Skip to content

Anglo-francuski gonič srednji bijelo-crni – Anglo-Français de Petite Vénerie

  • by

Povijest pasmine

Englesko-francuski gonič, poznat i kao anglo-francuski gonič srednje bijelo-crne dlake, pasmina je pasa koja se razvila u kontinentalnoj Europi. Postoji nekoliko teorija o porijeklu ove pasmine, ali se općenito vjeruje da potječe od francuskih goniča koji su križani s engleskim goničima tijekom 19. stoljeća. Ova križanja su obavljena s ciljem stvaranja psa s izdržljivosti i preciznosti engleskog goniča, ali s dodatnom brzinom i snalažljivošću tipičnom za francuske goniče.

Anglo-francuski goniči srednje bijelo-crne dlake su bili vrlo popularni među lovcima još od svog nastanka. Njihova sposobnost da pronađu i slijede mirisnu stazu divljači, uz istovremenu izdržljivost i otpornost na teške terene, činili su ih idealnim lovačkim psima. U prošlosti su često korišteni za lov na divlje svinje, srne, zečeve i lisice. Danas se anglo-francuski goniči srednje bijelo-crne dlake često koriste u lovu, ali i kao obiteljski zbog svog prijateljskog i prilagodljivog temperamenta.

Fizičke karakteristike

Anglo-francuski gonič srednje bijelo-crne dlake je pasmina koja se ističe svojim impresivnim fizičkim karakteristikama. Ovi psi su srednje veličine, s mišićavim tijelom koje izražava njihovu snagu i izdržljivost. Imaju široku i kvadratičnu glavu s jakim čeljustima i široko postavljenim očima koje emitiraju inteligenciju. Njihove uši su visoko postavljene i padajuće, a rep je srednje duljine i dobro pernat.

Anglo-francuski goniči srednje bijelo-crne dlake imaju kratku, gustom dlaku koja ih štiti od svih vremenskih uvjeta. Boja im je prepoznatljiva – bijela osnova sa crnim mrljama koje prekrivaju cijelo tijelo. Njihova snažna i muskulatura omogućuje im brzinu i izdržljivost, što ih čini vrhunskim lovcima. Sretni su i zdravi psi koji pokazuju iznimnu atletsku građu koja odgovara njihovom lovačkom porijeklu.

Anglo francuski gonic srednji bijelo crni Anglo Francais de Petite Venerie 6

Društvenost i prilagodljivost

Društvenost i prilagodljivost su ključne karakteristike anglo-francuskog goniča srednjeg bijelo-crnoj dlaci. Ova pasmina je poznata po svojoj ljubaznosti i prijateljskom stavu prema ljudima i drugim životinjama. Anglo-francuski gonič ima prirodnu želju da bude dio obitelji i uživa u bliskom društvu svojih vlasnika. Oni su izrazito društveni psi koji se dobro slažu s djecom i drugim kućnim ljubimcima, posebno ako su od malih nogu socijalizirani.

Što se tiče prilagodljivosti, anglo-francuski gonič može se prilagoditi različitim okruženjima i načinima života. Bez obzira jeste li u kući s vrtom ili u stanu u gradu, ova pasmina će se prilagoditi svojem okruženju. Važno je napomenuti da, unatoč svojoj prilagodljivosti, anglo-francuski gonič ima izraženu potrebu za redovitom tjelesnom aktivnošću i stimulacijom uma. Redovite šetnje, trčanje ili igre će pomoći u održavanju njihovog zdravlja i sretne mentalne ravnoteže.

Aktivnost i potrebe za kretanjem

Anglo-francuski gonič srednjeg bijelo-crnoj dlaci je pasmina koja zahtijeva umjerenu do visoku razinu aktivnosti i kretanja. Ovi psi su po prirodi energični i izdržljivi, što znači da će im biti potrebne redovite šetnje i tjelesne aktivnosti kako bi se izradili i zadovoljili njihove potrebe.

Najmanje jedan sat dnevno tjelesne aktivnosti je preporučljivo za ovu pasminu, ali voljni su sudjelovati i u dužim šetnjama ili trčanjem. Anglo-francuski goniči srednjeg bijelo-crnoj dlaci također vole mentalnu stimulaciju, poput igara ili trikova, kako bi se upotpunila njihova potreba za kretanjem. Stoga, vlasnik treba osigurati dovoljno vremena i prostora za aktivnosti na otvorenom kako bi ovi psi bili zadovoljni i izbalansirani.

Zdravstveni problemi koji se mogu javiti

Anglo-francuski gonič srednjeg bijelo-crnoj dlaci je pasmina koja je općenito zdrava i izdržljiva. Međutim, kao i kod svih pasmina, postoje određeni zdravstveni problemi koji se mogu javiti. Jedan od najčešćih problema s kojima se ova pasmina može suočiti je displazija kuka. Ovo stanje karakterizira nepravilan razvoj zgloba kuka, što može uzrokovati bol i ograničenje kretanja psa. Redovite veterinarske provjere i kontrola mogu pomoći u ranom otkrivanju i liječenju ove bolesti.

