Skip to content

Appenzeller planinski pas – Appenzeller Sennenhund

  • by

Sadržaj

Povijest pasmine

Pasmina Appenzeller je izvorno uzgajana u Švicarskoj, tačnije u području koje se naziva Appenzell. Ova pasmina pasa poznata je po svom tradicionalnom radnom zadatku, a to je čuvanje stoke na vrlo zahtjevnim terenima. Imajući to na umu, Appenzelleri su vrlo snažni i izdržljivi koji su savršeni za život u ruralnim područjima.

Povijest Appenzellera je duga i bogata. Smatra se da su njihovi preci antički rimski psi koji su se križali sa lokalnim pasminama. Tokom godina, uzgajivači su selektivno odabirali pse sa najboljim radnim sposobnostima i karakteristikama kako bi stvorili modernu pasminu Appenzellera koju danas poznajemo. Oni su postali popularni ne samo u Švicarskoj, već i širom svijeta zbog svoje svestranosti i izdržljivosti.

Psi Kviz

1 / 6

Koja pasmina pasa je tradicionalno poznata kao odličan lovački pas za ptice?

2 / 6

Koja je pasmina poznata kao “pas klaun” zbog svog vragolastog ponašanja i izražajnog lica?

3 / 6

Koja pasmina pasa je poznata kao “nasmijani pas” zbog svog prijateljskog izraza lica?

4 / 6

Koji je pasminski standard najveći po broju pasa registriranih u Americi?

5 / 6

Koji je razlog najčešći za to da psi naginju glavu kad im nešto govorimo?

6 / 6

Koja pasmina pasa je poznata po svojoj sposobnosti brzog trčanja?

Your score is

The average score is 75%

0%

Fizičke karakteristike

Appenzeller pas jedna je od četiri švicarske ovčarske pasmine, zajedno s bernskim planinskim psom, entlebuškim planinskim psom i švicarskim planinskim psom. Ova pasmina ima snažno tijelo s mišićavim stražnjim nogama i krupnom glavom. Njihova dlaka je kratka i sjajna, obično crna sa smeđim i bijelim oznakama. Appenzelleri su poznati i po svojim karakterističnim trokutastim ušima koje su uspravne i visoko postavljene.

Visoki su između 18-23 inča (45-58 cm) i težak između 49-70 funti (22-32 kg), što ih čini srednje velikim psima. Njihova izdržljivost i snaga omogućuju im obavljanje raznih poslova, kao što su čuvanje stoke i vuča tereta. Njihov skelet je snažan i dobro prilagođen dugim šetnjama i aktivnostima na otvorenom. S obzirom na svoje fizičke karakteristike, Appenzeller pas je prirodno spreman za rad i izdržljiv u izvršavanju zadatka.

Appenzeller planinski pas Appenzeller Sennenhund 1

Temperament i osobnost

Appenzeller Goatter je poznat po svojoj energičnoj, odvažnoj i živahnoj naravi. Ovi psi imaju izrazito snažan radni instinkt i vole biti aktivni. Njihova inteligencija i izdržljivost čine ih izvrsnim radnim psima, a također su i odani i pouzdani partneri.

Appenzeller Goatter su općenito prijateljski raspoloženi prema ljudima i vrlo su privrženi svojim obiteljima. Oni su stražari po prirodi i brinu se za svoje voljene, ali mogu biti rezervirani prema strancima. Međutim, pravilno socijalizirani Appenzelleri mogu biti društveni i pristojni prema drugim ljudima i životinjama. Važno je pružiti im vježbe i mentalni stimulans kako bi se osjećali zadovoljno i uravnoteženo.

Zdravstveni problemi

Pasmina Appenzeller poznata je po svojoj izdržljivosti i snazi, ali, kao i kod svih pasmina, postoje određeni zdravstveni problemi na koje vlasnici svakako trebaju obratiti pažnju. Jedan od najčešćih zdravstvenih problema kod Appenzellera je displazija kuka. Ova genetska predispozicija može izazvati bol i otežano kretanje, stoga je važno redovito provjeravati displaziju kuka kako bi se pravovremeno moglo reagirati i pružiti odgovarajuću njegu i liječenje ako je potrebno.

