Skip to content

Australijski terijer – Australian Terrier

  • by

Povijest pasmine

Australijski terijer je pasmina koja potječe s Novog Zelanda, iako se ime može zavaravajuće činiti da je povezano s Australijom. Ova pasmina je razvijena u 19. stoljeću kao radni pas za čuvanje stada ovaca. Njegovo porijeklo datira iz križanja britanskih terijera s lokalnim pastirskim pasminama.

Prvobitno su korišteni kako bi pomogli ovcama u južnom dijelu Novog Zelanda, a kasnije su bili popularni i među farmerima u Australiji. Njihova odanost, hrabrost i inteligencija činili su ih iznimno vrijednim radnim psima. Danas, Australijski terijer je cijenjen pas za obitelji, ali se i dalje koristi za čuvanje stada i kao natjecateljski pas u raznim disciplinama.

Veličina i težina

Australijski terijer je pasmina malog do srednje velikog psa. Mužjaci su obično malo veći od ženki. Prosječna visina mužjaka kreće se između 25 i 30 centimetara, dok ženke imaju prosječnu visinu od 23 do 28 centimetara. Težina ove pasmine varira između 6 i 10 kilograma.

Unatoč svojoj maloj veličini, australijski terijeri su vrlo mišićavi i snažni . Imaju kompaktno tijelo koje je dobro razvijeno. Njihove dobro izgrađene noge omogućuju im brze i okretne pokrete. S obzirom na svoju tjelesnu konstituciju, australijski terijeri su idealni za život u stanu ili manjem prostoru, ali također uživaju u aktivnostima na otvorenom.

Australijski terijer Australian Terrier 1

Dlaka i boje

Dlaka Australijskog terijera je vrlo karakteristična. Oni imaju dvostruku dlaku koja se sastoji od gornjeg i donjeg sloja. Gornji sloj dlake je grub i oštar, dok je donji sloj mekan i gusto složen. Ova kombinacija dlake pruža odličnu zaštitu od vremenskih uvjeta i omogućava terijeru da bude otporan na razne vrste vanjskih utjecaja.

Dlaka Australijskog terijera dolazi u raznim bojama. Najčešća boja je smeđa ili crna s oznakama od pale do svijetlo smeđe boje na glavi, nogama i prsima. Također se mogu vidjeti i vrste s crvenim oznakama ili žutim bojama. Bez obzira na boju, dlaka Australijskog terijera je obično vrlo bogata i sjajna, i zahtijeva redovitu njegu kako bi se održala njena kvaliteta i ljepota.

Temperament i ponašanje

Australijski terijeri su poznati po svojoj inteligenciji, energiji i visokom nivou pokretljivosti. Imaju živahan temperament i vole biti uključeni u sve što se događa oko njih. Ova pasmina je poznata po svojoj odanosti prema svojim obiteljima, ali može biti i rezervirana prema strancima.

Australijski terijeri su vrlo zaštitnički nastrojeni prema svojim vlasnicima i teritoriju koji smatraju svojim. Oni će često lajati kako bi upozorili na dolazak stranaca ili bilo kakve promjene u okolini. Ova pasmina je također poznata po svojoj hrabrosti i odvažnosti, što ih čini dobrel zaštitički nastrojenima. Međutim, važno je pravilno socijalizirati Australijskog terijera kako bi se izbjegao pretjerana agresivnost ili strah prema drugim psima ili ljudima. Uz pravilan trening i adekvatnu socijalizaciju, Australijski terijeri mogu biti izvrsni kućni ljubimci s energičnom i ljubaznom naravi.

Socijalizacija i odgoj

Socijalizacija i odgoj su izuzetno važni za Australijskog terijera kako bi postao dobro prilagođen i uravnotežen pas. Budući da su prirodno izuzetno energični i inteligentni psi, pravilna socijalizacija je ključna da bi se izbjegle nepoželjne ponašajne navike.
Preporučuje se da se socijalizacija provede od najranije dobi, izlažući psa raznim ljudima, drugim životinjama i različitim okruženjima. To će pomoći u razvijanju njihove društvene vještine i osigurati da budu sigurni i prijateljski raspoloženi u društvu drugih. Vlasnik bi trebao biti dosljedan u postavljanju granica i pravila kako bi pas naučio pravilno ponašanje.