Drugi zdravstveni problem koji se može javiti kod anglo-francuskog goniča srednjeg bijelo-crnoj dlaci su probavne smetnje. Ova pasmina može biti sklona različitim probavnim poremećajima poput nadutosti, proljeva ili zatvora. Pravilna , koja uključuje uravnoteženu prehranu visoke kvalitete i izbjegavanje hrane koja može nadražiti želudac, može pomoći u smanjenju rizika od ovih problema. Redovito vođenje dnevnika prehrane i praćenje reakcija psa na hranu također može biti korisno kako bi se identificirali bilo kakvi potencijalni problemi i prilagodili prehranu prema potrebama psa.

Anglo francuski gonic srednji bijelo crni Anglo Francais de Petite Venerie 7

Osnovna njega i održavanje dlake

Osnovna njega anglo-francuskog goniča srednjeg bijelo-crnoj dlaci relativno je jednostavna i ne zahtijeva puno napora. Njihova kratkodlaka dlaka ne zahtijeva često četkanje, ali redovito četkanje će pomoći u održavanju sjaja i zdravlja njihove dlake. To se može obavljati jednom tjedno, koristeći četku s mekim čekinjama.

Osim redovitog četkanja, potrebno je redovito provjeravati uši, oči i zube anglo-francuskog goniča kako bi se osiguralo da su čisti i zdravi. Uši treba provjeriti na znakove infekcija ili nagomilavanje uha, dok se oči trebaju očistiti od mogućih iscjetka. Redovito četkanje zuba ključno je za održavanje oralnog zdravlja i sprečavanje nastanka zubnih problema. Njihove oči, uši i zubi treba redovito provjeravati kako bi se otkrili bilo kakvi potencijalni problemi i spriječile ozbiljnije zdravstvene komplikacije.

Kako pravilno trenirati anglo-francuskog goniča

Anglo-francuski goniči su inteligentne i poslušne životinje koje svojim vlasnicima mogu biti izuzetno posvećene. Kako biste pravilno trenirali anglo-francuskog goniča, važno je koristiti pozitivnu i dosljednu metodu treniranja. Počnite s osnovnim naredbama, poput sjedni, lezi i ostani, i nagradite psećeg prijatelja svaki put kada ispravno izvrši naredbu. Kroz ponavljanje i dosljednost, pas će brzo shvatiti što se od njega očekuje i naučit će povezivati nagradu s ispravnim ponašanjem.

Jedna od ključnih stvari prilikom treniranja anglo-francuskog goniča je uspostavljanje jasnih granica. Ova pasmina može biti uporna i sklonija neovisnom ponašanju, stoga je važno postaviti jasna pravila i očekivanja. Također, koristite pozitivno pojačanje i nagrađivanje pri svakom ispravnom ponašanju, čime ćete poticati i održavati motivaciju psa. Treniranje anglo-francuskog goniča zahtijeva strpljenje i dosljednost, ali uz pravilan pristup može biti izuzetno uspješno.

Preporučena prehrana za ovu pasminu

Anglo-francuski gonič srednje bijelo-crne dlake je pasmina koja zahtijeva pravilno uravnoteženu prehranu kako bi održala svoje zdravlje i energiju. Važno je odabrati hranu koja će zadovoljiti njegove prehrambene potrebe i pružiti mu sve potrebne hranjive tvari. Preporučuje se da se anglo-francuskom goniču srednje bijelo-crne dlake pruža hrana visoke kvalitete, bogata proteinima životinjskog porijekla.

Kao lovačka pasmina, anglo-francuski gonič srednje bijelo-crne dlake ima visok metabolizam i veliku potrebu za energijom. Stoga, pored kvalitetnog proteina, treba mu i dobar izvor složenih ugljikohidrata koji će mu osigurati dovoljno energije tijekom dana. Također je važno da hrana sadrži zdrave masti i esencijalne masne kiseline kako bi podržala njegovu kožu i dlaku. Tijekom odabira hrane za ovu pasminu, preporučuje se konzultacija s veterinarom kako bi se pronašla najbolja opcija koja će zadovoljiti posebne prehrambene potrebe anglo-francuskog goniča srednje bijelo-crne dlake.

Važnost pravilnog socijaliziranja štenaca

Kada je riječ o oblikovanju sigurnog, uravnoteženog i socijaliziranog psa, važno je pravilno socijalizirati štenca od najranije dobi. Socijalizacija je ključna faza u razvoju psa, gdje stječe vještine i sposobnosti za pravilan socijalni interakciju s ljudima i drugim životinjama.