Drugi zdravstveni problem koji može utjecati na Appenzellere je alergija. Ova pasmina je sklonija alergijskim reakcijama, posebno na hranu i okolinu. Ako primijetite simptome poput svrbeža, crvenila ili gubitka dlake, svakako se obratite veterinaru radi utvrđivanja uzroka i uputa za liječenje. Redoviti posjeti veterinaru i pažljivo praćenje prehrane mogu pomoći u održavanju zdravlja vašeg Appenzellera i sprječavanju komplikacija.

Dnevna briga i njega

Dnevna briga i njega Appenzellera je važan dio održavanja njihovog zdravlja i sreće. Redovita njega dlake je ključna kako bi se smanjilo linjanje i spriječile kvržice i zapetljaji. Preporučuje se četkanje njihove dvostruke dlake barem nekoliko puta tjedno, a tijekom razdoblja linjanja može biti potrebno češće četkanje kako bi se uklonila mrtva i otpala dlaka.

Također je važno održavati čistoću ušiju, očiju i zubi. Uši treba provjeravati redovito radi smanjenja rizika od infekcija i nakupljanja voska. Redovito čišćenje očiju i provjeravanje znakova upale ili suzenja također je preporučljivo. Kada je riječ o zubima, redovito četkanje i posjet veterinaru za dentalno čišćenje pomoći će u održavanju zdravih zubi i desni. Uz pravilnu njegu, Appenzeller će izgledati i osjećati se dobro u svakodnevnom životu.

Odgoj i trening

Odgoj i trening Appenzellera ključni su za njihovu sreću i uravnoteženost. Budući da su vrlo inteligentni i energični psi, važno je pružiti im jasan i dosljedan vodič kroz trening. Počnite s osnovnim naredbama poput “sjedi”, “lezi” i “dođi”, te postepeno napredujte na složenije zadatke.

Strpljenje i pozitivno pojačanje trebali bi biti temelj vašeg pristupa odgoju i treningu. Appenzelleri su osjetljivi psi i preosjetljivi na grubo ili nasilno ponašanje. Stoga je ključno koristiti metode nagrađivanja, poput poslastica ili pohvala, kako bi se održala motivacija i izgradila veza između vlasnika i psa. Redovite vježbe i druženja s drugim psima i ljudima također će pomoći u socijalizaciji i razvoju dobrog ponašanja.

i preporuke

Zdrava prehrana je ključna za dobrobit svakog psa, pa tako i Appenzellera. Hranjenje ovog psa trebalo bi se temeljiti na visokokvalitetnoj hrani koja je prilagođena njegovim potrebama. Preporučuje se odabir hrane koja sadrži kvalitetne proteine, umjerenu količinu masti i uravnotežene količine vitamina i minerala.

Kao i kod većine pasa, važno je održavati pravilnu težinu Appenzellera kako bi se izbjegli zdravstveni problemi. Redovno vaganje i nadzor težine mogu pomoći vlasnicima da osiguraju da pas ima zdravu tjelesnu kondiciju. Uz to, važno je pridržavati se preporučenih količina hrane i izbjegavati prekomjernu prehranu, koja može dovesti do pretilosti.

Socijalizacija i interakcija s drugim životinjama

Socijalizacija je ključni element u odgoju Appenzellera. Kako bi postali dobro prilagođeni i prijateljski raspoloženi prema drugim životinjama, trebali biste početi s socijalizacijom već u ranoj dobi. Izložite svojeg Appenzellera drugim životinjama kao što su psi, , ptice ili čak male životinje kako bi stekao iskustvo i naučio kako se ponašati u njihovoj prisutnosti.

Najbolji način za socijalizaciju vašeg Appenzellera s drugim životinjama je postepeno upoznavanje. Vodite računa o tome da interakcija bude kontrolirana i pozitivna. Praćenje reakcija vašeg psa tijekom susreta je važno, kako bi se osiguralo da se osjeća sigurno i opušteno. Nagradite ga i pohvalite kada pokaže prijateljsko ponašanje prema drugim životinjama. Učenje socijalnih vještina će pridonijeti tome da vaš Appenzeller postane društven i miran pas u prisutnosti drugih životinja.

Aktivnosti i igre za Appenzellera

Appenzeller je vrlo energičan i aktivan pas, stoga je važno osigurati mu dovoljno fizičkih aktivnosti i igre kako bi ostao sretan i zdrav. Ova pasmina ima prirodnu sklonost prema radu i korisno je kanalizirati tu energiju kroz različite aktivnosti. Dugotrajne šetnje, trčanje ili vožnja biciklom su odličan način da Appenzeller zadovolji svoje potrebe za kretanjem. Također, ovi psi vole sudjelovati u različitim radnim disciplinama kao što su poslušnost, vuča ili agiliti.