Uz to, pažljiv odgoj je važan za Australijskog terijera jer su vrlo pametni i brzi u učenju. Trener treba biti strpljiv i koristiti pozitivno pojačavanje kako bi ohrabrivao željeno ponašanje. Redovite i kratke trening sesije pomoći će psu da se koncentrira i nauči nove naredbe. Također je važno pružiti mentalnu stimulaciju kako bi se izbjegla dosada i nepoželjno ponašanje koje proizlazi iz nedostatka izazova. Pravilan odgoj će rezultirati dobroćudnim, poslušnim i sretim Australijskim terijerom.

Potreba za fizičkom aktivnošću

Australijski terijeri su izuzetno energični i aktivni psi, što znači da imaju visoku potrebu za fizičkom aktivnošću. Ovi psi su izvorni radni psi koji su uzgajani za čuvanje stada i borbu protiv štetočina na farmama. Stoga, njihova priroda zahtijeva redovitu i intenzivnu fizičku aktivnost kako bi ostali sretni i zdravi.

Fizička aktivnost je ne samo važna za održavanje tjelesne kondicije Australijskih terijera, već i za njihovu mentalnu stimulaciju. Ti psi su vrlo inteligentni i izuzetno su vješti u učenju novih trikova i radnih zadataka. Stoga, vlasnici trebaju osigurati dovoljno vremena i prostora za redovitu šetnju, trčanje ili igru s loptom kako bi zadovoljili potrebe svog psa. Također je preporučljivo pružiti im raznovrsne aktivnosti kao što su agility ili sudjelovanje u psiho-fizičkim igrama kako bi se osigurala njihova sreća i zadovoljstvo.

Zdravstveni problemi koji su česti kod ove pasmine

Australijski terijeri su općenito zdravi psi, ali kao i kod svake pasmine, postoje određeni zdravstveni problemi koji su česti kod njih. Jedan od najčešćih problema je displazija kukova, što je nasljedna bolest koja se javlja kada se zglobne kosti kukova ne formiraju pravilno. Ovo može dovesti do bolnih i ograničavajućih problema u pokretljivosti psa. Uz to, Australijski terijeri također mogu biti podložni alergijama, osobito na hranu i pelud. Alergijske reakcije mogu uzrokovati svrbež, oticanje i crvenilo kože, kao i gastrointestinalne smetnje.

Još jedan uobičajeni zdravstveni problem kod ove pasmine je Patella luksacija, što je stanje u kojem se patela, ili koljeno, isklizne iz svojeg normalnog položaja. Ovo može uzrokovati bol i hromost kod psa, te u težim slučajevima zahtijeva kirurški zahvat. Također, Australijski terijeri mogu biti podložni genetskim bolestima poput nasljedne gluhoće i progresivne retinalne atrofije, koja može dovesti do gubitka vida. Redoviti veterinarski pregledi i testiranja mogu pomoći u otkrivanju ovih zdravstvenih problema i pružiti potrebnu skrb kako bi se poboljšalo zdravlje i kvaliteta života Australijskog terijera.

Preporučena i dijeta

Prehrana Australijskog terijera trebala bi biti izbalansirana i hranjiva kako bi održala zdravlje i vitalnost ove pasmine. Kao svi psi, i Australijski terijeri trebaju kombinaciju bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala u svojoj prehrani. Kvalitetna hrana za pse, bilo suha ili mokra hrana, trebala bi biti prvi izbor vlasnika koji žele osigurati svom ljubimcu pravilnu prehranu.

Kada je u pitanju veličina obroka, važno je pratiti upute proizvođača hrane za pse i prilagoditi prehranu individualnim potrebama psa. Ovisno o dobi, razini aktivnosti i zdravstvenom stanju, količina hrane koju treba dati može se razlikovati. Također je važno pružiti svježu vodu uvijek dostupnu za piće kako bi se osigurala hidratacija. U slučaju posebnih potreba ili zdravstvenih problema, uvijek je najbolje konzultirati se s veterinarom kako biste dobili prilagođene preporuke za prehranu vašeg Australijskog terijera.

