 • o zdravlju beaglova, objašnjavajući genetske predispozicije i kako im pružiti dug i zdrav život.

Lov na informacije: Povijest beaglova

Beaglovi imaju bogatu i dugu historiju koja seže još do antičke Grčke. Njihovi preci bili su poznati kao “kuneoi”, mali korišteni za lov na zečeve i druge male životinje. Tokom stoljeća, različite pasmine ovog tipa su selekcionirane u Engleskoj, stvarajući današnjeg beagla. U 19. stoljeću, stigli su u Ameriku, gdje su brzo osvojili srca ljubitelja pasa zbog svog prijaznog temperamenta i lovačke vještine.

Beagle Vise od slatkog lica i glasnog glasa prica o veselim lovcima i beskrajnoj ljubavi 2
Beagle: Više od slatkog lica i glasnog glasa - priča o veselim lovcima i beskrajnoj ljubavi 4

Beaglovo srce: Iza fasade slatkog lica

Beaglovi nisu samo lijepe fasade – oni su veseli, inteligentni i punokrvni psi. Neustrašivi su istraživači, s neizmjernim olfaktornim talentom i željom za avanturom. Uz to, izuzetno su društveni i odani kućni ljubimci, puno ljubavi za svoju obitelj. Ali ne zaboravite, u njihovom srcu još uvijek kuca srce lovca. To znači da imaju izazovnije strane:

 • Nezavisnost: Beaglovi nisu automatski poslušni. Treba ih strpljivo trenirati uz pozitivnu motivaciju, razumijući njihovu inteligenciju i igrama pobuđivati želju za suradnjom.
 • Energija: Ovi mali lovci imaju mnogo energije za trošenje. Šetnje, igre i mentalna stimulacija bitne su da zadovolje njihove potrebe i spriječe destruktivno ponašanje.
 • Mirisi kao droga: Za beagle, život je niz mirisa. Mogu biti lako ometani svojim nosem i zaboraviti na sve ostalo. Ogranična pozornost usko vezana je za njihovu lovačku narav, a strpljivost i dosljednost ključne su za kontrolu.
https://www.youtube.com/watch?v=BAf7lcYEXag&pp=ygUGQmVhZ2xl

Beaglovo tijelo: Briga iz ljubavi

Beaglova dlaka je kratka i dvostruka, zahtijeva minimalnu njegu. Česte četke su dovoljne za uklanjanje dlake i održavanje zdravlja krzna. Kupanje je potrebno samo povremeno, a pazite da ne pretjerate s vodom i šamponima kako ne biste oštetili prirodnu zaštitu dlake.

Osim dlake, obratite pažnju na:

 • Zdravlje: Beaglovi su u prosjeku zdravi psi, ali imaju genetsku predispoziciju za neke probleme kao što su displazija kukova, epilepsija i problemi s očima. Redoviti veterinarski pregledi i preventivne mjere bitni su za održavanje zdravlja.
 • Ishrana: Kao i kod svih pasa, uravnotežena ishrana je ključna. Beaglovi vole jesti i lako mogu postati pretilij. Pazite na količinu i kvalitetu hrane, te im pružite aktivnosti za održavanje zdrave tjelesne težine.
 • Mentalna stimulacija: Osim fizičke aktivnosti, beaglovima je potrebna i mentalna stimulacija. Igre s logickim igračkama, traženje poslastica i nove šetnje pomažu u sprječavanju dosade i destruktivnog ponašanja.
Beagle Vise od slatkog lica i glasnog glasa prica o veselim lovcima i beskrajnoj ljubavi 3
Beagle: Više od slatkog lica i glasnog glasa - priča o veselim lovcima i beskrajnoj ljubavi 5

Treniranje beaglova: Igra i strpljenje

Treniranje beaglova može biti zabavno, ali zahtijeva strpljenje i razumijevanje. Njihova inteligencija i istraživački duh čine ih lakim za učenje, ali nezavisna narav može ih ponekad učiniti nestašnima.

 • Pozitivna motivacija: Koristite pohvale, poslastice i igre kao nagrade za dobro ponašanje. Izbjegavajte kazne, jer mogu dovesti do straha i nepovjerenja.
 • Dosljednost: Budite dosljedni u komandima i pravilima. Beaglovi će brzo naučiti granice i ponašati se u skladu s njima.
 • Strpljenje: Ne očekujte da će beagle biti savršen poslušnik od prvog dana. Strpljenje i dosljednost su ključni za uspješno treniranje.
Beagle Vise od slatkog lica i glasnog glasa prica o veselim lovcima i beskrajnoj ljubavi 4
Beagle: Više od slatkog lica i glasnog glasa - priča o veselim lovcima i beskrajnoj ljubavi 6

Beagle u vašem domu: Ljubav i avantura

Beaglovi su sjajni kućni ljubimci za aktivne obitelji i ljude koji vole provoditi vrijeme na otvorenom. Oni su odani, puno ljubavi i zabave. Ali prije nego što donesete beagla u svoj dom, razmislite o njegovim specifičnim potrebama:

 • Prostor: Beaglovima je potreban prostor za igranje i trčanje. Nisu idealni za mali stan bez dvorišta.
 • Vrijeme: Beaglovi zahtijevaju puno pažnje i aktivnosti. Ne biste ih trebali ostavljati same duže vrijeme.
 • Strpljenje: Budite spremni na izazove treninga i razumite da je beagle nezavisan pas s lovačkim instinktima.

Ako ste spremni za avanturu i beskrajnu ljubav, beagle je savršen pas za vas. Uz brigu, strpljenje i razumijevanje, stvorit ćete čvrstu vezu i uživati u druženju s ovim veselim i energičnim ljubimcem.

P.S. Ovaj blog ima informativnu svrhu i ne može zamijeniti savjet veterinara ili profesionalnog trenera pasa. Uvijek se obratite stručnjacima za specifične probleme i potrebe vašeg psa.