Uz fizičke aktivnosti, Appenzeller treba i mentalnu stimulaciju. Intelektualno zahtjevne igre kao što su skrivanje poslastica, pronalaženje predmeta ili rješavanje zagonetki mogu pružiti psu mentalni izazov i održavati ga zauzetim. Također, mogu se koristiti i interaktivne igračke koje zahtijevaju da pas rješava određene zadatke kako bi dobio nagradu. Ove aktivnosti ne samo da će zabaviti Appenzellera, već će mu pomoći u razvoju njegovih mentalnih sposobnosti i održavanju psihičke ravnoteže.

Važnost odgovornog vlasništva

Odabir odgovornog vlasništva nad psom vrlo je bitan za dobrobit kako psa, tako i cijelog društva. Vlasnik ima ključnu ulogu u pružanju potrebne skrbi, obuci i socijalizaciji psa. Kroz edukaciju i pravilan odgoj, odgovoran vlasnik može osigurati da pas bude sretan, zdrav i dobro prilagođen životu u zajednici.

Važnost odgovornog vlasništva nad psom ogleda se i u pridržavanju svih propisa i zakona koji se odnose na životinje. To uključuje redovite posjete veterinaru radi cjepiva, dehelmintizacije i kontrole zdravlja, te pridržavanje propisanih postupaka za registraciju psa. Odgovorni vlasnik također osigurava da pas provodi dovoljno vremena vani, ali i unutar doma, te da mu pruža adekvatnu fizičku aktivnost i mentalnu stimulaciju.

FAQ

Koja je povijest pasmine Appenzellera?

Pasma Appenzellera potječe iz Švicarske i ima dugu povijest kao radni pas na farmama i stokama.

Koje su fizičke karakteristike Appenzellera?

Appenzeller je srednje veličine, mišićav pas s kratkom dlakom i trobojnim krznom. Imaju snažno tijelo i pokretljivost.

Kakav temperament i osobnost ima Appenzeller?

Appenzeller je energičan, hrabar i inteligentan pas. Oni su zaštitnički nastrojeni prema svojoj obitelji, ali mogu biti rezervirani prema strancima.

Koje su uobičajene zdravstvene probleme Appenzellera?

Iako su općenito zdravi psi, Appenzelleri su podložni određenim zdravstvenim problemima poput displazije kukova i očnih bolesti.

Koja je dnevna briga i njega potrebna za Appenzellera?

Appenzeller zahtijeva redovitu tjelesnu aktivnost i mentalnu stimulaciju. Također je važno održavati njihovu dlaku čistom i redovito provjeravati njihovo zdravlje.

Kako odgajati i trenirati Appenzellera?

Appenzelleri su inteligentni psi i odlično reagiraju na pozitivno pojačanje. Kontinuirani trening i dosljednost ključni su za njihov uspješan odgoj.

Koja je prehrana i preporuke za Appenzellera?

Prehrana Appenzellera trebala bi biti uravnotežena i prilagođena njihovoj veličini, dobi i aktivnostima. Kvalitetna hrana za pse s visokim udjelom proteina često se preporučuje.

Kako socijalizirati Appenzellera i potaknuti interakciju s drugim životinjama?

Rana socijalizacija ključna je za Appenzellera kako bi se osiguralo da budu prijateljski nastrojeni prema drugim životinjama. Postupno ih upoznavanje i pozitivna interakcija mogu pomoći u razvoju dobrog odnosa.

Koje aktivnosti i igre preporučuju se za Appenzellera?

Appenzelleri su izdržljivi psi koji uživaju u fizičkim aktivnostima poput trčanja, plivanja i igre sa svojim vlasnicima. Također su dobri kandidati za pseće sportove poput agilitija.

Što je važno prilikom odgovornog vlasništva nad Appenzellerom?

Važno je osigurati da Appenzeller ima odgovarajuću njegu, prehranu, tjelesnu aktivnost i ljubav. Redoviti veterinarski pregledi i odgovorno ponašanje vlasnika ključni su za zdrav i sretan život Appenzellera.