Održavanje higijene i redovita njega

Australijski terijer je pasmina koja zahtijeva redovitu njegu i održavanje higijene kako bi ostao sretan i zdrav. Njihova kratka i gosta dlaka zahtijeva redovito četkanje kako bi se uklonila mrtva dlaka i održala koža zdravom. Preporučuje se četkanje terijera barem nekoliko puta tjedno, pogotovo za vrijeme procesa linjanja.

Pored četkanja, redovito kupanje je također važno za održavanje higijene ovih pasa. Preporučuje se kupanje terijera barem jednom mjesečno, ali ovisno o aktivnostima i prljavštini kojoj su izloženi, kupanje može biti potrebno češće. Važno je koristiti blage šampone i uvijek dobro isprati dlaku kako bi se izbjegle iritacije kože. Osim toga, redovito provjeravajte i čistite uši terijera kako biste spriječili moguće infekcije.

za uspješan trening Australijskog terijera

Razumijevanje i pravilan trening Australijskog terijera ključni su za uspješan odnos između vlasnika i psa. Ova pasmina je inteligentna i energična, te zahtijeva dosljednost i strpljenje prilikom treninga. Jedan od najvažnijih savjeta za trening Australijskog terijera je uspostavljanje jasne hijerarhije i autoriteta. Ovi psi su po prirodi dominantni, stoga je bitno da vlasnik bude samouvjeren i dosljedan u svojim naredbama i očekivanjima.

Rano socijaliziranje je također ključno za uspješan trening Australijskog terijera. Navikavanje psa na različite ljude, životinje i okoline pomoći će mu da razvije samopouzdanje i prilagodi se novim situacijama. Osim toga, važno je redovito vježbati ove pse i pružiti im dovoljno fizičke aktivnosti kako bi trošili svoju energiju. To može uključivati dnevne šetnje, trčanje ili igru u dvorištu. Kroz dosljedan trening i socijalizaciju, Australijski terijer se može razviti u dobro obrazovanog i poslušnog ljubimca.

FAQ

Kakva je povijest pasmine Australijski terijer?

Australijski terijer potječe iz Australije i razvijen je za čuvanje stoke i lov na štakore.

Koliko težak i velik može biti Australijski terijer?

Australijski terijeri obično teže između 6 i 7 kilograma, a visoki su oko 25 centimetara.

Koje su boje i vrsta dlake tipične za Australijskog terijera?

Australijski terijeri imaju grube, dvostruke dlake koje mogu biti crne, smeđe, crvene ili plave boje.

Kakav je temperament i ponašanje Australijskog terijera?

Australijski terijeri su hrabri, inteligentni i odani psi. Obično su energični, veseli i znatiželjni.

Kako socijalizirati i odgajati Australijskog terijera?

Socijalizacija je ključna za Australijskog terijera. Treba ih izlagati različitim situacijama i ljudima od rane dobi. Također, treba im pružiti dosljedan i pozitivan trening.

Koliko fizičke aktivnosti treba Australijski terijer?

Australijski terijeri su vrlo aktivni psi i trebaju dosta vježbe. Preporučuje se barem sat vremena šetnje ili fizičke aktivnosti dnevno.

Koje su česte zdravstvene probleme kod ovih pasa?

Neke od uobičajenih zdravstvenih problema kod Australijskih terijera su displazija kukova, alergije, i problemi s očima.

Koja je preporučena prehrana i dijeta za Australijskog terijera?

Preporučuje se visokokvalitetna hrana za pse koja zadovoljava sve njihove prehrambene potrebe. Važno je pratiti preporučene količine hrane i paziti na pretilost.

Kako održavati higijenu i pružiti redovitu njegu Australijskom terijeru?

Australijski terijeri imaju grubi i vodootporni sloj dlake koji zahtijeva redovito četkanje. Također je važno redovito pregledavati uši, čistiti zube i obrezivati nokte.

Koje su savjeti za uspješan trening Australijskog terijera?

Uspješan trening Australijskog terijera uključuje dosljednost, pozitivno pojačavanje, kratke treninge, i strpljenje. Također je važno pružiti im mentalnu stimulaciju i igru.