Pravilno socijaliziranje štenca uključuje izlaganje različitim situacijama, ljudima i okolinama kako bi se izgradila pozitivna percepcija i samopouzdanje. Uz pravilnu socijalizaciju, štene će biti manje sklono razvoju straha, agresivnosti i anksioznosti u odrasloj dobi. Ova faza također pomaže u razvoju društvenih vještina, kao što su pravilno reagiranje na pozive, upravljanje igrom, ljudska interakcija i učenje osnovnih naredbi.

Zaključak i zaključne misli o anglo-francuskom goniču srednjeg bijelo-crnoj dlaci

Anglo-francuski gonič srednje bijelo-crne dlake je pasmina koja ima bogatu povijest i iznimne karakteristike. Njihova fizička snaga i izdržljivost čine ih izvrsnim lovcima, dok im društvenost i prilagodljivost omogućuju da budu i divni obiteljski ljubimci.

Ova pasmina zahtijeva i veliku količinu kretanja i aktivnosti, stoga je važno osigurati im dovoljno prostora za igru i redovite šetnje. Treba im pružiti adekvatnu njegu i održavanje dlake kako bi izgledali sjajno i zdravo. Uz pravilan trening i socijalizaciju od malih nogu, anglo-francuski goniči postaju poslušni i motivirani psi. Prehrana im također igra važnu ulogu u njihovom zdravlju i energiji, stoga je bitno odabrati kvalitetnu hranu koja će zadovoljiti njihove prehrambene potrebe.

Anglo-francuski gonič srednje bijelo-crne dlake je izniman pas s mnogim vrijednostima. Njihova povijest, karakteristike i potrebe čine ih pasminom koju treba ozbiljno promatrati prije donošenja odluke o posjedovanju. Pravilna briga, trening i socijalizacija ključni su faktori za sretan i zdrav život ovih nevjerojatnih pasa.

Anglo francuski gonic srednji bijelo crni Anglo Francais de Petite Venerie 5

Psi Kviz

1 / 6

Koja pasmina pasa je tradicionalno poznata kao odličan lovački pas za ptice?

2 / 6

Koja je pasmina poznata kao "pas klaun" zbog svog vragolastog ponašanja i izražajnog lica?

3 / 6

Koja pasmina pasa je poznata kao "nasmijani pas" zbog svog prijateljskog izraza lica?

4 / 6

Koji je pasminski standard najveći po broju pasa registriranih u Americi?

5 / 6

Koji je razlog najčešći za to da psi naginju glavu kad im nešto govorimo?

6 / 6

Koja pasmina pasa je poznata po svojoj sposobnosti brzog trčanja?

Your score is

The average score is 75%

0%

FAQ

Koja je povijest anglo-francuskog goniča srednjeg bijelo-crnoj dlaci?

Anglo-francuski gonič srednje bijelo-crne dlake potječe iz Francuske i Engleske te je nastao križanjem različitih goničkih pasmina.

Kako izgleda anglo-francuski gonič srednje bijelo-crne dlake?

Ova pasmina ima srednje veličine tijela, gipko tijelo, izbočene uši i karakterističan bijelo-crni kaput.

Jesu li anglo-francuski goniči srednje bijelo-crne dlake društveni?

Da, ovi psi su po prirodi društveni i vole biti okruženi ljudima i drugim životinjama.

Koliko su aktivni anglo-francuski goniči srednje bijelo-crne dlake?

Ova pasmina ima visoku razinu energije i zahtijeva redovitu tjelesnu aktivnost kako bi bila sretna i zdrava.

Jesu li anglo-francuski goniči srednje bijelo-crne dlake skloni određenim zdravstvenim problemima?

Kao i kod svih pasmina, anglo-francuski goniči srednje bijelo-crne dlake mogu biti skloni određenim zdravstvenim problemima, uključujući displaziju kuka i problem s očima.

Kako se brinuti o dlaci anglo-francuskog goniča srednje bijelo-crne dlake?

Dlaka ove pasmine zahtijeva redovitu njegu i četkanje kako bi se održala čista i bez zapetljaja.

Kako pravilno trenirati anglo-francuskog goniča srednje bijelo-crne dlake?

Treniranje anglo-francuskog goniča srednje bijelo-crne dlake trebalo bi biti dosljedno, pozitivno i temeljeno na nagrađivanju.

Koji je preporučeni način prehrane za anglo-francuskog goniča srednje bijelo-crne dlake?

Prehrana ove pasmine trebala bi biti uravnotežena, bogata hranjivim tvarima i prilagođena njihovoj veličini, dobi i aktivnosti.

Koliko je važno socijalizirati štenad anglo-francuskog goniča srednje bijelo-crne dlake?

Socijalizacija štenaca anglo-francuskog goniča srednje bijelo-crne dlake izuzetno je važna kako bi razvili prijateljski i stabilan karakter.

Kakav je zaključak o anglo-francuskom goniču srednje bijelo-crne dlake?

Anglo-francuski gonič srednje bijelo-crne dlake je izuzetno društvena i aktivna pasmina koja zahtijeva pažnju, brigu i pravilnu njegu kako bi bila sretna i zdrava.